Ingefær byder på mange fordele. Du kan købe flasker med ingefærjuice i de fleste supermarkeder, og du har også mulighed for at lave hjemmelavede ingefærshots – begge dele fungerer og styrker dit helbred.

Her tager vi et kig på de bedste fordele ved ingefærshots (og ingefær generelt). Samtidig får du et par opskrifter med på vejen!

Fakta om ingefær

Ingefær er en plante, der oprindeligt kommer fra Sydøstasien og bruges typisk som krydderi i mange madretter. Det ser vi både i danske madretter, men i særdeleshed i asiatisk mad.

Frisk ingefær er bedst at indtage, og du kan købe det i stort set alle danske supermarkeder til få penge.

Da ingefær har mange sundhedsfordele, og da det smager godt i de rette mængder, er det oplagt at bruge det i madlavningen.

Det aktive stof i ingefær er kendt som gingerol, og det er netop det, der er så sundt for kroppen – og det er det, der giver smagen! Udover gingerol har ingefær dog også andre former for naturlige næringsstoffer i sig: Heriblandt vitaminer, mineraler og diverse antioxidanter og aktive stoffer.

I Danmark er det blevet populært at indtage ingefærshots (en form for ingefærjuice). Det er en god, nem og billig måde at forbedre helbredet på. Lad os derfor se lidt nærmere på ingefærshots.

Helbredsfordele ved ingefærshots

Der er ingen tvivl om, at ingefær er sundt. Når du indtager ingefærshots er det i en koncentreret form, hvor kroppen har nemt ved at indtage al næringen.

Ingefær er en af de mest anti-inflammatoriske råvarer i verden. Mange sygdomme skyldes inflammation, så det er smart at holde det nede ved hjælp af en sund kost. Ingefærshots fungerer derfor godt, når det handler om at forebygge og behandle betændelse og inflammation i kroppen.

Generelt styrker ingefær immunforsvaret på grund af de mange næringsstoffer. Ingefær har visse anti-mikrobielle egenskaber takket være gingerol-indholdet, og det betyder at ingefær kan hjælpe, når du har en virus eller en bakteriel infektion. Omkring 10 gram ingefær kræves, hvis du ønsker at se en reel effekt når du allerede er syg, men det er nemt at få via ingefærjuice. Vi anbefaler stærkt at drikke lidt ingefær, når du er forkølet. Det heler dig måske ikke lige med det samme, men det hjælper mærkbart.

Mange undersøgelser viser, at ingefær modvirker kvalme. Det er også godt mod tømmermænd, så her har vi endnu en grund til altid at have en flaske liggende i køleskabet!

Næringsindholdet i ingefær (særligt takket være kalium) gør at ingefær kan hjælpe med at sænke blodtrykket, hvis du allerede har et højt blodtryk. På den måde kan du forebygge hjertekarsygdomme.

Til sidst kan vi nævne den vanedannende effekt ved at indtage ingefær: Når du begynder på en sund vane, er det nemmere at tage flere sunde vaner til dig. Måske vælger du endda at kombinere dine ingefærshots med andre naturlige frugt- og grøntsagsjuices, og det bringer glimrende sundhedsmæssige effekter med sig.

Bedste ingefærjuice

Der er mange gode produkter på markedet. Du kan finde ingefærshots (og dermed ingefærjuice, hvilket reelt er det samme) i de fleste supermarkeder, når du kigger i køleafdelingen.

Men det nemmeste er næsten at købe det på nettet.

Her kan du finde et større udvalg af forskellige ingefærshots, du finder meget billigere priser, og du kan købe stort ind på én gang. Ingefærjuice holder længe på grund af de mange naturlige antioxidanter der er i ingefæren.

I øjeblikket anbefaler vi Svanes ingefærshot, der har en smag af pære og citron. Du kan købe den hos Helsebixen. Den smager godt, og der er en fornuftig mængde ingefær i. Der er ikke tilsat ekstra sukker, hvilket er enormt positivt, og du skal kun betale 40 kroner per flaske (én flaske holder længe).

Hvis du leder efter et endnu billigere alternativ, så vælg Rømers ingefærdrik der også er ganske glimrende, og som kun koster 14 kroner per flaske (flasken indeholder 275 ml).

Du kan også lave dine ingefærshots derhjemme – se opskrifter i det næste afsnit.

Bryder du dig ikke om smagen af ingefær, men vil du gerne have helbredsfordelene, så kan du købe ingefær i tabletform, hvor du slet ikke smager noget. Det er samtidig ret billigt. Solaray producerer det bedstanmeldte produkt på markedet, og det koster kun 130 kroner for 100 tabletter. Læs mere om det her. Hvis du tager en tablet om dagen, er der altså til over 3 måneder i en bøtte. Det er på alle måder en fornuftig handel.

Opskrifter med ingefærjuice

Hvordan kommer man i gang med hjemmelavede ingefærshots? Først og fremmest skal du bruge en juicer – også kendt som en saftpresser.

Dernæst skal du bare bruge ingredienserne. Ingefær er den primære ingrediens. En lille pakke ingefær koster normalt omkring 10-15 kroner i supermarkedet, og én pakke er rigeligt.

Men det er rart at blande ingefæren med noget andet. Det giver en bedre smag, og det kan faktisk også tilføje ekstra sundhedsfordele – især hvis du blander med en sund frugt eller en sund grøntsag i juiceform.

Ingefær fungerer rigtigt godt sammen med citron, så derfor er citron inkluderet i alle vores opskrifter herunder.

Du kan også altid tilføje en skefuld honning til enhver af de nedenstående opskrifter, hvis du savner lidt sød smag. Men det er ikke nødvendigt – blot noget du kan gøre, hvis du har lyst til det.

Fremgangsmåden er den samme for alle opskrifter: Du bruger friske, rå ingredienser og kommer dem direkte ned i juicemaskinen indtil alt er færdigt. Super simpelt.

Ingefærshot med æble

 • 25 gram ingefær
 • Et halvt æble
 • En halv spiseskefuld citronsaft (gerne friskpresset i juiceren)

Fordele ved denne opskrift: Velsmagende, billig, hurtig at lave.

Ingefærshot med gurkemeje

 • 15 gram ingefær
 • 10 gram gurkemeje
 • 1 spiseskefuld citronsaft (igen, gerne friskpresset)

Fordele ved denne opskrift: Super sund, alternativ, nem at lave.

Ingefærshot med gulerod

 • 25 gram ingefær
 • 4 gulerødder
 • En halv spiseskefuld citronsaft

Fordele ved denne opskrift: Fuld af vitaminer, jordlig smag fra gulerødderne, god farve.

Ingefærshot med spinat

 • 25 gram ingefær
 • 100 gram spinat
 • 1 spiseskefuld citronsaft
 • (Evt. 1-2 gulerødder)

Fordele ved denne opskrift: Fuld af vitaminer, enorm sund, lækker grøn farve, ingredienserne passer overraskende godt sammen.

Har du spørgsmål om ingefær, eller flere forslag til ingefærshot opskrifter? Skriv gerne herunder!