Vitamin D kaldes ofte for et af de vigtigste vitaminer – måske endda det vigtigste. Det er et hormon, som vi producerer når vi får direkte sollys på huden, men det kan også tages som kosttilskud.

I Danmark er det en rigtig god idé at tage D-vitamin om vinteren, da det er svært at optage tilstrækkelige mængder, når solen ikke skinner så stærkt.

Her får du en fuld guide til D-vitamin. Vi ser på de bedste fordele og nævner et godt supplement, som du kan tage, hvis du mistænker, at du har brug for lidt mere.

D-vitamin og sollys

Vi producerer naturligt D-vitamin, når vi udsættes for direkte sollys. Dette sollys skal være direkte og må ikke komme igennem et vindue eller lignende – og det skal ramme huden for at vi begynder at producere D-vitamin.

D-vitamin er også kendt under navnet calciferol. Vitamin D3, det stof kroppen danner og det stof vi kan tage som kosttilskud, hedder cholecalciferol. Det har samme rolle som flere hormoner i kroppen og er derfor betragteligt anderledes end de øvrige vitaminer.

Udover det faktum at vi selv kan producere D-vitamin med hjælp fra solen, er det også muligt at få vitaminet igennem kosten. Sjældent i kæmpe store mængder, men pointen er, at vi kan få det. Her er nogle typiske kilder:

  • Fede fisk som laks, tun, makrel, sardiner
  • Fiskeolie
  • Æg
  • Mælk, da D-vitamin ofte er tilsat

Hvor meget D-vitamin behøver vi?

I Danmark anbefales det, at vi indtager eller producerer det der tilsvarer 7,5 mikrogram. Det er standardanbefalingen for voksne mænd og kvinder. For ældre og for gravide anbefales det at tage 10 mikrogram.

Undersøgelser fra udlandet tyder dog på, at det kan være alt for lidt, og at vi i virkeligheden bør indtage mindst 30 mikrogram. Mange kosttilskud, der indeholder D-vitamin, har mere end 400 mikrogram, hvilket er helt uden bivirkninger og faktisk med mange ekstra fordele. Vi oplever altså, at vi kan tage ret store mængder af vitaminet, og det betyder at den anbefalede mængde måske er alt, alt for lille.

En times sollys, der rammer mindst ansigt og arme, er som regel tilstrækkeligt til at danne en optimal mængde D-vitamin. Kilderne igennem kosten er som regel ikke gode nok til at få nok Vitamin D.

Om sommeren er det som regel nemt at få D-vitamin, men andre tidspunkter af året er det oplagt at supplere med et kosttilskud. Især om vinteren, men i Danmark er der store dele af året, hvor vi ikke får ret meget sol. D-vitamin som kosttilskud kan altså overvejes fra oktober til marts.

D-vitamin tilskud

Hvis du er interesseret i at supplere med et kosttilskud, så får du her et bud på de bedste D-vitamin tabletter.

Pureviva har udviklet et glimrende produkt. Der er tale om små tabletter, der hver indeholder 35 mikrogram, hvilket er lidt mere end den anbefalede mængde, men i virkeligheden ret passende for de fleste. Disse tabletter giver ikke et overdrevet højt niveau af D-vitamin i kroppen, men dækker dog de naturlige behov. Tabletterne er billige og velfungerende. Denne kombination gør Purevivas D-vitamin til et af de absolut bedste tilskud på markedet.

➛ Læs selv mere om deres produkt her hos Helsebixen.

Vi har dog også to alternativer, hvis du er på udkig efter noget lidt andet.

For eksempel kan du også få Vitamin D som tyggetabletter. Det gør dem lidt nemmere at få ned, især for børn der måske ikke er vilde med at sluge piller. Tyggetabletterne kommer fra det kendte mærke Livol, og de fungerer godt. Ulempen er bare, at de kun indeholder 10 mikrogram per tablet, men i så fald kan man bare tage et par stykker af gangen. Det er stadig billigt i det lange løb.

➛ Tjek Livols tyggetabletter lige her!

Til dig der er fysisk aktiv har vi en anden anbefaling. Hvis du virkelig vil optimere dit D-niveau og indtage en mængde, der er stor nok til at du oplever alle fordelene, så skal du op i en højere mængde. Her kommer BulkPowders’ kosttilskud på banen. Hver tablet – som dog ikke er en tyggetablet – består af hele 5000 IU. Det er lig med 125 mikrogram, hvilket er en del mere end de øvrige tilskud, men som bestemt sikrer at du får nok Vitamin D.

