Det mandlige kønshormon testosteron er utroligt vigtigt for muskelvækst, men også for generel velvære. Testosteron fås som lægemiddel, men kræver recept fra læge, hvilket ikke bare gives til hvem som helst i Danmark. Hvis du lider af et lavt testosteronniveau, er der heldigvis naturlige måder at øge testosteron på. Vi deler 11 af de mest effektive metoder.

Styrketræning

Styrketræning er en åbenlys måde at øge dit testosteron niveau på. Især når du løfter tungt: Det aktiverer musklerne, og når du laver store basisøvelser som squat og dødløft er der især gode effekter med hensyn til testosteronproduktion.

Styrketræning 3-6 gange om ugen er fantastisk, når du vil optimere testosteron. Pas dog på med at overtræne – hvis din krop er overbelastet og for fysisk stresset, kan T-niveauet falde. Én hviledag om ugen bør være tilstrækkeligt, men mærk efter i kroppen og styrketræn som det passer dig. Nogle har brug for flere hviledage.

Solskin

Solen er den bedste kilde til D-vitamin, og D-vitamin er vigtigt i forbindelse med testosteron. D-vitamin er også kendt som cholecalciferol og fungerer reelt som et hormon i kroppen. Uden D-vitamin er det ekstremt svært at danne tilstrækkelige mængder testosteron, så sørg for at få nok solskin hele året rundt.

Et alternativ er at tage et D-vitamin tilskud. Men da der samtidig er mange andre fordele ved at være i solen, kan du lige så godt forberede dig på at tilbringe tid udenfor – det giver bedre resultater for helbredet helt generelt.

Sund kost

Kosten er også essentiel, når det gælder naturlig dannelse af testosteron.

Du bør først og fremmest have en sund kost, hvor du spiser varieret, og hvor dit sukkerindtag er minimalt.

Det menes, at en kost der er rig på fedt, protein og kolesterol er gavnlig for testosteronproduktionen. Husk dog på at spise med måde, og det er en rigtig god idé at få taget blodprøver jævnligt, så du sikrer dig, at den kost du følger rent faktisk er gavnlig. Det nytter ikke noget at have høj testosteron, hvis andre målinger er ude af balance.

Ikke desto mindre: Nogle gode ting at spise er rødt kød, fisk, æg, yoghurt, nødder og bønner. Undgå soja – soja menes at øge produktionen af østrogen, hvilket ikke er ideelt for mænd.

God søvn

Når vi sover godt, fungerer vores krop også som den skal. Mens vi sover, danner kroppen mange af sine hormoner, og det er ikke tilfældigt, at testosteronniveauet topper om morgenen lige efter vi vågner.

Derfor anbefaler vi dig at få rigeligt med søvn. Og ikke bare rigeligt – men også god søvn.

Det er forskelligt, hvor meget hver enkelt person har brug for at sove. Nogle klarer sig fint med bare 6 timer, mens andre skal have 9 for at føle sig friske. Den generelle anbefaling fra eksperterne er at voksne bør sove 8 timer hver nat. Hvis du kan få 8 timers god søvn, så er det generelt godt klaret.

For at gøre din søvn bedre, er der nogle ting du kan kigge på: Temperaturen i soveværelset, lys og lyd, sengetid og vækkeur. Det er smart at optimere søvnen, fx ved at holde soveværelset køligt og ved at have faste tidspunkter at gå i seng og stå op. Der er mange fordele ved søvnoptimering, og en af de primære fordele er, at du kan øge testosteron på en nem, naturlig og velbalanceret måde.

Zink

Zink er måske det vigtigste næringsstof af dem alle, når det handler om at øge produktionen af testosteron.

Det er formentligt dét mineral, som har allerflest gavnlige effekter hos mænd, og det er også et særdeles gavnligt mineral for kvinder.

Hvordan får man nok mængder zink?

Først og fremmest ved at spise en varieret kost. Kød, østers, havregryn, visse nødder, græskarkerner og grøntsager indeholder fornuftige mængder zink. Forsøg at indtage mindst 15 mg igennem kosten – gerne mere.

Hvis du ikke har mulighed for at få nok zink igennem kosten, eller hvis du bare ønsker en ekstra mængde zink, kan du tage et tilskud. Zink tabletter er billige og nemme at finde. Det er en af de bedste måder at øge testosteron på.

