En Bosu bold (oprindeligt stavet BOSU) er et nyttigt redskab, som findes i de fleste fitnesscentre, og som også kan være godt at have hjemme. Bosu står for ‘both sides up’ og som navnet antyder, kan redskabet altså vendes om og dermed benyttes til forskellige slags øvelser.

Især atleter benytter Bosu bolde, da de er gode til balancetræning, stabilitet og koordination. Bolden kan dog også benyttes til både styrke- og konditionstræning, hvis du er lidt kreativ med dine øvelser.

I denne guide kan du lære mere om, hvad en Bosu bold egentlig er, hvilke øvelser du kan lave på den, og ikke mindst hvor du kan købe den.

Fakta om Bosu bolden

Bosu blev opfundet i 1999 af David Weck. Det primære formål var, at det skulle være en balancebold – hvilket stadig er det, den bruges mest til, men det har vist sig at den også er nyttig til andre formål.

At kalde det en bold er måske lidt kreativt. I realiteten er det en halv bold som buler ud på den ene side og er flad på den anden. Den klassiske Bosu bold er blå, men nu om dage produceres dette redskab i et hav af farver.

Bosu bolden kan vendes opad, hvor bolddelen peger op, eller nedad, hvor den flade del peger op.

Næsten alle fitnesscentre har en Bosu bold, og mange sportsklubber har det også. Den bruges især af atleter, som ønsker at forbedre deres balance og koordination. Der er et hav af øvelser, som kan laves – eller forbedres – ved hjælp af Bosu bolden.

Øvelser med Bosu bold

Bolden kan bruges til reelle øvelser, hvor kun den bruges, eller den kan bruges som supplement til almindelige øvelser.

Hvis du bare vil træne balance, kan du vende Bosu bolden om og forsøge at stå lige. Ellers kan du stå på et ben på den runde side, hvilket også er balancetræning.

Øvelser som squat og lunges er gode på en Bosu bold. Selvfølgelig uden for meget ekstra vægt. Ved squat skal du stå på boldens runde side, mens du squatter. Ved lunges placerer du det bagerste ben på bolden.

Det er også sjovt at lave planken, hvor du har underarmene placeret på bolden.

Mange atleter træner på en måde, hvor de står på Bosu bolden, og skal gribe og kaste bolde imens. Det gavner især koordinationen. Man ser ofte håndboldspillere, basketballspillere og amerikansk fodboldspillere gøre dette.

Konklusion

Bosu bolden er rigtig god til mange øvelser. Den er nem at få fat i, så hvis dit lokale fitnesscenter ikke har den, kan du købe en til dig selv. En Bosu bold er nyttig at have derhjemme, når du vil træne balance eller måske gøre dine almindelige træningsøvelser lidt mere udfordrende.

Bosu kan både bruges af begyndere såvel som erfarne atleter, og den er lige nyttig for alle. Et rigtigt godt redskab til træningen!