Motion er en vigtig del af en sund livsstil. Af adskillige årsager er motion dog ikke en realistisk mulighed for alle mennesker. Hvis du er en af dem, der ikke kan motionere, men som alligevel, gerne vil tabe dig, så er du formentligt interesseret i at få et vægttab uden motion.

Men kan det egentlig lade sig gøre, og hvis ja – hvordan? Vi ser nærmere på sagen her.

Forbehold: Superform drives af fitness- og sundhedsentusiaster – ikke lægeuddannede fagfolk. Derfor kan vi kun give råd på baggrund af almen research og læsning, samt anekdoter og egne erfaringer. Inden du implementerer store livsstilsændringer eller ændrer drastisk på dine kostvaner, vil vi råde dig til at få en konsultation hos egen læge så du får en sundhedsfaglig vurdering at gå efter. Ikke desto mindre vil denne artikel stadig indeholde nogle gode råd du kan tage til overvejelse.

Fakta om vægttab

Vægttab er et kompliceret emne, hvor flere ting har betydning. Motion, kost, tilskud, søvn, livsstilsvaner, humør og naturligvis genetik er de ting, der har mest indflydelse på, hvor mange kilo vi går rundt med.

Den traditionelle metode til vægttab er at spise mindre og sundere, sammen med regelmæssig motion.

Fjerner vi motion fra ligningen, kommer der selvfølgelig lidt ubalance i regnskabet. Heldigvis er der andre livsstilsvaner du kan implementere, du kan optimere din søvn for at få et bedre vægttab, og du kan tage nogle tilskud, som bidrager til fedtforbrænding.

I sidste ende handler det om at smide kilo, og vi bør gøre det på en måde, der er så simpel og overskuelig som muligt.

Vores simple råd er at spise sundere og holde styr på dine kalorier, men i løbet af artiklen vil vi også komme med en god håndfuld yderligere tips til at tabe dig uden at skulle løbe, cykle eller træne.

Hvis du har mulighed for at træne, så vil det helt sikkert gavne, og i så fald kan du også læse vores generelle guide til vægttab som indeholder 10 simple tips.

Fokus på kalorier

Den vigtigste faktor for vægttab af antallet af kalorier, som du indtager.

Kvinder skal normalt have et sted mellem 1600 og 2400 kalorier om dagen, mens mænd normalt skal have et sted mellem 2000 og 3000 kalorier om dagen.

Problemet er at vi alle er forskellige, så derfor er du nødt til at finde dit ligevægtsindtag. Ligevægtsindtaget er den mængde kalorier, som din krop dagligt bruger, og som du teoretisk skal indtage for at holde dig på din nuværende vægt.

Du kommer frem til dit ligevægtsindtag ved at eksperimentere. Hold øje med hvor mange kalorier, du indtager om dagen, og følg din vægt. Det kan du gøre over en periode på 2 uger. De fleste af os har dog en naturlig fornemmelse af, hvor meget mad vi har brug for – vi kan nemlig mærke, når vi enten spiser for lidt eller for meget.

Når du kender dit ligevægtsindtag (eller har en nogenlunde fornemmelse for det), så skal du forsøge at indtage færre kalorier over en bestemt periode, end du egentlig har brug for.

Lad os sige at dit ligevægtsindtag cirka er 2000 kalorier. I så fald bør du forsøge at indtage mindre end 2000 kalorier hver dag, da det teoretisk vil give dig et vægttab.

Husk dog på: Alt med måde. Også inden for vægttab. Selvom du forsøger at tabe dig, skal du ikke gå alt for langt ned i kalorier. Hvis dit ligevægtsindtag er 2000 kalorier, kan du måske gå ned til 1500 kalorier dagligt i en periode, men ikke længere end det. Vær fornuftig i dine kostændringer og søg professionel feedback hos en sundhedsfaglig person hvis du er i tvivl.

Undgå nemme kulhydrater

Kalorier er dog ikke den eneste faktor. Alle er ikke enige om det, men mange som selv har været igennem et vægttab ved også godt, at alle kalorier ikke er ens.

Simple kulhydrater er særligt slemme, da de har det med at sætte sig på kroppen. Især sukker (som er et kulhydrat) er rigtigt skidt for kroppen. Det er hvidt brød, pommes frites, donuts og almindelig pasta også. De ting bør du altså undgå.

Komplekse kulhydrater kan dog fungere fint og være ganske sunde. Disse er fx mørkt brød, frugt og grønt, kartofler, brune ris, havre og fuldkornspasta.

Rigtigt mange mennesker har dog opnået succes med vægttab ved næsten at droppe kulhydrater helt. Det er også kendt som zero carb diet eller keto kostplan. Ved at spise mere kød, æg, fisk, nødder, generelt bare fedt- og proteinholdige fødevarer begrænser du mængden af kulhydrater og dermed er der mindre der sætter sig. Husk på at fedt i kosten ikke er lig med fedt på kroppen, og at naturligt fremkommende fedt sagtens kan være sundt eller i hvert fald neutralt. Der findes også dårligt fedt, men den snak tager vi en anden dag.