➛ Gå til BulkPowders og se deres D-vitamin her!

Fordele ved at tage D-vitamin

Herunder får du et par almene fordele, som optræder, når vi har nok Vitamin D i kroppen:

Stærkere knogler og tænder

Vitaminet er utroligt vigtigt for vores knogler og tænder. D-vitamin arbejder sammen med calcium, og det er jo egentlig hvad store dele af knoglerne består af. Vitamin D har faktisk den funktion, at det regulerer kroppens niveau af calcium – vitaminet sørger for, at vi hverken har for lidt eller for meget calcium, så længe indtaget af begge stoffer ligger på et optimalt plan.

Især for børn er det vigtigt at få store mængder af Vitamin D. Her vokser knoglerne nemlig, og det er vigtigt at de udvikles ordentligt. Men for voksne må indtagelse af vitaminet heller ikke glemmes, da der stadig foregår vigtig vedligeholdelse af knogler og tænder. Det kan tydeligt ses, at knoglerne bliver stærkere, når vi har et optimalt D-vitamin indtag.

Mindre træthed

Af den ene eller anden grund bliver vi mindre trætte, når vi tager D-vitamin. Måske fordi det på mange måder fungerer som et hormon.

Men D-vitamin giver energi, så hvis du lider af daglig træthed, kan det være, at det har noget at gøre med dit indtag af dette vitamin. Du vil formentligt se et løft, hvis du optimerer kroppens niveau af Vitamin D. Nogle fortæller blandt andet, at de har brug for lidt mindre søvn efter at have optimeret deres niveauer af D og calcium.

Hurtigere hårvækst

Mange vil nikke genkendende til, at håret vokser langt hurtigere om sommeren end resten af året. Det skyldes formentligt, at håret har til formål at absorbere sollys, og at sollyset derfor stimulerer væksten.

Hvis du ønsker langt hår, eller hvis du simpelthen bare ønsker at komme dig efter en dårlig klipning, kan D-vitamin være vejen frem. Sollys er dog bedre end et kosttilskud, når det kommer til hårvæksten.

Bedre generelt velvære og humør

I det hele taget er D-vitamin godt for vores velvære og for immunforsvaret som helhed.

Det er også godt for vores humør. Det er nemlig noget, som mange oplever, når de går fra D-vitaminmangel og begynder at supplere: Et klart løft i humøret. Og det må i den grad også siges at være en kæmpe fordel.

Forskning i Vitamin D

Der laves en del forskning i D-vitamin. Og vi finder hele tiden ud af mere. Allerede nu ved vi, hvordan vitaminet er bygget op, hvordan vi producerer det, samt mange af de almindelige fordele. Vi ved, at det er et essentielt vitamin for knoglerne og tænderne, og det er tydeligt, hvordan det har stor indflydelse på vores humør.

Vi ved for eksempel også, hvordan D-vitamin arbejder godt sammen med calcium, og at det er vigtigt at have store nok mængder af begge disse stoffer i kroppen, for at vi kan fungere ordentligt i dagligdagen.

Men derudover er der nogle mere interessante ting, som der forskes i lige nu. Blandt andet hvordan vitaminet kan være til gavn mod en stor håndfuld sygdomme og lidelser: Heriblandt Alzheimers sygdom, skizofreni, depression, sklerose og meget mere. Også mod hårtab er der begyndt at komme tegn på, at D-vitamin i den ene eller anden form kan gå hen at blive en potentiel kur.

Der forskes altså meget i Vitamin D, og der kommer ofte godt nyt ud af forskningsresultaterne. Meget er fortsat i det tidlige stadie, men vi ved så meget som at vi har brug for D-vitamin og at det gør gode ting for kroppen.

Spørgsmål og svar

Herunder vil vi besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål om D-vitamin.

Hvad er D-vitamin egentligt?

Vi var inde på det i begyndelsen af artiklen. D-vitamin hedder også calciferol, og det er faktisk et hormon. Menneskekroppen kan dog ikke producere det uden sollys, så hvis vi ikke får nok sol, skal vi have vores D-vitamin fra en andre kilder. Cholecalciferol (vitamin D3) er det mest almindelige som tilskud.

Skal jeg tage D-vitamin om vinteren?

