Essentielle olier kalder vi også for æteriske olier på dansk. De benyttes primært inden for kosmetikindustrien, men mange af dem har også medicinske formål.

Her ser vi nærmere på, hvad essentielle/æteriske olier egentlig er, hvad fordelene er, og ikke mindst hvilke olier der har mest at byde på.

Hvad er en æterisk olie?

Æteriske/essentielle olier er en gruppe af ultra-koncentrerede ekstrakter fra planter, blomster og frugter. Som udgangspunkt udvinder man olien via dampdestillation. De fleste essentielle olier benyttes til pleje af hud og hår, men takket være et rigt næringsindhold er der også folk der benytter olierne til helbredsmæssige fordele.

Der er ingen forskel på, om vi siger æteriske eller essentielle olier. Der er tale om det samme. På engelsk siger man “essential oil”. For at holde det simpelt vil vi fra nu af kun omtale det under navnet “essentiel” olie.

Essentielle olier er altså dybt koncentrerede og i øvrigt aromatiske. De står i kontrast til vegetabilske olier, som generelt udvindes fra nødder og frø, og som er mindre koncentrerede.

Der er i alt mange forskellige essentielle olier, og hver af dem har sine helt egne fordele. Der er nemlig helt unikke naturlige aktive stoffer i hver plante, og det får man altså leveret i den absolut mest koncentrerede form i en essentiel olie.

Brug af essentiel olie

Essentielle olier er enormt stærke. Derfor er der nogle forbehold.

Overdreven brug af æterisk olie, eller brug uden fortynding, kan føre til hudirritationer og i særlige tilfælde allergi.

Derfor handler det om at bruge olierne i fornuftige mængder.

En essentiel olie bør altid opblandes med en vegetabilsk olie. I denne blanding bør den essentielle olie udgøre mellem 1-5% alt efter den styrke, du ønsker. Reelt skal du altså kun bruge få dråber. Det er også derfor, at de flaskerne med æterisk olie typisk er så små.

Små børn, gravide kvinder, og alle med følsom hud frarådes som udgangspunkt at bruge essentielle olier.

Inden brug er det en god idé at lave en hurtig test for at se, om du er allergisk. Essentielle olier er som sagt lavet af planter og blomster, så hvis du er allergiske over for nogle af disse, er det klogt at være opmærksom på det. Du kan teste din allergi ved at komme en enkelt dråbe af den essentielle olie du bruger på din arm og se, om der kommer en reaktion.

Der findes i alt 26 deklarationspligtige parfumestoffer i Danmark. Flere af disse fremkommer i naturlig form i essentielle olier. Hos Superform sælger vi ingenting, men vi råder dig til at tjekke op på tilstedeværelsen af disse, når du køber din olie hos en forhandler.

Bedste essentielle olier

Der er mange forskellige essentielle olier. Rigtigt mange endda. De har hver især deres egne fordele. Når det gælder sundhed og skønhed, er der dog nogle, der byder på særligt mange fordele. De står nævnt herunder.

Kamilleolie

Kamilleolien er effektiv til mange formål, og det er en af de dyreste olier, du kan købe. Det er en blåfarvet olie, som kommer fra kamilleblomster. Den har betændelseshæmmende og beroligende effekter, når den bruges på huden. Samtidig er den funktionel til at farve håret lysere på en naturlig måde.

Du bør bruge kamilleolie i en dosering fra 1%. Den har en kraftig duft, men det er faktisk en af de olier, man godt kan bruge, hvis man har sensitiv, sart eller skadet hud.

Den blå kamilleolie kan købes hos Helsam.

Lavendelolie

Lavendelolie er en af de mildeste essentielle olier, og man kan faktisk bruge den uden at skulle fortynde den nær så meget som de andre olier.

Mange bruger lavendelolie til aromaterapi som følge af de beroligende effekter. Olien har vist sig at være god mod angst og stress. Den er også glimrende til huden, da den er cellefornyende. Derfor oplever mange forbrugere, at huden bliver flottere og virker fornyet efter regelmæssig brug af lavendelolie.

Vi vil anbefale Natur-Drogeriets lavendelolie.

Tea tree olie

Denne olie er formentligt den mest antiseptiske af dem alle. Tea tree olie kommer fra blad og ved fra Melaleuca alternifolia, det australske te-træ, som har vist sig at byde på enormt mange fordele takket være et rigt og unikt næringsindhold.

Du kan benytte tea tree olie som en rensende og inflammationshæmmende olie på huden. Mange personer har haft succes med at benytte tea tree olie (i blandet form naturligvis) mod forbrændinger og andre hudproblemer. Den kan også bruges mod skæl i hår og hovedbund. I så fald kan du tilsætte et par dråber til din shampoo.

Tea tree olie er et must i enhver kollektion af essentielle olier og naturprodukter. Vi anbefaler denne vilde æteriske tea tree olie.

Cedertræolie

Traditionelt er cedertræolien (cedarwood på engelsk) kendt som den mest maskuline af de essentielle olier. Lidt i kontrast til for eksempel lavendel og tea tree, der betragtes som feminine i deres natur.

Denne olie kommer naturligvis fra cedertræ og har en stærk og skarp duft af natur. Den er anti-inflammatorisk. I undersøgelser har man forsøgt at bruge cedertræolie i forbindelse med hårvækst, og med udmærkede effekter. Den fungerer også godt til fedtet og uren hud, hvilket er attraktivt i forbindelse med naturlig behandling af akne.