For at opnå et vægttab uden motion vil vi altså anbefale, at du skærer ned på de nemme kulhydrater og spiser en kost, hvor alle fødevarer har noget indhold, som rent faktisk kan bruges af kroppen.

I stedet for nemme kulhydrater kan du for eksempel spise flere proteinrige fødevarer.

Intermittent fasting

En anden god idé er at følge periodisk faste. Dette koncept er måske mere kendt på engelsk, hvor det kaldes for intermittent fasting.

Det er ikke en kostplan, men derimod en rutine. Intermittent fasting dikterer ikke hvad eller hvor meget du må spise, men udelukkende hvornår.

Lad os sige, at du kører intermittent fasting. I så fald har du et tidsrum på 8 timer, hvor du må spise, og 16 timer hvor du skal faste. Det betyder for eksempel, at du kun må spise mellem kl. 11 om formiddagen og kl. 19 om aftenen. Resten af dagen må du ikke indtage andet end vand. Tidsrummet kan selv justeres som du ønsker det, så længe du faster mere end 16 timer dagligt.

Formålet ved intermittent fasting er at du giver kroppen rigeligt med tid til at fordøje madindtaget, og at du lærer at det faktisk er muligt at gå uden at spise i små perioder af gangen.

Fordelene er hurtigere vægttab, mere mental klarhed, øget disciplin og koncentrationsniveau, samt mere bevidsthed om din egen krop og dens behov.

Intermittent fasting er en langtidsrutine, hvor du over flere måneder kun spiser i bestemte tidsrum i løbet af dagen. Man vender sig til det ret hurtigt, og det er nok en af de bedste måder at tabe sig uden motion.

Vi anbefaler at du læser vores uddybbende artikel om intermittent fasting her.

Udover intermittent fasting kan du også prøve en længerevarende faste, hvis du har viljestyrke nok til det, og hvis du forbereder dig ordentligt. Læs om fordelene ved at faste, samt om alle de forskellige måder at faste på, i denne artikel lige her.

Tilskud til vægttab

Der findes mange tilskud, som kan hjælpe dig på vej mod et vægttab. Det foregår blandt andet ved at øge stofskiftet og øge kroppens fedtforbrænding.

Koffein er et af de primære tilskud til vægttab. På kort sigt kan indtagelse af koffein øge stofskiftet mellem 3 og 11%. En god kvalitetskaffe er den bedste kilde til koffein, men det er også muligt at få et koffeintilskud – som for eksempel dette.

Grøn te ekstrakt skulle efter sigende også være godt for vægttab, da der netop er koffein og visse sunde antioxidanter i grøn te.

B-vitaminer, D-vitamin, jern og magnesium booster stofskiftet og øger chancen for vægttab. En multivitaminpille kan dække dig ind, men du kan også supplere enkeltvis med hver af de vitaminer og mineraler du finder relevante.

Probiotika, primært mælkesyrebakterier, hjælper med at holde maven i balance. Hvis du har mange gode bakterier i din tarmflora, forbedres fordøjelsen ret mærkbart. Vi anbefaler danskudviklede Symbioflor+.

Generelle tips

Vi har været inde på alle de vigtigste ting i forbindelse med kost og tilskud. For at opsummere:

 • Spis færre kalorier end du normalt gør
 • Spis sundere
 • Undgå især de simple kulhydrater
 • Overvej periodisk faste/intermittent fasting
 • Prøv tilskud som grøn te ekstrakt, mælkesyrebakterier eller en multivitainpille

Derudover er der også nogle andre gode tips til vægttab uden motion.

 • Spis langsommere og tyg maden bedre igennem. Det hjælper med fordøjelsen, så maden lettere glider igennem systemet.
 • Få tilstrækkeligt med søvn: Kroppen forbrænder faktisk kalorier, mens vi sover, og det er den periode, hvor kroppen reparerer sig selv.
 • Drik vand regelmæssigt. Gerne +2 liter om dagen.
 • Undgå stress. Mange mennesker overspiser, når de er stressede.
 • Prøv generelt at implementere en sund livsstil, selv hvis det er uden at dyrke fast motion.
 • En god gåtur hjælper meget – det er enormt positivt for stofskiftet og for dit generelle velvære. Så gå endelig nogle lange ture, hvis du har tid til det og mulighed for det.

Konklusion

Vægttab er nemmest, når du følger en sund kost og samtidig dyrker motion. Men det er også muligt at tabe dig uden at skulle motionere. Det handler primært om at spise lidt anderledes, ændre lidt på livsstilsvanerne og være konsekvent og disciplineret omkring de nye vaner og rutiner, du begynder på.

Vi ønsker dig et stort held og lykke med dit vægttab. Skriv herunder hvis du har kommentarer eller spørgsmål om emnet.