Sport er enormt populært, og de fleste mennesker har mindst én sportsgren, som de enten følger eller udøver. Baseret på diverse kilder er vi kommet frem til denne liste over de mest populære sportsgrene i verden.

Flere kriterier er brugt for at finde frem til listen: Heriblandt antallet af tv-tilskuere, antal af fans, antal af udøvere på hobbyniveau, penge der investeres i sporten, atleternes løn, sponsorindtægter, opmærksomhed på de sociale medier, sæsonrelevans og generel udbredelse i hele verden.

Det er formentligt ingen overraskelse, hvilken sport der rangerer øverst (fodbold). Men til gengæld er der et par overraskelser blandt de næste positioner – og du vil hurtigt opdage, at mange af verdens mest populære sportsgrene slet ikke er så udbredte i Danmark!

Fodbold

Der er slet ingen tvivl om, at fodbold er den mest populære sport i verden.

Fodbold har flest seere, flest tilskuere når vi måler over hele verden, samt de største sponsorindtægter.

Med stor popularitet i Europa og Sydamerika – men udbredelse over hele verden – er der heller ingen, der overgår fodbold foreløbigt. Det er endda en sport med vækst, da der kommer flere fans til i de sekundære regioner. Man arbejder også enormt hårdt på at gøre fodbold mere populært i USA. De har et VM-værtsskab foran sig, så det bliver spændende at se, hvad det gør ved interessen.

Fodbold gør sig også bemærket ved at være populær i klubform såvel som i landsholdsform. Flere spillere er blevet til verdensstjerner og er kendte blandt folk, der slet ikke interesserer sig for sporten: Heriblandt Cristiano Ronaldo, David Beckham og mange andre.

Når det gælder sports betting er fodbold også den sport i verden med den allerhøjeste omsætning.

Blandt de 50 rigeste sportsklubber i verden har vi 30 fodboldklubber. Real Madrid og Barcelona er de to sportsklubber i verden mest flest følgere på de sociale medier.

Ser vi bort fra professionel fodbold, er fodbold jo også den sport, som flest udøver på hobbyniveau. Fodboldtræning er enormt tilgængeligt og især populært blandt unge mennesker. Alle har mulighed for at spille, for vi finder amatørklubber i stort set alle verdens byer – selv de mindste af slagsen herhjemme i Danmark.

Basketball

Basketball er også populært i de fleste dele af verden, men særligt i USA og i Europa.

Der er store sponsorindtægter i basketball, og især de amerikanske hold er stenrige, hvilket fører til store spillerlønninger.

Basketball er ikke blot en sport med mange fans: Det er en af de sportsgrene, der har flest udøvere. Især blandt unge som nyder at spille basketball. Vi finder basketballklubber i alle dele af verden på hobbyniveau, og det er bestemt en af de mest tilgængelige sportsgrene.

Ligesom med fodbold er der udøvere i basketball, der er blevet verdenskendte med deres personlige brands: Michael Jordan er det bedste eksempel, men LeBron James er også en stor personlighed, og det er en sport, der altid vil tiltrække opmærksomhed på grund af sine atleter.

Cricket

Vi hører ikke meget til cricket i Danmark, men lad dig ikke narre: Det er absolut en af de mest udbredte sportsgrene i verden.

Den er mest populær i de såkaldte Commonwealth-lande: England, Indien, Pakistan, Sydafrika, Bangladesh, Australien, New Zealand og de caribiske øer. Det anslås, at over 2 milliarder mennesker følger med i cricket.

Herhjemme er der ikke ret meget fokus på det, og det ladet heller ikke til at ændre sig. Men man ved aldrig: Og hvis du er fan af cricket, kan du altid følge med i de udenlandske begivenheder, som der heldigvis er mange af. Cricket for kvinder er også ved at blive mere populært på global basis, hvilket er en interessant udvikling.

Tennis

Tennis har bidt sig fast i hele verden som en populær sportsgren. Tidligere var det en sport, der primært blev spillet blandt folk i overklassen, men nu om dage er der tennis-fans i alle samfundets klasser.

De største kampe fra ATP og WTA sendes på tv i de fleste lande. Derfor er det nemt at følge med. Seertallet er generelt højt – især ved traditionelle turneringer som Wimbledon.

