Rød lysterapi er noget forholdsvis nyt. Men der er efterhånden lavet fornuftig forskning i teknologien, og mange mennesker oplever solide fordele ved eksponering af rødt og nær-infrarødt lys inden for tilrettelagte bølgelængder.

Terapien er mere udbredt i udlandet end i Danmark, men interessen er voksende. Derfor vil vi se nærmere på de bedste fordele ved rød lysterapi her, samt nævne et par steder hvor du kan købe en lampe eller et panel med rødt lys.

Hvad er rød lysterapi?

Rød lysterapi forbindes normalt med at eksponere huden for rødt lys, som enten kommer fra en specialudviklet lampe eller et panel. Lyset er en kombination af rødt lys og nær-infrarødt lys med en bølgelænge, der varierer mellem 600 og 850, hvilket dog kan være lidt forskelligt fra produkt til produkt.

Teknologien blev nærstuderet og udviklet af NASA. Det oprindelige formål var, at astronauter i rummet kunne blive eksponeret for noget lys, for at aktivere en stimulerende effekt i huden. Siden hen er det blevet populært blandt atleter for at undgå skader og hjælpe med restituering. Og nu har det generelle sundhedsmiljø fået øjnene op for rød lysterapi, hvilket betyder, at vi alle kan nyde godt af det, hvis vi ønsker at købe det nødvendige udstyr.

Fordele ved rød lysterapi

Først og fremmest er rød lysterapi utroligt godt for huden. Det røde lys stimulerer produktionen af kollagen. Blodcirkulationen øges, og rødt lys har igennem undersøgelser vist sig at aktivere mitokondrierne i cellerne. I sidste ende får du en flottere hud. Nogle taler endda om hudforyngelse, da rødt lys terapi kan behandle rynker på en naturlig måde.

Rød lysterapi har efter sigende også en positiv effekt på hårvækst.

Mange atleter benytter rød lysterapi for at øge blodcirkulationen. Hvis musklerne skal restituere, kan det være en fin idé at bruge lysterapi, og i mange tilfælde benytter atleter også lysterapi for at behandle skader. Især inden for amerikansk fodbold, kampsport og andre fysiske sportsgrene er det populært med lysterapi.

Ifølge producenten Joovv oplever mange mænd en øget libido efter eksponering af rødt lys.

Køb af lampe eller lyspanel

Flere steder kan du købe en lampe med rødt lys eller et helt lyspanel. De fås i alle størrelse. Generelt er de største paneler også de dyreste, mens små lamper er forholdsvis billige.

Du kan selv vurdere, om du foretrækker et stort panel, der kan eksponere hele kroppen, eller om du ønsker et mindre lyspanel eller en lampe, som kan belyse lokale områder lidt af gangen.

Her er de bedste muligheder i øjeblikket:

Human3

Human3 er de bedste paneler til rød lysterapi som du kan købe i Danmark. Disse paneler sælges nemlig hos FitnessGuru – endda til rigtigt fine priser.

Her har du to valgmuligheder:

  • Human3 Nano, der er et forholdsvis lille lyspanel, som er nemt at transportere hvis du skal have det med dig, og som er ideelt til behandling af særlige områder.
  • Human3 Lumin, som er et stort panel, der kan dække det meste af kroppen, hvis du sidder eller står foran det. Et ekstremt effektivt produkt, men det skal dog monteres og have sin faste plads i rummet.

Human3 Nano koster kun 3.499 kroner, mens Human3 Lumin koster 6.499 kroner. Effekten af lysene er stort set det samme, så det er størrelsen, der er den væsentlige forskel.

Det er muligt at sætte flere paneler sammen (fx 2 Nano) så panelet bliver større. Du kan købe med stander eller dørophæng, hvilket gør det nemmere at opsætte panelerne.

Disse lyspaneler fra Human3 er af rigtigt høj kvalitet, de sender både rødt og nær-rødt infralys fra sig, og panelerne er ideelle til førstegangsbrugere såvel som for personer der er erfarne med rød lysterapi.

Igen, det er de bedste produkter der er tilgængelige på det danske marked, så medmindre du vil købe fra USA, er det Human3 du bør vælge.

