Håndvægte er et rigtigt godt redskab at bruge i forbindelse med træning. Alle fitnesscentre har håndvægte, ofte endda i stort udvalg, så som centermedlem har du aldrig det store behov.

Men hvis du træner derhjemme er situationen lidt anderledes. Her kan det gøre en kæmpe forskel, hvorvidt du har håndvægte eller ej. De giver nemlig adgang til et væld af øvelser, som for alvor kan sætte gang i muskelvæksten.

Her får du en guide til at købe håndvægte til hjemmetræning.

Derfor er håndvægte gode til træning

Håndvægte giver dig mulighed for at lave mange forskellige øvelser. Du kan for eksempel isolere visse muskelgrupper, når du bruger vægte, og det ville ikke være muligt på samme måde med bare kropsvægtsøvelser.

Eksempelvis kan det være svært at træne biceps uden vægtudstyr. Her er håndvægte dog perfekte, da du pludselig kan lave curls. Det samme gør sig gældende med skuldertræning, hvor du kan presse vægtene op og dermed styrke skuldrene. Og det er bare få eksempler på øvelser, som du kan lave med håndvægte, men som ville være svære/umulige uden udstyr.

Håndvægte gør også eksisterende øvelser bedre. For eksempel kan du også lave bentræning med dine vægte. I både squats og lunges kan du nemlig holde håndvægte i hænderne og dermed gøre sådan, at øvelsen bliver lidt sværere.

Anbefalede produkter

Herunder tager vi et kig på nogle af de bedste produkter, der står til rådighed hos danske fitnessshops lige nu.

Håndvægtssæt

Et håndvægtssæt er et glimrende sted at starte.

Fordelen er, at du ikke kun får én håndvægt, men derimod to. Det gør det muligt at lave en lang række øvelser, og det gør det muligt at træne med begge arme på samme tid.

De fleste sæt har også det tilfælles, at de er justerbare. Dermed kan du optimere vægten efter den pågældende øvelse og efter din egen styrke.

Et af de bedste håndvægtssæt finder vi hos GetBig.dk, hvor de har et 20kg sæt til rådighed for bare 599 kr. Det er lavet af kunststof og inkluderer forskellige vægtskiver, så du selv kan sætte den ønskede mængde vægt på stangen.

Det er den klart bedste løsning for begyndere, som mangler et godt sæt at starte med – samt for enhver, som ønsker et par gode håndvægte, der kan bruges til lidt af hvert.

Køb håndvægtssættet hos GetBig.dk lige her!

Chrome håndvægte

Håndvægte i Chrome design er super lækre. Det er der flere grunde til: De ser flotte og simple ud, de fylder ikke ret meget, også har de et praktisk greb, da de er rillede i midten. Materialet går aldrig i stykker ved almen brug, og du kan få dem i forskellige vægtklasser. Derfor er de også enormt populære i fitnesscentrene, hvor du næsten altid finder et fint udvalg af dem. Hvis du ikke har adgang til et fitnesscenter, er det utroligt rart at have vægtene derhjemme.

Samtidig kræves der ingen opsætning som der gør ved justerbare vægte. Det kan både være en fordel og en ulempe.

Priserne afhænger af hvor tunge vægte du ønsker. Jo lettere, jo billigere. De bliver normalt solgt stykvis og ikke i sæt. Det er klogt at købe lidt forskellige vægte, så du kan træne med forskellig belastning. Chrome håndvægte fås fra 1 kg til 20 kg. GetBig.dk er det ideelle sted at købe dem, da du kan få vægtene leveret direkte til døren.

Se deres udvalg af alsidige chrome håndvægte her!

Nordic Strength håndvægte

Nordic Strength er et kvalitetsmærke, der dog fås til fornuftige priser. Derfor er det et oplagt valg. De producerer både lette og tunge håndvægte. Den eneste ulempe er, at de ikke er justerbare, og at du derfor altid vil skulle arbejde med den samme vægt.

Til gengæld er kvaliteten høj, og håndvægtene går ikke i stykker så nemt. Grebet er fantastisk, og det er umiddelbart det bedste argument for at vælge et produkt fra Nordic Strength. På dette punkt er de nemlig førende i hele Nordeuropa. Priserne på deres håndvægte starter som regel omkring 69 kroner, så kvalitet behøver ikke at være dyrt.

