Kokosvand, indimellem også kendt som kokosjuice, er det vand, som vi finder inde i kokosnødden. I tropiske lande er det almindeligt at drikke direkte fra nødden, men i Europa må vi importere kokosvandet.

Det er et produkt, der byder på mange helbredsfordele, og vi har taget et nærmere kig på det. I denne artikel kan du lære mere om næringsindholdet i kokosvand, se hvorfor det er sundt, samt få et par anbefalinger omkring hvor du kan købe kokosvand.

Fakta om kokosvand

Kokosvand har en klar, gennemsigtig farve, men er lidt tykkere i konsistensen end vand. Det kommer fra kokosnødder, hvor unge kokosnødder foretrækkes frem for modne nødder.

I århundreder er kokosvand blevet drukket de steder, hvor kokosnødder naturligt vokser – det vil sige Sydøstasien, Centralafrika og Sydamerika.

Først i det 21. århundrede blev det udbredt at drikke kokosvand i vesten. De fleste produkter med kokosvand var oprindeligt energidrik, hvor kokosvand var tilsat som en af flere ingredienser. Den eneste sunde løsning er dog at købe ren kokosvand, hvilket er dyrere, men smager bedre.

Derfor er kokosvand sundt

Kokosvand er rigt på elektrolytter og kan derfor forsyne kroppen med vigtige næringsstoffer. Der er vigtige salte som fx magnesium, mangan og i særdeleshed potassium.

Vi finder også C-vitamin og flere af de almindelige B-vitaminer i kokosvand – dog i forholdsvis små mængder. Men alt tæller med, og de bidrager til det faktum, at kokosvand er sundt.

Ifølge undersøgelser indeholder kokosvand også adskillige antioxidanter. De hjælper med at modificere og bekæmpe frie radikaler i kroppen, så kroppen ikke lider skade – det hjælper blandt andet på inflammation.

Generelt er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, især når det er varmt. På den måde kan du forebygge nyresten og mange andre lidelser. Der er blevet studeret en smule i kokosvand, og det skulle være endnu bedre vand i forbindelse med at forebygge nyresten.

Kokosvand indeholder også sukker, og det er umiddelbart det eneste negative punkt. Det er dog i relativt små mængder. 100 ml ren kokosvand byder som regel på mellem 2,5 og 4,5 gram sukker, hvilket er meget mindre end de fleste andre sukkerholdige drikke – heriblandt juice.

På det mere anekdotiske punkt er der mange, der nævner, at de føler sig friske og energiske ved at drikke kokosvand regelmæssigt. Kokosvand skulle – ifølge flere forbrugere – øge sexlysten og bidrage til bedre restituering efter langvarig motion. Videnskaben siger god for sidstnævnte argument.

Hvor kan man købe kokosvand?

Én mulighed er at købe kokosnødder i supermarkedet, åbne dem og drikke vandet. Det er dog besværligt, da kokosnødder er enormt hårde, og da de fleste små nødder (dem som sælges i Danmark) faktisk ikke indeholder ret meget vand.

Den bedste løsning er derfor at købe flasker eller kartoner med ren kokosvand. Det er lidt dyrt, men det er sundt og velsmagende, så vi mener bestemt at det er pengene værd – i hvert fald en gang imellem! 🙂

Nogle supermarkeder – heriblandt Føtex, Fakta og Super Brugsen – sælger kokosvand i forretningerne. Udvalget er dog ikke særligt stort. Ofte er der kun et enkelt produkt på hylden, eller to hvis du er heldig.

Derfor kan du overveje at kigge på nettet, hvor udvalget er lidt bredere. Her er priserne også typisk bedre, og du har mulighed for at købe stort. Vi har set lidt nærmere på markedet, og vi er kommet frem til, at følgende to produkter er rigtigt gode:

Aqua Verde Kokosvand (Økologisk)

Aqua Verde producerer en rigtig god kokosvand, som i dette tilfælde er økologisk og let cremet. Du kan nemt smage kokossen her. Det er naturligvis et vegansk produkt.

Netop dette produkt egner sig godt til madlavning og til at blive blandet med juice. Det er de ting, som de fleste danskere bruger deres kokosvand til, og derfor anbefaler vi denne kokosvand som førsteprioritet.

Helsebixen sælger Aqua Verdes kokosvand til en yderst fornuftig pris. En liter koster 30 kroner, og det er enormt billigt for et økologisk produkt. Du får rigtigt meget for pengene, og vi anbefaler klart, at du ser nærmere på denne kokosvand.

Se billeder og læs mere om Aqua Verde Kokosvand her!

MyCoco Kokosvand

Hvis du ikke går så meget op i madlavning, og hvis du bare vil drikke din kokosvand rent uden at blande med noget, så er det MyCoco du bør vælge.

Den er produceret i Brasilien, hvilket er et af de lande, hvor de allerbedste kokosnødder kommer fra. Derfor er det også et relativt dyrt produkt i forhold til så mange andre, men kvaliteten er helt i top. 330 ml koster 23 kroner.

Det særlige ved MyCoco er, at kokosvandet tappes straks efter høsten, og at vandet derfor er ekstremt friskt. Vandet kommer fra unge kokosnødder, hvilket er det bedste.

Der er en lang holdbarhed så længe du ikke har åbnet kartonen. Derfor kan du godt købe stort ind, hvis du har lyst. Efter åbning holder kokosvandet dog kun i 3 dage i køleskabet, så sørg for at drikke i tide, når først du har åbnet.

Ligesom med det foregående produkt kan du købe produktet på nettet. Helsebixen er den bedste forhandler.

Køb MyCoco (330 ml) hos Helsebixen lige her!

Lignende produkter

Kokosvand er én ting, der udvindes fra kokosnødder. Men det er bestemt ikke den eneste.

Kokosolie er også enormt populært i madlavning, og olien kan endda også benyttes til personlig pleje. Læs vores dybdegående artikel om kokosolie her.

Hvis du ønsker inspiration til andre sunde ting at drikke, bør du se nærmere på vores mange juice opskrifter og smoothie opskrifter!

Opskrifter med kokosvand

I de fleste tilfælde er kokosvand en forfriskende drik. Men du kan også bruge det i diverse madretter og især i drinkblandinger.

Kokosvand kan for eksempel bruges i en chiabudding, som er en rigtig sund snack – vi har tidligere beskrevet chiabudding som en af de bedste snacks.

Du kan tilsætte kokosvand i enhver hjemmelavet juice eller smoothie, hvis du ønsker at gøre dem endnu sundere (og endnu mere velsmagende).

Ser vi bort fra selve sundheden, så kan kokosvand også fungere godt sammen med mange typer af alkohol rent smagsmæssigt. Det er altså en anden mulighed, du kan overveje, næste gange du skal holde en fest.

Konklusion

Kokosvand er et af de sundeste hverdagsprodukter du kan købe. Det er en fin erstatning til juice og sodavand, hvis du arbejder på at blive sundere. Næringsindholdet er nemlig ganske solidt i kokosvand, og samtidig er der den fordel, at det smager rigtigt godt. Kokosvand kan klart anbefales, hvis du ikke har prøvet det før – og hvis du allerede kan lide drikken, så er det åbenlyst at indtage det lidt oftere.