Solen er en vigtig energikilde, og det er livsnødvendigt for mennesker at få solskin. Derfor er der mange fordele ved at solbade, men samtidig er det vigtigt at passe på: Man kan nemlig også få for meget sol.

Her er tre vigtige ting, du skal vide om solbadning. Hvis du implementerer rådene i denne artikel, kan du nyde godt af solstrålernes mange fordele, mens du samtidig kan beskytte din hud.

Solen er den bedste energikilde

Ingen energikilde er på niveau med solen. Alt liv på jorden er afhængigt af solen. Det gælder også mennesket: Vi bruger blandt andet solens stråler til at producere D-vitamin.

Du har med garanti også oplevet, at dit humør er bedre efter en god dag i solen. Sommeren er de flestes yndlingsårstid – i hvert fald hvis vi kun betragter vejret og ikke højtider. Det skyldes i høj grad solen, som gør os energiske, og som får os til at være friske. Faktisk er det noget, vi især ser i Danmark, hvor der jo ikke er ret meget sol i vinterhalvåret, men hvor vi til gengæld har lange solskinsdage om sommeren, hvor den står op tidligt og går sent ned.

Der er desuden en grund til, at efteråret og vinteren byder på flere forkølelser og influenzaer end sommeren gør. Det er relativt sjældent, at folk bliver forkølede om sommeren. En vigtig grund er solen: UV-B stråler gør livet svært for bakterier og virusser i luften.

Solstråler byder på negative ioner, som er enormt sunde for mennesker. Negative ioner forfrisker kroppen – det er næsten som et udendørs vitamin. Andre kilder til negative ioner er vand, der bevæger sig og rammer noget, for eksempel på stranden eller ved at sidde foran et vandfald, samt at være i naturen: For eksempel i bjergene eller i skoven.

Solskin er altså utroligt vigtigt for mennesket. Vi har brug for en lille mængde for at overleve, men vi har brug for en relativ stor mængde for at leve optimalt og for at være i godt humør.

En halv til en hel times solskin om dagen er ideelt, men det afhænger også meget af personlige præferencer. Nogle foretrækker længere tid i solen, mens andre har det helt fint med lidt mindre tid – så længe de stadig kommer udenfor indimellem. Solbadning betragtes ofte som længere tid i solen, og det foregår som regel om sommeren, hvilket også er helt fint: I Danmark er det som sagt svært at få tilstrækkelige mængder sol i vinterhalvåret, så vi bør bestemt også benytte os af strålerne, når endelig de er fremme om sommeren.

Tag sol regelmæssigt, men ikke for meget

Vi har altså fastslået, at det er sundt med en vis mængde sol: Det er endda livsnødvendigt plus godt for humøret.

Men som du sikkert ved, skal vi også passe på. Solen er stærk, og vi skal ikke bare tage ubegrænsede mængder. Ordsproget “alt med måde” gør sig gældende her. Vi har brug for solen, men vi skal ikke overdrive. Negative effekter af overdreven tid i solen er at blive solbrændt, og potentielt langvarende hudskader, hvilket blandt andet kan føre til kræft og andre sygdomme.

Folk med meget lys hud, lysfølsomme mennesker, samt folk med mange modersmærker bør være lidt mere påpasselige end andre. Og en betragtelig del af den danske befolkning falder netop ind i én af disse grupper.

Om vinteren, foråret og efteråret kan du nemt tilbringe mange timer udendørs, uden at det bliver noget problem med for meget sol. Problemet opstår især om sommeren, hvor UV-indekset er en del højere. Derfor bør vi tænke mere over vores brug af solen om sommeren – hvilket jo er den årstid, hvor vi også er mest tilbøjelige til at komme udendørs.

En time om dagen er som regel ideelt rent gennemsnitligt. En god tommelfingerregel er, at du holder dig indendørs midt på dagen (kl 11-15) om sommeren. UV-indekset er højest her, men det er faktisk ikke særligt højt om morgenen og sidst på eftermiddagen – også selvom det stadig kan være varmt. Hvis du tilrettelægger din solbadning på et bestemt tidspunkt af dagen (morgen eller sidst på eftermiddagen), kan du altså typisk tage mere sol, end hvis det var omkring eller lige efter middag. Det er midt på dagen, at vi skal passe på.

Hvis du rejser til udlandet, er det en god idé at tjekke op på UV-indekset, så du kan forberede dig ordentligt. DMI og andre vejrsider viser UV-indekset ligesom de viser temperatur, nedbør, mv. Vejret kan være betragteligt anderledes, når du kommer længere sydpå, så vær altid opmærksom.

Solcreme er værd at overveje, hvis vi skal følge de officielle råd: Men husk på at solcreme indeholder mange unaturlige kemiske stoffer, som ikke nødvendigvis er gode for huden.

Solbriller beskytter øjnene, men pas på: Pupillerne udvides, mens solbrillerne er på, så hvis du pludselig tager dem af igen, er øjnene ekstra følsomme efterfølgende. Hvis du bruger solbriller, er det altså bedst, at de bliver på hele tiden, når du er udendørs. Men selv her har vi et problem: Øjnene har også godt af lidt sol, for når vi får solskin igennem øjnene, hjælper det med at danne visse hormoner og med at opretholde den naturlige døgnrytme.

Vi anbefaler først og fremmest, at du klæder dig ordentligt på til solen, når UV-indekset er højt: Tag en hat på, og hav altid en langærmet trøje med dig, selv når det er varmt. Pas desuden på nakken, som ofte er mest følsom, når det gælder overdreven tid i solen.

Kosten har indflydelse

Solbadning kan altså optimeres på flere forskellige måder: Efter sted, tid, behov og mere.

En vigtig ting at vide er desuden, at din kost har indflydelse over, hvordan solstrålerne påvirker din krop.

Har du en dårlig kost med masser af fastfood, sukker, alkohol og lignende? Så vil du typisk også opleve værre effekter, når du er for længe ude i solen.

Hvis du derimod har en god og sund kost, kan du være længere i solen uden at blive solbrændt og uden at få skader af solen. A-vitaminholdige frugter og grøntsager, heriblandt vandmeloner, tomater og gulerødder, er kendte for at gøre huden stærkere og for at modvirke forbrænding, når vi solbader. C-vitamin er en vigtig antioxidant, som også hjælper huden med at forsvare sig mod overdreven sol, mens huden stadig optager en ideel mængde. De virkeligt grønne grøntsager – grønkål, spinat, rucola, broccoli – bidrager ligeledes til sund hud, især når vi får sol. Det skyldes deres høje indhold af klorofyl, som reelt er sollys der er omdannet til kemisk energi af selve planten.

Hudpleje og solbadning

Det er sundt at få sol, men ikke for meget. Huden kan blive solskoldet hvis du tilbringer for mange timer i stærk solskin, så det skal du passe på med.

Flere produkter kan hjælpe dig med at beskytte huden mod negative effekter af overdreven solbadning.

Hvis du ønsker en naturlig approach, så smør huden ind i kokosolie, hvilket har en god effekt.

Og ellers er den klassiske løsning – solcreme – en fornuftig løsning, men vælg en solcreme med så få kemiske stoffer som muligt.

Tag D-vitamin om vinteren

En af de vigtigste ting du får ud af solen er D-vitamin. Det er nok det mest essentielle.

Om vinteren er det svært at få nok D-vitamin, så her bør du tage det som kosttilskud. Læs vores uddybende artikel om D-vitamin her.

Forsøg altid at få sol først: Men hvis det ikke er en mulighed på den pågældende dag, så tag D-vitamin i stedet for!