Justerbare håndvægte i høj kvalitet

Fordelen ved justerbare håndvægte er, at de er utroligt alsidige. Du kan benytte forskellige mængder vægt til forskellige øvelser. På den måde kan du træne mange forskellige muskelgrupper, og du kan udøve forskellige former for træning. Eksempelvis tung vægt og få gentagelser – eller lav vægt og mange gentagelser.

Pointen er, at alt bliver muligt med justerbare håndvægte. Du vælger trods alt selv vægten.

Kvaliteten er enormt høj. Alle der er ambitiøse omkring deres hjemmetræning har som regel et sæt justerbare håndvægte eller to. Vi anbefaler at kigge i udvalget hos Fitnessgruppen, hvor der er et hav af produkter inden for denne kategori. Du finder justerbare håndvægte op til både 10, 20, 30 kg samt endnu tungere vægte.

Se alle justerbare håndvægte i forskellige vægtklasser her.

Lette håndvægte

Hvis du ikke ønsker at styrketræne, men derimod bare at bevæge armene lidt, kan du købe nogle lette håndvægte. De er gode til mange formål og de er faktisk også billige og nemme at skaffe.

For eksempel kan du købe håndvægtssæt med 2 x 1 kg eller 2 x 2 kg hos Fitnessgruppen. Disse håndvægte egner sig især godt til genoptræning efter skader, til børn der ønsker at stifte bekendtskab med træning, eller til ældre der gerne vil holde kroppen i gang uden at overbelaste musklerne.

Øvelser med håndvægte

Vi var lidt inde på det tidligere, men her samler vi en oversigt over de mest basale øvelser, som du kan lave med håndvægte. Vi opdeler i lidt forskellige kategorier, så oversigten bliver overskuelig.

Træne arme og skuldre med håndvægte:

  • Bicep curls
  • Skulderpres
  • Lateral raises

Det er formentligt de mest almindelige øvelser blandt folk der træner hjemme med håndvægt. Bicep curls behøver ingen introduktion – alle mænd ønsker store arme, og det betyder at biceps skal trænes regelmæssigt. Det eneste nødvendige udstyr er simpelthen håndvægtene.

Derudover er der skulderpres og lateral raises, som begge sætter fokus på skuldrene, og som også er to øvelser, der er rigtigt gode, hvis du ønsker en stærk og markeret overkrop.

Træne bryst med håndvægte:

  • Bænkpres med håndvægte – kræver dog bænk

Brystet skal selvfølgelig også nævnes – for her kan håndvægtene igen bruges. Det kræver dog, at du også har en bænk. I så fald kan du lave bænkpres med dine vægte, hvilket træner brystet.

Har du en bænk – eller har du planer om at købe én – er det reelt meget simpelt. I så fald kan du nemt lave bænkpres med håndvægte derhjemme. Sørg dog for at bruge nogle tunge (eller justerbare) håndvægte, da det er en øvelse, hvor man sagtens kan gå tungt til værks.

Hvis du ikke har en bænk, vil det være enormt svært at udføre øvelsen. Armbøjninger er dog et ganske fint alternativ.

Træne ryg med håndvægte:

  • Dumbbell rows

I modsætning til at træne bryst behøver du sandsynligvis ikke yderligere udstyr til denne øvelse. Dumbbell rows lader dig træne ryggen. Det er en ganske effektiv øvelse, men den bør være tung: Du skal formentligt bruge tunge håndvægte for reelt at få noget ud af dumbbell rows.

Træne ben med håndvægte:

  • Squats med vægte i hænderne
  • Lunges med vægte i hænderne

Squats og lunges kan fint udføres med din egen kropsvægt. I fitnesscenter er det mest almindeligt at benytte en større vægtstang til squat, men du kan også sagtens stå med håndvægte i hænderne (eller med håndvægte løftet op til skuldrene) når du udfører øvelsen. Lunges er perfekte – her er det nemt at stå med hændvægtene i hænderne, og det giver lidt ekstra modstand. Sigt dog stadig efter at lave mange gentagelser her.

Der er altså lidt af hvert, som du kan bruge håndvægte til. Hvis du ikke gider at gå i fitnesscenter, så kan du sagtens træne hele kroppen med vægte derhjemme – det står der intet i vejen for. En håndvægt er formentligt dét stykke fitnessudstyr, der giver dig mulighed for at lave flest mulige forskellige øvelser – derfor er det også det første stykke udstyr, du bør købe, når du vil i gang med hjemmetræning.