Mange udøver også tennis – og det tæller op. Tennis er en af de mest populære sportsgrene i Danmark blandt unge, for det kræver ikke ret meget udstyr i forhold til så mange andre former for sport.

Generelt er tennis populært i hele verden, men særligt i Europa, Australien, Rusland og Nordamerika. Internationale superstjerner som Roger Federer og Rafael Nadal har haft en stor rolle i at udbrede populariteten.

Blandt bookmakerne er tennis den sportsgren, der spilles næstmest på i verden – set over hele året.

Motorsport

Blandt fans er motorsport i top fem blandt de mest populære sportsgrene. Der er rigtigt mange seere over hele verden. Omvendt tæller det ned at motorsport er svært at udøve som privatperson og at antallet af udøvere er ret begrænset. Det er en ressourcekrævende sport.

Men der er også meget godt at sige om motorsport: Formel 1 er populært over hele verden og har store sponsorindtægter. Stjerner som Lewis Hamilton og Ayrton Senna blev verdenskendte. Ferrari har sin oprindelse i Formel 1 og er en kæmpe del af brandet.

Formel 1 er ikke engang den eneste populære motorsport: Vi har også langtidsløb som Le Mans, amerikanske serier som IndyCar og NASCAR, samt internationale serier der henvender sig specifikt til unge kørere: For eksempel Formel 2 og Formel 3.

I Danmark kan vi se Formel 1 på 3+ og Viaplay. TV-rettighederne til Formel 1 og andet motorsport er normalt dyre. Der har været snak om at skabe mere free-to-air motorsports rundt omkring i verden, hvilket ville være godt for populariteten.

Det skal dog siges, at Formel 1 ikke er nær så prestigefyldt, som det engang var. Det skyldes i høj grad et farvel til de store cigaretsponsorer, som ikke længere må reklamere i sporten, samt begrænsninger på alkoholsponsorer – hvilket dog stadig er muligt til en vis grad.

Atletik

Atletik er nok den mest globale sport af dem alle.

De fleste lande i verden har atletikstævner, og der findes dygtige atleter fra alle lande. Det er en af de sportsgrene, hvor afrikanere excellerer. I modsætning til andre former for sport, er atletik lige så populært blandt mænd og kvinder. Der er således ikke en overvægt i mandlige udøvere og fans, som der fx er i fodbold, basketball, ishockey og mange andre sportsgrene.

Selvom atletik ikke er den rigeste sportsgren, er der alligevel fornuftige sponsorpenge i det.

De fleste danskere følger mest med i atletik, når vi ser det til OL, men de danske tv-kanaler viser også de lidt mindre begivenheder.

Det er desuden nemt for alle at komme i gang med atletik. Meget lidt udstyr kræves – men til gengæld en del træning. Her kan vi få inspiration af Usain Bolt, der er indehaver af de fleste verdensrekorder i sprint, og som er blevet en sand international superstjerne inden for sportens verden.

Rugby

Rugby er ikke en sport, vi kender ret meget til herhjemme. I Danmark er det en nichesport, men på international basis forholder det sig anderledes.

I den engelsktalende del af verden er rugby en kæmpesport. For eksempel i Storbritannien, Irland, Sydafrika, Australien og New Zealand. I flere andre lande rangerer rugby også som en top 5-sport, og det er en sport med vækst i flere regioner. Den bedste liga er faktisk ikke i et engelsktalende land, men derimod i Frankrig. Derudover er landsholdsrugby ret populært.

Samtidig er rugby en glimrende sport at udøve for enhver, der ønsker at komme i form på en sjov måde. Det er en god måde at få motion på. Selvom rugby ikke er den mest populære sport i Danmark, så er der stadig klubber rundt omkring i landet, hvor du kan komme i gang.

Ishockey

Den største vintersporten i verden er ishockey. Og det er der slet ingen tvivl om: Her fører ishockey an på seertal såvel som sponsorindtægter og antal af udøvere.

Ishockey er generelt en populær sportsgren globalt set. Der er dog det kæmpe minus, at selve udøvelsen er meget regionsbetonet, og at der i mange lande ikke er nogle store ishockeyligaer.

