Mange mennesker ser højde som en vigtig faktor. Desværre er det også noget, som normalt er svært at ændre på. Det er muligt at ændre på muskelmasse og så meget andet – det er noget alle kan gøre forholdsvis hurtigt – men angående højde er vi i høj grad overladt til vores gener.

Eller hvad – kan man gøre noget for at blive højere? Her ser vi nærmere på, om det er muligt at tilføje nogle centimeter. Selv som voksen.

Indledende viden om højde

Højde er i sig selv ikke vigtigt. Det handler i stedet om, hvordan vi ser os selv. Uanset om du er høj eller lav kan du være en herlig person – og uanset om du er høj eller lav kan du få succes i livet. Højden er altså ikke afgørende for, om du lever et godt liv eller ej.

Men af personlige årsager er der flere mennesker, der har interesse i at blive højere. Og her har vi tænkt os at se nærmere på, om det egentlig er muligt.

Gennemsnitshøjden i Danmark vurderes til at være omkring 181 cm for mænd og 167 cm for kvinder. Det er et af de højeste gennemsnit i verden. Dertil har etnisk danske mænd et højere gennemsnit end indvandrere og efterkommere. I hele verden er der dog det tilfælles, at mænd gennemsnitligt er højere end kvinder. De højeste personer i verden findes som regel i Nordeuropa (Holland, Danmark, Sverige) og i Balkan-landene (Serbien, Kroatien, Bosnien).

Højde er i høj grad genetisk

Det er genetikken, der er den største faktor for vores vækst. Hvis du har høje personer i din familie, så er der også større chancer for at du selv er høj. Det omvendte gælder, hvis du har lave personer i familien.

Det er især moderens højde, der har indflydelse for barnets fremtidige højde. Derfor ser man ofte, at en høj mand og en lav kvinde ikke nødvendigvis vil få et barn, der bliver højt. Til gengæld er det mere sandsynligt, at en lav mand og en mellem- eller høj kvinde sammen kan få et barn, der let stiger til vejrs. Hvis moderens højde er over gennemsnittet for kvinder, så vil barnet ofte blive højere end gennemsnittet for sit køn, og hvis moderens højde er lavere end gennemsnittet, så vil barnet ofte blive lavere end gennemsnittet.

Men: Der er også andre faktorer. Forskere peger på, at kosten generelt er vigtig for vores vækst, og at man med god næring – især i sine tidlige år som barn – kan få en gevaldig fordel ved at spise sundt. Desuden mener man, at helbredet under den tidlige barndom også kan have stor indflydelse på den senere højde. Hvis et barn undgår alvorlige infektioner og overdreven medicinering i sine første to år, er der større chance for at blive høj senere i livet.

Kan man ændre på sin højde?

I mange tilfælde: Ja, det kan man faktisk godt. Ikke altid, men mange personer kan godt.

Sagen er den, at pladerne i kroppen lukkes efter et stykke tid. Kvinder stopper med at vokse tidligere end mænd, ofte omkring 18 årsalderen. Mænds primære vækst stopper også her, men hyppigt ser vi alligevel mænd, der tilføjer nogle få centimeter helt op i tyverne. Det sker relativt ofte, så derfor kan det altså godt være, at du som mand vokser selv i 20’erne.

Du kan ændre på din højde ved at ændre på din kropspositur. Hvis den allerede er perfekt, så er der formentligt intet at hente, men de fleste personer kan hente et par centimeter.

De fleste af os går og sidder næsten aldrig med rank ryg. Vi bøjer os ofte forover for at kigge på mobil, på computer eller andet foran os. Det har givet os en ret dårlig positur, men det er heldigvis nemt at ændre på, hvis ellers vi er villige til at lægge lidt kræfter i det. Kroppen gemmer ofte på en centimeter eller to, som er en del af vores naturlige højde, men som vi ikke har på grund af dårlig positur. Stræk kroppen ud morgen og aften, og så vil du opleve, at du pludselig har lidt ekstra højde. Ikke fordi du vokser, men fordi din dårlige positur før gjorde, at din fulde højde var ‘skjult’.

Sørg også for at opretholde en god kropspositur, når du for eksempel er ude at gå. Her er der mange, der har en ret slasket gang, og det får dem til at se lavere ud. Frem med brystet, tilbage med skuldrene, numsen i en forholdsvis neutral position, og vigtigst af alt – op med hovedet. Det hjælper som sådan ikke på højden, men man fremstår højere og mere selvsikker. At sove på gulvet giver også bedre kropspositur, da du kommer til at ligge helt lige på en hård overflade.

Lav strækøvelser

Ved at lave strækøvelser kan du indhente lidt “tabt højde”. Det er en reel måde at blive højere på, selvom den indvendige del af kroppen egentlig ikke bliver højere. Du får i stedet bare det maksimale ud af det, som du allerede har at arbejde med.

De bedste øvelser er at stå fladt på fødderne i en neutral position. Derefter rækker du armene op og løfter dem så højt til vejrs som muligt. Stræk hele kroppen, så du ender med at stå på tæer. Gå ned igen og gentag øvelsen et par gange.

Matrix-positionen er også god til at strække kroppen. Stå på begge ben, men læn dig tilbage i den stående position, stræk armene til begge sider og bliv i positionen i nogle sekunder. Gør det gerne foran din seng, da du nok kommer til at falde bagover, hvis det er første gang.

Nogle fortæller, at regelmæssig massage af kroppen også gavner fantastisk. Især hvis du masserer mavemusklerne og generelt bare masserer midt på kroppen. Massage har generelt mange fordele, så det er ikke kun med hensyn til højde, at det er godt at få massage. En semi-populær YouTuber, Gabe Dawg, fortæller, at han øgede 5 centimeter til sin krop, da han begyndte at arbejde med mavemassage.