Det er generelt en god beslutning at tage D-vitamin om vinteren, hvis du bor i Danmark. Det giver også god mening om efteråret og tidligt på foråret. Her får vi nemlig ikke ret meget direkte sollys, og selv når vi gør, så er UV-indekset begrænset. For at sikre at vi har nok D-vitamin i kroppen, er det klogt at tage det i løbet af vinterhalvåret. Du kan altid få målt dit niveau af vitamin D i kroppen ved at henvende dig hos egen læge.

Hvad er de bedste kilder til D-vitamin?

Solskin er den klart bedste og mest naturlige kilde til D-vitamin.

Igennem kosten kan du få en smule af vitaminet igennem fed fisk, skaldyr og æg.

Et tilskud er dog den nemmeste måde at få vitaminet på, så hvis solen ikke skinner ret meget, er det den mest åbenlyse kilde.

Hvordan ved jeg, om jeg får nok?

Du kan få taget en blodprøve hos lægen. Her kan kroppens niveau af vitaminet måles til præcision.

Ellers kan du holde lidt øje med symptomerne. Hvis du føler dig træt, hvis du ofte har problemer med knogler eller tænder, hvis du har langsom hårvækst, eller hvis du ofte er i dårligt humør, så mangler du potentielt D-vitamin. Det kan også være, at du bare ikke tilbringer ret meget tid i solen, og i så fald kan du overveje at supplere med et tilskud.

Hvor meget D-vitamin skal jeg tage?

7,5 mikrogram anbefales dagligt af myndighederne. Meget tyder dog på, at der er fordele ved at tage endnu mere, og nogle tilskud indeholder for eksempel op til 400 mikrogram.

100 mikrogram (4000 IU) betragtes ofte som den ideelle mængde igennem tilskud.

Husk desuden på, at ikke al D-vitaminet fra tilskuddet optages i kroppen.

Kan man få for meget?

Ja, man kan godt få for meget. Men der skal en del til. Mayoclinic nævner, at det er ved indtagelse af 1.500 mikrogram / 60.000 IU om dagen over en længere periode på flere måneder, at man observerer

Du kan altså helt roligt tage et tilskud med omkring 100 mikrogram / 4000 IU dagligt. Der skal cirka 15 gange så meget til, før det begynder at blive toksisk.

Nogle personer med stor D-vitaminmangel kan få indsprøjtet sådanne mængder hos lægen, men det er under opsyn.

Hvordan måles vitamin D?

Man måler typisk vitaminet i enten mikrogram eller IU (international units). Førstnævnte er mest udbredt i Danmark, mens man i udlandet oftest regner i IU.

1 IU svarer til 0,035 mikrogram, når vi regner i vitamin D.

Hvad er fordelene?

D-vitamin er generelt vigtigt for helbredet og for immunforsvaret. Helt specifikt så hjælper det på knogler, tænder, muskler, hormonbalance og humør.

Hvis du i forvejen har en tilstrækkelig mængde af vitaminet i kroppen, og du bare skal vedligeholde med et tilskud over vinteren, vil du ikke nødvendigvis mærke ret mange fordele, da kroppen jo allerede er i balance. Personer med D-vitaminmangel og som pludselig får dækket deres behov mærker dog enorme fordele.

Hvor kan jeg købe D-vitamin?

Det kan du gøre mange steder:

  • Apoteker
  • Store supermarkeder som fx Føtex, Kvickly og Brugsen
  • På nettet

Vi har anbefalet nogle gode tilskud højere oppe i artiklen. Her anbefalede vi tre forskellige produkter: Tabletter med en moderat dosis, tabletter med en høj dosis, samt tyggetabletter med en lav dosis. Dermed er der noget for enhver.

Hvilke former for tilskud kan man få?

Det mest almindelige er at få D-vitamin i tabletform. Tabletterne er ofte små og nemme at sluge. Hvis du har svært ved at sluge almindelige tabletter, kan du også få vitamin D som tyggetablet (se vores anbefaling højere oppe i artiklen).

Du kan også købe D-vitamin i flydende form, hvor du skal indtage få dråber. Det er dog dyrere og lidt sværere for de fleste mennesker at administrere. Hos lægen er det muligt at få en indsprøjtning med vitamin D, men det er kun nødvendigt for personer med svær D-vitaminmangel.

Konklusion

Hvis du har yderligere bemærkninger til D-vitamin, så skriv endelig i kommentarfeltet lidt længere nede. Feltet vil være åbent i et stykke tid.