Sporten er nemlig mest populær i Canada, USA, Rusland, de skandinaviske lande samt i Østeuropa.

Den største ishockeyliga er NHL i USA og Canada, som tjener mere end 4 milliarder dollars i årlige indtægter. Det betyder faktisk, at NHL er blandt de fem største sportsligaer i verden.

NHL er dog ikke den eneste ishockeyliga, som er populær. Den russiske og den svenske tiltrækker også interesse. Desuden har vi VM og EM, der altid er garantier for store publikumsmængder, mediedækning og mange tv-seere.

MMA

Det er gået hurtigt: MMA var engang en undergrundssport med et dårligt ry, men i dag er kampsporten blevet accepteret på samme vis som andre sportsgrene. Vi kan se MMA i tv, vi kan læse om det i nyhederne, og i nogle dele af verden er MMA helt enormt stort. Især i Brasilien, USA og Mexico er MMA populært, men det breder sig også hurtigt i Europa, Rusland og andre dele af verden.

MMA er en forkortelse for Mixed Martial Arts, som essentielt er en blanding af forskellige kampsportsgrene. Den største organisation i verden er UFC (Ultimate Fighting Championship), som i høj grad står bag den stigende popularitet. De holder begivenheder i hele verden, og de er gode til at promovere deres kampe.

Flere og flere almindelige mennesker virker også til at blive interesserede i at dyrke MMA på hobbyniveau. Nogle gør det for at holde formen oppe, andre for at lære selvforsvar – også har vi dem, der simpelthen bare synes det er sjovt. MMA er en sport, der mærker stigende interesse i Danmark, præcis ligesom i resten af verden. Alt tyder på, at det kommer til at fortsætte. For at udøve MMA er det nødvendigt at være medlem i en klub. Dem finder vi i alle dele af landet, selvom storbyerne naturligvis har flest. Med hensyn til udstyr, så har udøverne brug for det rette tøj, handsker, skridtbeskytter og en træningshjelm til sparring. Resten af udstyret stiller klubberne som regel til rådighed.

Golf

På samme måde som tennis var golf tidligere en overklassesport, som var forbeholdt for få personer. Selvom det stadig på nogle måder er en overklassesport, så er golf blevet mere tilgængeligt, da der er bygget mange flere golfbaner igennem årene, og da udstyret er lettere tilgængeligt takket være internettet.

Målt på spillere kan golf dog ikke hamle op med de fleste andre sportsgrene her på listen. Til gengæld er det den sport i verden med 8. flest tv-seere. I Danmark har vi også mulighed for at se golf, og det er faktisk noget, som mange nyder.

Golf er mest populært i USA og i Vesteuropa. Den største superstjerne inden for golfens verden må siges at være Tiger Woods, der trods sine mange skandaler stadig er et forbillede for mange golfentusiaster. I golf dukker der dog altid nye talenter op – og det er netop det, der gør det så interessant at følge.

Baseball

Det siges ofte om baseball, at alle kender sporten, men at det kun er en brøkdel, der følger med i den. Det er muligvis sandt i Europa, men i USA er baseball kæmpestort. MLB, den nationale baseballliga, er den mest lukrative sportsliga i USA.

Baseball har selvfølgelig altid været populært i USA. Det er en sport, der har haft store personligheder. Og det er en sport med rigtigt mange sponsorer og rigtigt mange store investeringer.

Japan er et andet land, der er fuldstændig fanatisk, når det kommer til baseball. I Latinamerika er interessen også stor, så det er bestemt en verdensdækkende sport, men baseball mangler fortsat at vinde frem i Europa og Afrika for at nå op blandt de allermest populære sportsdiscipliner.

Baseball på hobbyniveau udøves i mange forskellige lande, og der er trods alt sjove soft-versioner af baseball: For eksempel rundbold, som vi jo alle kender fra frikvarterne i den danske folkeskole. At gå til baseball er dog lidt usædvanligt i Danmark, men udstyr kan købes, og det er klart en af de sjoveste sportsgrene at prøve.

Amerikansk fodbold

I modsætning til stort set alle andre sportsgrene på denne liste foregår amerikansk fodbold kun i ét land på allerhøjeste niveau.