Har du forslag til endnu flere øvelser? Skriv i kommentarfeltet, så vi kan tilføje dem! Måske inspirerer det andre læsere!

Typer af håndvægte

Du finder flere forskellige typer af dette redskab. Der findes håndvægte, som simpelthen bare har en fast vægt og som ikke kan justeres på: Det er ofte disse, som du ser i fitnesscentre. De kan starte helt nede ved 1 kg og gå op til virkeligt tunge af slagsen. De fleste almindelige fitnesscentre har håndvægte op til ca 36 kg. De mest seriøse jernhuler har endnu mere at byde på.

Udover håndvægte med fast vægt, så kan du også få justerbare håndvægte. Det vil sige, at du kan tilføje eller fratage vægtskiver. En ganske fin fordel hvis du gerne vil træne med forskellig vægt, når du laver dine øvelser. For eksempel er det ret typisk at lave skulderpres med mere vægt, end du bruger til bicep curls. Men det varierer alt sammen fra person til person.

Pointen er, at du både kan vælge mellem justerbare håndvægte samt håndvægte med en fast vægt. De har hver især deres fordele, så det afhænger meget af personlig præference.

Køb håndvægte til billige penge

Fitnessudstyr er ofte dyrt, men sådan behøver det ikke at være med håndvægte. Her kan du ofte få gode produkter til rimelige priser. Flere fysiske forretninger (og endda nogle supermarkeder som Aldi og Lidl) sælger indimellem håndvægte til billige penge. Hvis du ønsker lidt højere kvalitet, og er villig til at betale lidt mere, så find nogle gode vægte på nettet. GetBig.dk er ét eksempel på en side, hvor du finder mange gode produktter. Du kan også tage et kig på Fitnessgruppen eller Fitnesstorvet – to andre gode danske webshops, hvor du kan købe håndvægte og andet fitnessudstyr.

De anbefalede produkter, som vi nævnte i begyndelsen af artiklen, er alle nogle gode valg, hvis du leder efter vægte til hjemmebrug. 2 af de 3 er forholdsvis billige, så de går altså ind under denne kategori. Vi har forsøgt at samle gode produkter til fair priser, og det resulterede i disse anbefalinger. Du kan også selv kigge rundt omkring, enten på nettet eller måske i supermarkeder. Butikker som Aldi har indimellem billige vægte til salg. Kvaliteten ligger også herefter, men de kan dog bruges ganske fint alligevel.

Trods billige priser kan håndvægte sagtens være af rigtig god kvalitet. De vigtigste ting at holde øje med er greb, materiale og design. Især de to første. Sørg selvfølgelig også for at få håndvægte med en vægtmængde, der passer dig. Nogle håndvægte kan justeres – andre har en fast vægt. Hvis du er begynder, så overvej at starte let ud, eller købe nogle justerbare vægtet. Hvis du derimod er mere erfaren, kan du købe præcis de vægte, du har behov for – da du formentligt kender dig selv, og ved hvad du har brug for at løfte i din træning.

Kig også på andet udstyr

Håndvægte er enormt gode, men du kan tilføje endnu mere udstyr, hvis du har lyst. For eksempel er kettlebells også enormt gode. Læs en guide til kettlebells her.

Det afhænger selvfølgelig også af hvor meget plads du har. Hvis du træner i stuen eller på et værelse, så er det ikke altid den bedste idé med udstyr, der samler en masse plads, men hvis du har et dedikeret rum til træning, så er der umiddelbart ingen begrænsninger på, hvad du kan have stående. Mange vælger at købe vægtsstang, stativ, bænke og andet udstyr i denne forbindelse. Du kan læse Superforms guide til køb af alt disse ved at benytte nogle af disse links.

Fordelen ved at købe håndvægte er selvfølgelig, at de næsten ikke fylder noget. Derfor er de nemme at have overalt, og det gør træning nemt. For de fleste fitnessinteresserede danskere, som træner derhjemme og ikke i et center, er håndvægte et af de første køb. Det giver god mening, og det anbefales også herfra. Vi har forhåbninger om, at denne artikel var til god inspiration til køb af håndvægte. Kommenter gerne herunder, hvis du sidder inde med spørgsmål eller kommentarer omkring håndvægte.