Der er ikke mange cedertræolier på det danske marked, men Urtegaarden har en god økologisk olie som kan købes hos Helsebixen.

Eucalyptusolie

Eucalyptusolien har en helt særlig duft og er ekstremt lindrende. Den kommer fra eukalyptustræets blade. Mange benytter den, når de er forkølede, da den kan rense luften. Alene duften sender en god fornemmelse ned igennem luftvejene. Eucalyptusolie har også vist sig at stimulere hjernen og få os til at føle os friskere, når vi dufter til den. Derfor bruges den ofte til massage, naturligvis i blanding med andre olier, både æteriske og vegetabilske.

En anden god effekt er, at eucalyptusolie fungerer glimrende til at holde insekter væk. I mange lande benytter man den for at undgå myg. For eksempel ved at lave en spray med eucalyptusolie og sprøjte den ud i luften nær dør- og vindueåbninger. Den kan også være en af flere ingredienser i en hjemmelavet og naturlig myggespray.

Igen anbefaler vi et produkt fra Urtegaarden – du kan finde den bedste eucalyptusolie her.

Oreganoolie

Oreganoolie har et højt indhold af stoffet carvacrol som er en stærk anti-mikrobiel og anti-septisk agent. I undersøgelser har den vist sig at kunne dræbe flere end 25 forskellige bakterier. Mange overalt i verden benytter altså oreganoolien mod infektioner.

I Danmark må vi ikke anbefale essentielle olier til indvortes brug, men hvis du læser på udenlandske sider eller køber produkter i udlandet og følger beskrivelsen, vil du hurtigt opdage, at de ofte bruger oreganoolien indvortes. Ifølge utallige anekdoter er det et af de bedste midler mod influenza og forkølelse. Men igen, vi må ikke anbefale den til indvortes brug her, så det vil kræve research på udenlandske sider, hvis du vil lære mere.

Den bedste oreganoolie på markedet er Zane Hellas. Olien har et carvacrol-indhold på mindst 86%, og olien udvindes af økologisk og vildtvoksende oregano. Køb den her.

Citronolie

Den friske citronolie er et glimrende valg, når du vil behandle hud og hår. Ligesom med kamilleolie kan citronolie gøre håret lysere. Den friske og behagelige duft gør generelt citronolien oplagt til aromaterapi. Du kan tilføje den i din massageolie for en ekstra god oplevelse.

Citronolien udvindes fra skrællen af citronfrugten. Der er et vigtigt forbehold: Det er en af de olier, der har en fototoksisk virkning. Det betyder, at du ikke må benytte olien på huden eller på håret og derefter gå ud i solen. Her kan negative effekter nemlig opstå. Citronolien egner sig bedst til brug om efteråret og om vinteren. Du kan dog stadig bruge den hele året rundt, så længe du ikke kommer olien på huden, inden du går ud i solen.

Når det gælder citronolie, er der ikke de store forskelle på markedets produkter. Olien er nem at finde. Vi anbefaler den fra Urtegaarden.

Hvor kan man købe essentielle olier?

Hvis du vil købe i en fysisk forretning, kan du gå i Matas eller enhver lokalforretning, der sælger kosmetiske eller helseprodukter.

Udvalget er dog størst på nettet. Mange webshops sælger essentielle olier. Vi anbefaler især Helsebixen som har et rigtigt fint udvalg – deriblandt de fleste af olierne nævnt i denne artikel – og fine priser.

Når du skriver navnet på din ønskede olie i søgefeltet, dukker der med garanti nogle fine muligheder op. Alternativt kan du tjekke hele kategorien med personlig pleje, som er der, hvor olierne ligger.

Fortynding af æteriske olier

Æteriske olier må aldrig anvendes ufortyndet (med visse undtagelser, som fx lavendelolie der i bittesmå mængder kan benyttes rent udvortes, hvis du ikke har allergier).

Hvis du har planer om at bruge en essentiel olie, bør du fortynde den så meget, at den kun udgør omkring 1% af den samlede blanding. Nogle æteriske olier er dog mildere end andre, og det er klogt at læse op på, hvad det ideelle blandingsforhold er for hver eneste olie du benytter.

Olierne kan ikke blandes med vand. Du skal fortynde med en anden olie, altså en vegetabilsk olie. Det kan for eksempel være olivenolie, jojobaolie, mandelolie, kokosolie eller lignende. Det giver ofte en styrket effekt, hvilket bare gør tingene endnu bedre.

Brug af essentielle olier

I Danmark må olierne kun anbefales til udvortes brug. Det vil sige til hudpleje, hårpleje, aromaterapi og lignende – hvor de virker fantastisk.

Konklusion

Essentielle olier er utroligt interessante, da de har anti-mikrobielle og anti-septiske virkninger. Det gør dem relevante i forbindelse med helbredsproblemer. Samtidig er de gode til pleje af hud og hår. Der er mange forskellige essentielle olier. Vi har nævnt nogle af de bedste, og vi håber du er blevet lidt klogere på fordelene. Hver enkelt olie er forskellige og har egne unikke egenskaber – derfor kan der være stort potentiale, når olierne blandes. De kan bruges til rigtigt mange ting!