Alle mennesker har brug for elektrolytter, men de er særligt vigtige for alle som styrke- eller konditionstræner regelmæssigt. Her får du en fuld gennemgang af elektrolytter: Vi ser på både på fakta, fordele og gode kostkilder.

Hvad er en elektrolyt?

Elektrolytter er naturlige salte. En elektrolyt har en elektrisk ladning, deraf navnet – elektrolytten indeholder nemlig frie ioner.

Forskellige salte (mineraler) fungerer som elektrolytter i kroppen. De mest almindelige af dem er natrium, kalium, magnesium, calcium og klorid.

Selve betegnelsen “elektrolyt” blev døbt af Michael Faraday, som var en kendt videnskabsmand.

Elektrolytter fremkommer naturligt i mange mad- og drikkevarer. Kroppen er afhængig af elektrolytter for at være ordentligt hydreret. Vi mister for eksempel mange vigtige salte i kroppen, når vi sveder. Disse skal erstattes for at kroppen kan forsætte med at fungere optimalt, og derfor er det særligt vigtigt for atleter og motionister at indtage tilstrækkelige mængder elektrolytter.

Fordele ved elektrolytter

Generelt har vi det bedre, når væskebalancen er i orden. Da det er elektrolytterne i væskerne, der hydrerer kroppen, kan det sådan set være lige meget, hvor meget vand vi indtager, hvis vi ikke samtidig får elektrolytter.

Elektrolytter vedligeholder en normal muskelfunktion. Musklerne er afhængige af salte for at kunne fungere ordentligt. Hvis du dyrker sport eller fitness, har du altså ekstra grund til at indtage næringssalte.

Faktisk er elektrolytter særdeles populære som kosttilskud blandt eliteatleter. Det har nemlig stor indflydelse på præstationen at være velhydreret.

Hvis du lider af kronisk mangel på elektrolytter, kan det føre til adskillige helbredsproblemer. Det er en af grundene til, at mineralniveauet i blodet måles, hvis du fx skal have tjekket dit hjerterelaterede helbred på hospitalet.

For alle mennesker giver det altså god mening at være på forkant med elektrolytter og holde kroppen velhydreret.

Bedste kilder til elektrolytter

Du kan netop sørge for at din krop er velhydreret og klar til sportsmæssige udfordringer ved at indtage følgende drikke og madvarer i hverdagen.

Generelt er drikkevarer bedst, da du på den måde optager saltene ret hurtigt.

Kokosvand

Kokosvand er en af de absolut bedste kilder til elektrolytter.

I kokosvand finder vi nemlig mange forskellige salte: Sodium, calcium, magnesium og i særdeleshed potassium. Derfor er det formentligt den bedste drik, du kan indtage, når du gerne vil være velhydreret.

Samtidig bør det nævnes, at kokosvand har et lavt sukker indhold i forhold til juice og energidrikke. Det er en naturlig drik, som er populær i store dele af verden. Kokosvand har også meget få kalorier (cirka 190 kcal pr. liter). Der er også C-vitamin i kokosvand.

Vi har en længere artikel om fordelene om kokosvand, som du kan læse her.

Alternativt kan du også købe kokosvand billigt hos Helsebixen. Fordelen ved at købe på nettet er, at det er billigere, og at du kan købe stort ind og få leveret. Kokosvand holder sig længe, så det er umiddelbart den bedste løsning, da det ellers er svært at finde i supermarkederne.

Vandmelonjuice

Vandmelonjuice er enormt velsmagende. Hvis du laver hjemmelavet vandmelonjuice, får du også rigtigt meget for pengene, da én vandmelon giver adskillige liter.

Først og fremmest er vandmeloner rige på elektrolytter som potassium, magnesium, fosfor og calcium. Dernæst er der aminosyren l-citrulline som også øger fysisk præstation. Vandmelon er også rig på A- og C-vitamin; udover selve elektrolytterne er der altså også mange andre gode næringsstoffer, der kan hjælpe med at holde kroppen sund.

Vi har artikler oppe om juice opskrifter, hvor vandmelonjuice er en af dem.

Visse energidrikke

Nogle energidrikke har elektrolytter tilsat.

De bedste eksempler er drikke som Powerade og Gatorade, som især er kendte i USA, men som også er nemme at få fat på herhjemme i Danmark.

Du skal selvfølgelig holde øje med sukkerindholdet. Selvom en energidrik med elektrolytter kan være ganske effektiv, mens du dyrker motion, så er det ikke nødvendigvis en god idé at indtage dine elektrolytter på denne måde hver eneste dag. Forsøg generelt at finde naturlige kilder – men indimellem kan en energidrik fungere ganske fint som et hurtigt alternativ.

Smoothies

Mange frugter indeholder mineralsalte. Derfor kan du nemt kombinere en række af dine yndlingsfrugter og lave en lækker smoothie, som kan hjælpe med at hydrere kroppen.

Vi anbefaler, at du bruger banan, jordbær, papaya og mandelmælk, da det giver en glimrende kombination, som er fuld af næring og elektrolytter. Mandelmælk kan også erstattes med almindelig mælk, hvis du ikke har noget imod, at smoothien bliver lidt ‘tungere’.

Du kan dog komme hvad som helst i din smoothie, og kokosvand – som er den bedste kilde til elektrolytter – kan sagtens være en af dine ingredienser.

Vær dog opmærksom på at det tager længere tid for kroppen at optage elektrolytterne fra en smoothie, sammenlignet med andre kilder som ren kokosvand eller vandmelonjuice. Samtidig kan man godt føle sig lidt mæt efter at have indtaget en stor smoothie. Hvis du planlægger at motionere, kan du stadig nyde godt af effekterne fra en hjemmelavet smoothie – husk bare at drikke den mindst en time i forvejen!

Nødder

Nødder er ekstremt rige på mineraler, og det betyder også, at de reelt indeholder elektrolytter. Der er især meget magnesium i nødder, så derfor kan det være en fin idé at spise rigeligt med nødder i hverdagen.

Mandler, hasselnødder, valnødder, macadamianødder og cashewnødder er nogle gode valg.

BulkPowders sælger de billigste nødder, og kvaliteten er ganske fin. Du kan købe stort ind på nettet – vi anbefaler især deres cashewnødder!

Tilskud

Udover de øvrige kilder som allerede er blevet nævnt kan du også finde reelle kosttilskud.

Når det kommer til elektrolytter, er det bedste at indtage brusetabletter, da det gør det nemt at optage saltene.

Purepower Hydro Plus er et af markedets mest populære tilskud. Her er der et fint indhold af elektrolytter, og deres tilskud er nok det billigste i længden, hvis du ofte har brug for at holde kroppen velhydreret i forbindelse med træning. Der er også vitaminer og koffein i. Dog er vitaminmængden mindre end fx i vitaminpiller, og til gengæld er der større fokus på elektrolytterne, altså mineralerne.

Det er et billigt tilskud, der i øvrigt smager godt når tabletten opløses i vand. Kan passende bruges inden eller efter en træningssession.

Køb Purepower Hydro Plus her!

Konklusion

Vi har alle sammen brug for at indtage elektrolytter for at holde os i form. Kroppen har brug for mineraler og salte – heldigvis er der også mange måder at få dem på.

Hvis du dyrker sport eller motion, er det ekstra vigtigt at indtage nok elektrolytter, da man mister en del ved at svede. Et kosttilskud kan være værd at overveje, men en god og varieret kost er også tilstrækkelig. Vi håber, at du kunne bruge rådene i denne artikel!