Stræk kroppen ved at hænge fra en stang

En anden oplagt “øvelse” for at blive højere er at hænge fra en stang. For eksempel som når du laver kropshævninger (pull-ups), men undlader at hæve dig selv. Grib fat i stangen og lad dig selv hænge, så længe du kan.

En stang at hænge i er forholdsvis billig, og den kan sættes op i døren til ethvert værelse. Disse stange kaldes Pull-Up bars, da de typisk bruges i forbindelse med denne specifikke træningsøvelse. Men en stang kan altså også sagtens bruges til bare at hænge i og dermed forsøge at øge højden.

Det virker faktisk udmærket for mange, og der er flere eksempler på folk, der har hentet en centimeter eller to på denne måde. I amerikansk fodbold er højde ret vigtigt, og en spiller ved navn Baker Mayfield er i flere omgange blevet undervurderet på grund af sin højde. I et interview fortalte Mayfield dog, at han har øget sin højde omtrent 1 inch (2,5 centimeter) ved strækøvelser og ved at hænge. Den kendte podcaster og kampsportsekspert Joe Rogan har også talt positivt om at hænge fra en stang, da det på mange måder er positivt for kroppen.

Du kan som sagt købe en stang og sætte den op i døren. Når det er gjort, kan du hænge i den i et minuts tid hver morgen og aften. Måske ser du nogle gode resultater.

Og disse stange er ret billige. Tjek for eksempel denne pull-up stang der kun koster 169 kroner og som fungerer rigtigt godt, hvis du vejer 70 kg eller mindre. Vejer du mere kan du i stedet vælge denne pull-up stang, som holder op til 150 kg.

En rigtig god investering, hvis det måske giver 1 eller 2 centimeter ekstra i højden.

Væksthormon hjælper gevaldigt

Væksthormon (human growth hormone) hjælper generelt fantastisk på højden. Folk der får HGH som tilskud i deres voksne år ender med at vokse nogle centimeter. HGH udskrives også nogle gange af læger til børn, der har problemer med væksten. Et kendt eksempel er fodboldspilleren Lionel Messi, der fik væksthormon i sine unge år. Messi er ikke høj, han er under gennemsnittet, men havde han ikke fået HGH havde situationen formentligt været langt værre.

Denne rute med HGH er ikke noget, som bliver anbefalet herfra, da det kræver en ret præcis diagnose af en læge, samt et reelt behov. Men til gengæld er der et par naturlige måder at få produktionen af væksthormon til at stige. Og de metoder er måske værd at prøve.

Én måde er intermittent fasting (periodisk faste). Når du faster i en periode, men ikke for længe, stiger kroppens naturlige væksthormon. Og det er nok også den nemmeste måde at øge væksthormon på, da det bare er en kostrutine, du skal følge.

Ellers anbefales det at følge en generelt god kost. Om natten er der også noget vigtigt du kan gøre, for:

Søvn kan også gavne

Primært fordi væksthormon når rigtigt højt op, når vi sover godt. Søvn gør generelt mange gode ting for kroppen. Derfor er det vigtigt at få nok søvn, da det formentligt vil have en god effekt på højden. Hermed ikke sagt at du kan blive højere ved bare at ligge i sengen hele dagen, men sørg for at få god nats søvn – det vil sandsynligvis gøre chancen større, hvis du rent faktisk prøver at blive højere. Især hvis du er teenager og stadig vokser. Så har søvn massiv betydning.

Mad der hjælper på højde

Det siges typisk, at animalske fødevarer – kød, mælk, æg – virker bedst for højde. Men det samme siges om fødevarer som havregryn og rugbrød. Forslaget herfra er egentlig bare at have en god og varieret kost, hvor der er lidt af hvert. Sørg for at få nok af alle de vigtige næringselementer: Både de store som fedt, kulhydrater og proteiner, men også vitaminer og mineraler. Det kan i øvrigt anbefales uanset om du fokuserer på højde eller ej, da det aldrig skader, når kroppen er sund.

Der er en generel tendens til, at mælkedrikkende nationer har de højeste mænd. Det er for eksempel tilfældet i Holland, hvor mælk drikkes i gigantiske mængder, og hollænderne er vokset over 20 centimeter i gennemsnit over de seneste par århundreder og rangeres nu blandt de højeste i verden.

Hvad skal man gøre for at blive højere?

Hvis du er i en alder, hvor du stadig kan vokse frit, så bør du:

  • Leve sundt
  • Få motion og være udendørs
  • Få den tilstrækkelige mængde søvn
  • Lave strækøvelser morgen og aften
  • Drikke mælk

Konklusion

Genetik er den største indflydelse på højde. Men det er ikke den eneste faktor – livsstil og kost har også betydning.

Hvis du er under 18 år som pige, eller under 20 år som dreng, er der gode chancer for at du endnu kan nå at blive højere, og endda øge væksten ved at optimere livsstilen og leve sundt.

Hvis du er ældre end 20, bliver det svært at vokse, men der er næsten altid lidt at hente i posituren. Og det er før set, især blandt mænd, at nogle vokser et par centimeter i 20’erne. Det er dog mere en undtagelse end en regel, men der sker heldigvis intet ved at prøve at vokse, så længe der benyttes naturlige og sunde metoder. Så hvorfor ikke prøve?

Held og lykke hvis du forsøger at blive højere, og kommentér gerne herunder, hvis du har tips som virker.