En vægtstang (barbell på engelsk) er et nødvendigt træningsredskab, hvis du fokuserer på styrketræning. Redskabet giver dig nemlig mulighed for at lave store basisøvelser som squat, dødløft og bænkpres.

Du kan montere store mængder vægt på en vægtstang, og det er netop derfor, at de er så effektive. Vi har set på nogle af de bedste vægtstænger i 2024, som samtidig står til fornuftige priser.

Husk på at der findes flere varianter af vægtstænger. Kvaliteten er altid en vigtig faktor, men det første, som du bør være opmærksom på, er altid størrelsen. Du skal nemlig købe vægtskiver ud fra vægtstangens størrelse. Størrelsen indikerer også, hvor meget vægt du normalt kan sætte på.

Vægtstang størrelse

Den mest almindelige type af vægtstang til professionel brug er 50 millimeter i diameter. Det er normalt denne type vægtstang, som ses hos de danske fitnesscentre. Det er den officielle størrelse for olympiske vægtstænger. 50MM er også det bedste valg, hvis du ønsker at løfte tunge vægte. Du kan montere adskillige vægtskiver på en olympisk vægtstang uden at den overhovedet bøjer.

Hvis du køber ind på vegne af et fitnesscenter, eller hvis du er i gang med at opbygge et seriøst home gym, så bør du købe en vægtstang, der måler 50MM i diameter.

Men andre størrelser kan også være passende. Hvis du skal bruge en vægtstang til moderat brug derhjemme, og ikke har behov for at sætte over 150 kg på stangen, så kan du sagtens nøjes med en vægtstang på 30MM. De er som regel billigere og fylder mindre. Det er nok den mest udbredte type af vægtstang til hjemmebrug.

Såfremt du virkelig ønsker at spare penge og ikke har nogen intentioner om at løfte synderligt tungt, kan du også nøjes med en stang, der måler 25MM. Udover den mindre diameter er disse vægtstænger som regel heller ikke ret lange, og det gør dem lette at have stående, og gode at bruge til mindre øvelser.

Det er også vigtigt, at du køber vægtskiver, der passer til din vægtstangs mål. Læs vores guide til vægtskiver her. Hvis du køber en 50MM stang i diameteren, skal du også have 50 MM skiver.

Herunder får du overblikket over de bedste produkter på markedet. Vi starter med at anbefale en olympisk vægtstang, og derefter de mindre varianter.

Bedste olympiske vægtstang – 50MM

Vægtstang 50 mm

Hvis du køber en olympisk vægtstang på 50MM, så handler det om kvalitet. Her handler det ikke om at spare penge. Den vigtigste faktor er den mængde vægt, som stangen kan holde til – det skal helst være meget. Materialet har også betydning, og det skal være muligt at få et godt greb. Hvis der samtidig følger clipslåse med, så er det naturligvis også en fordel.

Det var disse ting, som vi havde øje for, da vi skulle finde den bedste olympiske vægtstang. Det endte med, at et produkt fra Fitnessgruppen stjal al opmærksomheden.

De har nemlig en 220 cm lang OL vægtstang, der måler 50MM. Den holder op til 900 kg, hvilket er langt mere end de fleste andre vægtstænger. Du kan altså træne med enhver vægt, du kan håndtere. Deres vægtstang kan således bruges til alle basisøvelser, og der er INGEN begrænsninger. Der følger tilmed låse med, så det er en fin fordel. Materialet er lavet af hard chrome (hård krom) som holder.

Vi var absolut imponerede af dette produkt, som står til 1.999 kroner og som er alle pengene værd.

Du bør købe denne vægtstang, hvis du leder efter et solidt produkt, som du har planer om at bruge i mange år. For den seriøse træner er det den bedste vægtstang, du kan få til pengene.

Køb den alsidige OL vægtstang hos Fitnessgruppen her!

Test af vægtstang på 30MM

30 mm vægtstang

En seriøs styrketræner bør som sagt vælge at købe stangen på 50MM, som holder helt op til 900 kgs belastning. Men – hvis du ikke mener, at du kommer til at løfte tungere end 150 kg, og hvis du samtidig ønsker at spare lidt penge på købet, så er en vægtstang på 30MM også et ganske udmærket valg.

Derfor har vi også set nærmere på vægtstænger af denne type – og vi er kommet frem til en vinder, som både lever op til vores kvalitets- og prismæssige krav.

Der er tale om en vægtstang hos Billig-Fitness, som måler 200 cm i længden og 30 millimeter i diameteren. Den holder op til 200 kg (sandsynligvis endnu mere, men 200 kg er det anbefalede maksimum), så det er mere end de fleste andre vægtstænger med disse mål. Den vejer selv 11 kg og er glimrende til næsten alle former for øvelser. Der er 32 centimeter med plads i hver side, så du kan sagtens komme flere vægtskiver på af gangen – så længe den samlede vægt ikke overstiger 200 kg.

Materialet er solidt, og alt tyder på, at denne vægtstang kan holde i mange år frem. Den er flot og nydelig at se på, og grebet er intet mindre end glimrende. Prisen er bare 449,- så det er uden tvivl en god deal, du finder her.