Læs vores fulde artikel om zink her, samt hvilke tilskud vi anbefaler.

Magnesium

Præcis ligesom zink er magnesium også et mineral, der er utroligt vigtigt for alle – og især for mænd.

Flere studier dokumenterer hvordan magnesium har gode effekter. Mænd der supplementerer med magnesium øger deres testosteronniveau, og effekten er særlig høj, hvis de samtidig træner. Magnesium virker desuden til at have et godt sammenspil med den mængde testosteron, der allerede er i kroppen, og øger tilmed bioaktiviteten af dit nuværende testosteronniveau.

Magnesium kan indtages igennem en god og varieret kost, men mange har brug for mere. Hvis du mener, at du ønsker mere, kan det give mening med et magnesium tilskud. Det er et billigt tilskud at købe, og du kan læse vores mere dybdegående artikel om magnesium tilskud her.

Sædretention

Et kinesisk studie fra 2003 viste, at forsøgsdeltagerne gennemsnitligt øgede deres testosteronniveau med 145,7% efter en uge ved at holde sig fra udløsning. Herefter falder niveauet langsomt tilbage til det gamle niveau igen. Ikke desto mindre er det interessant. Hvis du vil være klar og parat til en vanvittig styrketræningssession, er det måske ikke dumt at undgå udløsning i ugen op til sessionen.

Der spekuleres i, om det kan være gavnligt at ejakulere blot hver niende eller tiende dag, for at have en cyklus, hvor man regelmæssigt får gavn af den testosteronstigning, der kommer mellem 6-8 dage med retention.

Kropspositur

Kropssprog betyder meget, og ved at holde en god kropspositur kan man tilsyneladende øge testosteronniveauet. Det handler om at have en maskulin, selvsikker og dominerende positur.

Sprint

Længerevarende konditionstræning lader ikke til at have stor effekt på testosteronniveauet, men det har det til gengæld når du sprinter. Det kan også ses på atleter, da marathonløbere er tynde, slanke og nogle gange ser lidt feminine ud, mens sprintere er store og har fremtrædende muskler.

Derfor kan du på fordelagtig vis tilføje sprint til din træningsrutine. Hver uge kan du fx se hvor hurtigt du kan løbe 100 meter. Du kan også gøre det endnu oftere: Men husk at give den hele armen hver gang.

Mange atleter har gode erfaringer med at løbe sprinten op af en bakke, simpelthen fordi det kræver endnu mere eksplosivitet og for alvor vækker hormonproduktionen.

Bekæmp stress

Stress er generelt usundt for kroppen og bør undgås på alle måder. Stress har desuden indflydelse på vores hormoner, og testosteronproduktionen har formentligt ikke godt af stress i kroppen. Der vil i stedet dannes en større mængde stresshormoner, når du er mentalt eller fysisk utilpas, og det ønskes generelt ikke.

Undgå derfor at være stresset – udøv dine yndlingsaktiviteter, hav en aktiv livsstil, vær social og få tiden til at gå med ting, du nyder, og som bringer mening ind i livet. Godt humør og gode vaner er det modsatte af at være stresset.

Undgå rusmidler og unødvendig medicin

Rusmidler og medicin kan ligeledes have indflydelse på kroppens naturlige hormonproduktion og dermed også testosteron. Det er naturligvis ikke alle medicinske produkter, der har direkte indflydelse på testosteron – mange har slet ikke – men det er værd at være opmærksom på.

Undersøg altid bivirkningerne inden du tager medicinske produkter. Hvis du tager medicin eller rusmidler, som du reelt ikke har brug for, kan det potentielt påvirke hormonerne og heriblandt det vigtige mandlige kønshormon, testosteron. Men det er selvfølgelig vigtigt at tage medicin, når man har en specifik og relevant grund til det, og man er vejledet til at tage det af lægen. Det er det unødvendige forbrug, der bør reduceres eller stoppes.

Konklusion

Det var hermed en række måde at øge testosteron naturligt. De tre allervigtigste måder er styrketræning, god kost og god søvn. På den måde øger du muligheden for at danne et naturligt, højt og balanceret testosteronniveau. Tilskud og andre vaner kan tilføjes ved siden af, men det vigtige er at have det fundamentale på plads.