Se udvalget af Human3 paneler hos FitnessGuru her!

Joovv

Joovv er en international forhandler, der sælger lyspaneler i alle størrelser. Det er den mest anerkendte producent og forhandler af røde lyspaneler på markedet, så det er et glimrende sted at købe.

Vær dog opmærksom på, at produkterne sælges fra USA. Derfor skal du forvente højere fragtpris, længere leveringstid, samt toldbetaling. Joovvs produkter er de bedste, men det er lidt besværligt. Derfor bør du overveje Human3 som vi anbefalede højere oppe, hvis du ønsker det skal være nemt og godt på samme tid. Vi kommer med nogle lidt nemmere muligheder længere nede, men hvis du er dybt seriøs omkring lysterapi og ønsker det allerbedste, så vælg et produkt fra Joovv.

Deres mest populære produkt er Joovv Go som er et lille transportabelt panel, du kan have med dig rundt. Den helt nye variant, Joovv Go 2.0 sættes til salg i januar til en markedspris på 450 dollars (lige i underkanten af 3.000 kroner).

Joovv har også meget større paneler, som kan stå på et bord eller på gulvet. Nogle paneler er endda så store, at de kan hænge på døren og give nok lys til at hele kroppen er eksponeret.

Se alle Joovs produkter her.

Mini lyspanel

Hvis du ikke ønsker at købe fra udlandet, er der heldigvis også danske forhandlere, som sælger fornuftige produkter.

For eksempel har hjemmesiden Lysterapi.dk nogle fine produkter til rådighed, som minder meget om dem, Joovv sælger.

Et eksempel er deres mini lyspanel til omkring 1500 kroner som du kan have med dig rundt, og som giver rødt lys med en ideel bølgelængde. Det er et glimrende produkt, som i øvrigt inkluderer taske og beskyttelsesbriller.

Infrarød lampe

Et billigere alternativ er at købe en infrarød lampe. Mange af fordelene er de samme – øget blodcirkulation og mange fordele for huden.

Beurer er en populær producent, som har fået medicinsk godkendelse for deres produkter. De laver infrarød lamper af fin kvalitet til fornuftige penge. Kvaliteten er ikke lige så god som et helt panel, men en lampe fungerer fint og er et godt sted at starte, hvis du ønsker at prøve kræfter med rød lysterapi uden at ødelægge budgettet helt.

Helsebixen sælger Beurers lamper. Derfor er de ret nemme at få fat på.

Hos Helsebixen kan du blandt andet købe Beurer IL 11 modellen til 299 kroner, eller du kan vælge den lidt mere avancerede Beurer IL 50 til 999 kroner.

Sådan bruger du rødt lys

Når du har din lampe eller dit panel, skal du simpelthen bare tænde for det, og derefter eksponere den del af kroppen, som du ønsker skal mærke lyset.

Fremgangsmåden kan være forskelligt fra produkt til produkt – derfor anbefaler vi, at du læser brugsanvisningen grundigt.

Der er ingen UV-stråler eller andre skadelige stråler i de godkendte røde lyspaneler, og der er ingen bivirkninger, så længe du benytter det røde lys efter anvisningerne. Men generelt bør det være bedst at tage omkring 15 minutter af gangen. Det kan du gøre et par gange om ugen – måske endda dagligt, hvis det er vinter, og du ønsker at stimulere huden så meget som muligt. Som begynder kan du starte med få minutter og arbejde dig gradvist op, så du selv kan mærke effekten fra lyset og langsomt vænne dig til det.

Det er en god idé at tage beskyttelsesbriller på, da øjnene er særligt følsomme over for lys. Nogle lysprodukter kommer med tilhørende briller, men hvis ikke, så køb nogle selv.

Konklusion

Rød lysterapi kan benyttes til rigtigt mange formål, da det generelt har en god effekt på kroppen. Der er ingen bivirkninger, så længe man ikke overdriver med lyseksponeringen.

Både astronauter, atleter og sundhedseksperter benytter aktivt rød lysterapi, så det er kun et spørgsmål om tid før det også bliver populært blandt den generelle befolkning. Hvis du har mere at tilføje omkring lysterapi, så er du velkommen til at skrive herunder og dele din viden!