Køb denne 30MM vægtstang hos Billig-Fitness!

God vægtstang på 25MM

25 mm vægtstang til hjemmetræning

En vægtstang på 25MM er oplagt, hvis du ønsker en billig stang, men som samtidig fungerer glimrende til de fleste formål.

Den fylder mindre og er derfor perfekt til hjemmetræning. En vægtstang med denne diameter bør ikke benyttes til tunge løft, men fungerer dog ganske udmærket op til cirka 120 kg, hvilket trods alt dækker behovet ind for de fleste, som træner hjemme. Den er rigtig god til øvelser, der er lette eller moderate.

Det bedste produkt, som vi fandt frem til, var Abilicas 180 cm forkromet vægtstang. Abilica er en kendt producent af større maskiner, fx løbebånd og motionscykler. Men de producerer også glimrende udstyr til styrketræning, og vi var yderst imponerede af dette produkt.

Stangen vejer selv 7 kg, og du kan selv tilføje op til 120 kg mere, hvis du har lyst. Diameteren er selvfølgelig 25MM, og der er en grebsvidde på 108 cm. Stangen er lavet af kvalitetsmateriale og føles god at have i hånden. Vi har svært ved at se andre producenter slå dette produkt – som ovenikøbet står til en god pris! (kun 445 kroner)

Køb vægtstangen hos Abilica Online!

Aerobic vægtstang

En aerobic vægtstang er også en vægtstang, men den er en del anderledes end de øvrige stænger, som vi har nævnt her i artiklen.

Denne type stang er nemlig ikke lavet af samme hårde materiale, der kan holde til mange hundrede kilo. I stedet fungerer en aerobic vægtstang perfekt til lette vægtøvelser, hvor der er fokus på komforten og på at lave mange gentagelser i stedet for at løfte tungt.

Aerobic vægtstænger bliver mere og mere populære i de danske fitnesscentre, hvor de især benyttes til holdtræning.

Da de som regel også er forholdsvis nemme at have stående, er de også oplagte til hjemmetræning.

Da vægtskiverne skal passe til vægtstangen (og da aerobic stænger har et helt særligt setup), kan det være en god idé at købe et samlet sæt. Disse sæt kaldes også for ‘bodypump sæt’.

Det finder du hos Abilica, hvor de har et lækkert 19kg aerobic sæt, der både inkluderer vægtstang og vægtskiver. Perfekt til bodypump og til øvelser med rigtigt mange gentagelser. Det er endda rigtigt billigt – hele sættet koster det samme som én vægtstang normalt koster.

Køb aerobic vægtsættet hos Abilica!

Hvilken vægtstang er bedst at købe?

Det afhænger helt og holdent af behov, men vi håber, at du har fået en god idé om hvilken vægtstang, der passer bedst til dig, efter du har læst denne artikel.

For at opsummere:

Som alternativ kan du også overveje aerobic bodypump vægtsættet, der fungerer som et glimrende supplement ved siden af en professionel vægtstang.

Øvelser med vægtstænger

Måske ved du allerede, hvilke øvelser du vil lave, når du får din vægtstang til rådighed. Men hvis ikke, så nævner vi herunder nogle gode bud på øvelser, som du kan lave med stort set alle de stænger, der er nævnt her i artiklen.

Find de rette skiver

Husk at læse vores artikel om vægtskiver, hvis du skal købe større ind og også mangler skiver.

Det er vigtigt at købe skiver, der passer til de mål, som din vægtstang her.

Vedligehold af vægtstang

En vægtstang bør stå indendørs, og den bør holdes ren ligesom alt andet udstyr.

Hvis du styrer et fitnesscenter og køber ind på vegne af centeret, så sørg for rengøringspersonalet regelmæssigt spritter stangen af, især ved det midterste område der ofte berøres.

For dig der har købt en vægtstang til hjemmebrug eller home gym, er det stadig en god idé at gøre stangen ren regelmæssigt, især i begyndelsen.

Husk også at tørre stangen af efter rengøring, så den ikke står og er våd.

Det er muligt at købe en børste til at holde stangen ren fra kalk, som jo benyttes på hænderne til visse tunge øvelser.

De fleste vægtstænger/barbells begynder at ruste efter noget tid, men med god vedligeholdelse kan de holde i rigtigt mange år. Hvis du har en særligt dyr vægtstang, så smør den af og til med olie.

Hvis du kommer ind i en periode, hvor du ikke træner så meget, så hold alligevel dine barbells og andet vægtudstyr rent. Støv kan nemlig også beskade dem i længden.

Konklusion

En vægtstang er et fantastisk redskab til styrketræning. En olympisk vægtstang er det ideelle valg for den ambitiøse og stærke fitnessentusiast, mens en 30 eller 25 mm kan være fornuftig til hjemmebrug, hvis du vil spare lidt penge og plads.

Et bodypump sæt kan være en fin idé til dig, der vil træne lette øvelser med mange gentagelser.

Køber du ind på vegne af et fitnesscenter, så er olympiske barbells på 50 mm et must, mens de andre kan tilvælges.

Hvis du har spørgsmål til de nævnte barbells, eller til temaet generelt, så skriv gerne i kommentarfeltet. Tak fordi du læste med!