Vægtskiver er nødvendige til alle former for styrketræning. Hvis du har et home gym eller bestyrer et større træningslokale, så er det en af de ting, som du absolut bør investere i.

Vægtskiver fås i forskellige størrelser og med forskellig vægt. Vi har set nærmere på de bedste skiver inden for samtlige kategorier.

Test af vægtskiver

Superform.dk har set nærmere på nogle af de bedste vægtskiver på markedet. Vi har kigget på forskellige størrelser og tjekket udvalget igennem hos flere forhandlere.

Samlet har det resulteret i denne artikel, hvor du får gode tip til at købe vægtskiver. Læs med herunder for at se de bedste produkter inden for henholdsvis 25 mm, 30 mm, 50 mm og bumper plates. Vi har også set på vægtskiver med håndtag, da det er noget, som mange efterspørger.

For at finde ud af, hvilke vægtskiver der egner sig bedst til dig, bør du på forhånd kende dimensionerne af den vægtstang, du benytter. Små og billige vægtsæt måler som regel 25 mm og egner sig bedst til forholdsvis let vægtbelastning. 30 mm er den mest solgte variant – vægtstænger der måler 30 mm er enormt populært til hjemmebrug, idet de er solide og sagtens kan klare op til 150 kg. 55 mm vægtskiver benyttes som regel til olympiske vægtstænger, og det er dem, du ser i de fleste fitnesscentre.

25 mm vægtskiver

25 mm vægtskiver passer til tynde vægtstænger, som generelt er billigere, og som er populære at bruge til hjemmetræning, da de er nemme at have stående. Desuden er denne størrelse ideel til begyndere. De fleste billige vægtstænger måler 25 millimeter, så derfor skal du bruge vægtskiver af samme størrelse, når du vil montere din stang.

Mange vægtskiver på 25 mm er lavet af kunststof. De er ofte ret billige, og de fås som regel i mange forskellige vægtvarianter (0,75 kg til 10 kg).

Vores favoritprodukt i denne kategori er de billige Ø25 skiver, som sælges hos GetBig.dk. Priserne starter ved bare 9 kroner per skive (men går højere op, hvis du vil have tunge skiver), så det er et glimrende sted at købe dem. Udover de lave priser kunne vi også godt lide, at vægtskiverne er lavet af noget materiale, der ikke slider eller laver ridser i gulvet.

30 mm vægtskiver

Den mest solgte type af vægtskive til privatpersoner er varianten på 30 millimeter. Mange hjemmetræningssæt har nemlig dette mål, så når du skal købe skiver til din stang, vil det ret ofte være dette mål, du har behov for.

Vægtstænger på 30 mm er solide og forholdsvis prisvenlige på samme tid. Det er derfor, at de sælges så ofte til hjemmebrug. Hvis du har en stang på 30 mm, eller planlægger at købe en stang med dette mål, så skal du også bruge vægtskiver der passer hertil.

Vi er fans af udvalget hos Fitness Gruppen, hvor du kan købe et helt sæt vægtskiver af gangen. Et sæt på 110 kg koster kun 1.799 kroner, og kvaliteten er rigtig god. Det er også muligt at købe individuelle skiver i samme shop.

50 mm vægtskiver

De fleste professionelle vægtstange måler 50 millimeter i diameter og kræver derfor vægtskiver med samme mål.

Hvis du ønsker vægtskiver, der er ligesom dem, du finder i fitnesscenteret, og ligesom dem der bruges på olympiske vægtstænger, er det 50 mm, der er det almindelige.

Da disse vægtskiver typisk bruges til professionel brug, er det også de dyreste af slagsen. Men det er til gengæld også de bedste – de går sjældent i stykker, de er nemme at håndtere, og de fås i et bredere udvalg af vægtklasser end de øvrige vægtskiver.

Du kan købe et fuldt OL-sæt, der både inkluderer en stang, samt en mængde 50 mm vægtskiver hos Fitness Torvet. Hele sættet koster 3.599 kroner og er alle pengene værd. Igen er der mulighed for også at købe individuelle skiver, hvis du har mere brug for det, men der er mest værdi i at købe et helt sæt af gangen.

Vægtstang og tilhørende vægtskiver på 50 millimeter egner sig perfekt til de seriøse styrketrænere, der gerne vil have samme kvalitet som der er i fitnesscentrene.

Bumper plates

Bumper plates er også vægtskiver. De bruges især til crossfit og når det skal se godt ud. De fylder mindre i tykkelsen, og de har et renere design. Bumper plates er sjældent udstyrede med håndtag, men de sidder godt på stangen, og de giver en nydelig oplevelse.

Disse vægtskiver tåler både privat brug og brug i fitnesscenteret. Derfor egner de sig til mange formål. Designet er den primære fordel, samt at de fås op til 30 kg. De holder også til hårdere brug end andre former for vægtskiver. Til gengæld er de lidt dyrere.

Bumper plates måler typisk 50 mm i diameter og er derfor ligesom de traditionelle vægtskiver. Vi anbefaler, at du køber dem hos Fitness Torvet, hvor udstyret er størst, og hvor kvaliteten er rigtig god. De har fra 5 til 20 kg, og du afregner pr. skive.

Vægtskiver med håndtag

Det er ganske rart at have vægtskiver med håndtag, da det gør det betragteligt nemmere at montere dem på en stang. De er således nemmere at flytte frem og tilbage. Godt nok er håndtag ikke et must, men det er rart.

Hvis du ønsker at købe vægtskiver med håndtag, så er det ganske nemt. De fleste 50 mm vægtskiver – med undtagelse af bumper plates – er udstyrede med håndtag, så der er gode chancer for, at de vægtskiver du køber allerede har håndtag. Tjek billederne hos forhandleren, for på den måde kan du nemt se det.

Store forskelle på vægtskiver

Vægtskiver er aldrig helt de samme. Det er ikke kun vægten, det handler om. Det er også dimensionerne, materialet og selve opbygningen.

Når du køber vægtskiver, bør du købe efter diameteren. De skal nemlig passe til din vægtstang. Desuden bør du overveje, hvilket materiale du vil have dem i. Kunststof ridser sjældent gulvet, men skiverne går nemmere i stykker. Metalskiver har det rå look, som mange efterspørger, og de holder rigtigt længe. Til gengæld skal du passe på ikke at slide på rummet, når du træner med dem derhjemme.

Dernæst skal du selvfølgelig overveje, om du har brug for håndtag på skiverne eller ej. Håndtag gør dem nemmere at montere og afmontere fra vægtstangen, men det gør også, at de overordnet kommer til at fylde lidt mere. Og alt efter opbygningen, så kan det også få lidt konsekvenser for balancen. Bumper plates har normalt ingen håndtag, og det er nogle af de bedste vægtskiver, du kan købe – i hvert fald til professionel brug.

Hvem bør købe vægtskiver?

Enhver som går meget op i træning bør investere i vægtskiver. Hvis du træner derhjemme og gerne vil have noget solidt styrketræningsudstyr, så er der ingen vej uden om en vægtstang og nogle skiver. De hører fx hjemme i ethvert home gym.

Vi har også flere læsere her på Superform, der bestyrer fitnesscentre og træningslokaler. Hvis du er en af dem, så betaler det sig også at købe gode skiver hjem. De fleste fitnesscentre køber ofte for lidt ind – mange danskere klager i hvert fald over, at der sjældent er nok vægtskiver i de danske centre. Det er smart at købe en stor nok mængde ind til, at flere kan træne med vægte på samme tid, og at det er muligt at montere rigeligt med skiver på vægtstangen.