USA har både NFL og college football. Især NFL trækker opmærksomhed til sig, og der er NFL fans i hele verden. Selv i Danmark er der et stort antal seere, når NFL vises i tv. Tallet af NFL fans i Danmark er steget over de seneste to årtier.

Amerikansk fodbold har gigantiske sponsorindtægter i USA, men spillerlønningerne halter stadig lidt efter basketball og baseball – mest som følge af den nuværende lønaftale, der er lavet i ligaen.

En ulempe for amerikansk fodbold er, at det kun er omkring fem måneder årligt hvor der er ugentlige kampe af betydning. Det skaber selvfølgelig en form for eksklusivitet, men det minimerer indtægter i forhold til fodbold, tennis og kampsport, der har alle nyder godt af en længerevarende sæson.

På grund af kontrovers om helbredseffekter er amerikansk fodbold ikke synderligt populært at udøve blandt unge mennesker, og det går i den forkerte retning.

Hvis vi kun målte på USA, ville amerikansk fodbold rangere som nummer et eller to. Men siden vi vurderer de mest populære sportsgrene i hele verden, misser amerikansk fodbold en top tre rangering, men det er tæt.

Boksning

Boksning har altid været en af de mest populære sportsgrene i verden, men sporten er begyndt at møde modstand fra MMA. Flere nye udøvere vælger MMA over golf på grund af mulighederne for at kæmpe på flere forskellige måder, mens boksningen stadig er inkluderet.

Der er dog ingen tvivl om, at boksning fortsat er populært. Især i tv – og det er en sport, der er blevet udbredt til næsten alle dele af verden. I USA er boksning kæmpestort, og det samme er tilfældet i Latinamerika og Europa – i særdeleshed Østeuropa, hvor flere gode boksere kommer fra.

Boksning kan dog være dyrt at se, da de største kampe vises via Pay-Per-View. Folk er dog villige til at købe, hvilket er et godt tegn for sporten. Nogle af verdens bedste boksere, som fx Tyson Fury og Floyd Mayweather har tjent utroligt godt igennem karrieren, så det er bestemt en sport med store lønninger for de bedste atleter og ganske udmærkede sponsorkroner sammenlignet med andre sportsgrene.

Bokseklubber finder vi overalt i Danmark, og det er en sport, der stadig tiltrækker udøvere på hobbyniveau. Boksning stiller store udfordringer til konditionen, men den positive nyhed er, at man hurtigt kan samle alt det nødvendige udstyr til ganske få penge.

Cykling

Cykling er især populært i Europa og i visse dele af Nord- og Sydamerika. Vi kender interessen herhjemme, hvor Tour de France fanger masser af danske seere hver sommer.

Den primære ulempe for cykling er, at der ikke er nær så mange penge i sporten som i de andre sportsgrene på listen. Tilskuere kan gratis møde op og se cykling – det er svært at tjene penge på billetter. Samtidig har mange hold problemer med at finde store sponsorer.

Til gengæld er det positivt for cykling, at mange selv udøver det på hobbyniveau – hvad enten det er landevejscykling eller mountainbiking – og sporten har omsider formået at udbrede sig. Tidligere var cykling kun populært i Europa og i USA, men i løbet af de senere år er der sket en stor vækst i Sydamerika, hvor Colombia og Ecuador er et par nye store cykelnationer.

Volleyball

En gigantisk sport i hobbyregi, som nok også burde rangere højere. Volleyball er udbredt i hele verden, og uanset om du er i Sydamerika, Afrika, Australien eller Europa, kan du finde folk der spiller volley.

I Asien er volleyball i stor vækst, men der mangler fortsat tv-interesse i sporten på global basis.

På interessant vis er kvindevolley mere populært end herrenes version. Ligesom med basketball kan sporten være fysisk diskriminerende på den måde, at det er en kæmpe fordel at være høj.

Herhjemme i Danmark er der mange volleyball klubber, og sporten inddrages ofte i den almindelige idrætsundervisning i skolerne. Det er endnu et eksempel på, at volley er ekstremt udbredt som hobbysport, men samtidig må vi acceptere, at der stadig er et stykke vej før professionel volleyball kan opnå samme interesse som de mange ovenstående sportsgrene på listen.