Mineraler er næringsstoffer, som kroppen har brug for. De vigtigste mineraler kan alle fås igennem en god og balanceret kost. Der er også mulighed for at supplere. Men hvad er mineralers betydning for kroppen egentlig?

Det er det, vi vil se nærmere på her. Selvom mineraler er lettilgængelige, er der stadig mange danskere, der er i underskud på visse af dem. Derfor er det rart at kende til ulemperne ved at være i underskud, samt fordelene ved at have et stabilt mineralindtag.

Hvad er mineraler?

Overordnet kan mineralerne grupperes sammen, da det er en fælles betegnelse for de mange stoffer, som findes i jorden og i vandet. Alle mineralerne er også grundstoffer og er blandt andet med til at udgøre det periodiske system.

Nogle mineraler er absolut nødvendige for menneskekroppens velvære, men der er også nogle af dem, som vi ikke har brug for.

De mineraler, som vi har brug for, optræder naturligt i vores fødevarer. Vær dog opmærksom på, at de primært optræder i sundt mad som frugt, grønt, nødder, bønner, kød, fisk, æg og lignende. Der er meget få mineraler i usund mad.

Mineralernes funktion i kroppen

Flere mineraler fungerer som elektrolytter og er med til at hydrere kroppen. Det er nok den vigtigste funktion, da mange mennesker føler sig permanent dehydrerede, når de ikke har et tilstrækkeligt mineralindtag.

Men derudover er der et hav af andre funktioner. Mineralerne skal her opdeles, da de hver især har forskellige egenskaber.

Nogle mineraler har til opgave at vedligeholde knogler og muskler. Det er særligt calcium og magnesium.

Calcium og jern styrer desuden blodet, for eksempel når det kommer til størkning, og jern er også vigtigt for vores ilttransport.

Hormonerne påvirkes også kraftigt af mineraler. Især zink og jod har gavnlig indflydelse på vores hormoner, da de hjælper med at holde både mandlige, kvindlige og fælles hormoner balancerede, så kroppen fungerer ordentligt. Både zink og jod har desuden kæmpe indflydelse på vores immunforsvar. De hjælper nemlig også med at omsætte næringsstoffer, og zink er en kraftfuld antioxidant i kroppen.

Immunforsvaret afhænger generelt af, at kroppen har tilstrækkeligt med mineraler. Her er selen også værd at nævne, da det er vigtigt for kroppens eget forsvar – særligt for ældre.

Derudover er der et hav af mindre processor overalt i kroppen, hvor mineraler indgår. Overordnet er mineralers betydning for kroppen gigantisk, da vores mineralindtag påvirker stort set alt.

De vigtigste mineraler

Nogle mineraler fungerer som elektrolytter, som vi har brug for meget regelmæssigt. Disse mineralsalte er natrium, kalium, magnesium, calcium og klorid. Husk at indtage disse igennem din kost. De findes blandt andet i vand og i frugter. Når du føler dig velhydreret, skyldes det ikke kun, at du drikker vand og indtager væske, men faktisk også de mineraler, der er i væsken!

Calcium og magnesium betragtes ofte som de vigtigste mineraler, da kroppen skal bruge dem i særligt store mængder. Sørg derfor for at optage calcium og magnesium hver dag. Calcium er nemmere at få i kosten end magnesium. Derfor kan et magnesiumtilskud være oplagt for mange – for eksempel personer der træner meget, da vi udskiller magnesium, når vi sveder.

Zink og jern er også livsnødvendige, da de påvirker mange af kroppens processer. Zink er vigtigt for hormonerne og for immunforsvaret. Jern er vigtigt for blodet og for ilttransporten. Se vores anbefalinger til zinktilskud her og til jerntilskud her.

Selen er også et vigtigt mineral for vores velvære. Det overses ofte, da det ikke får nær så meget opmærksomhed som de andre. Men det er særdeles vigtigt for immunforsvaret – særligt når vi kommer op i alderen. Læs vores fulde artikel om selen for at lære mere.

En mineralrig kost er varieret

Mineraler findes i forskellige fødevarer i forskellige mængder. Kun en varieret kost kan sikre, at du får tilstrækkeligt med mineraler.

Ved at drikke vand og spise meget frugt og grønt kan du hente de fleste elektrolytter (natrium, kalium, magnesium, calcium og klorid). Myndighederne råder normalt til at drikke 2 liter vand om dagen, samt at indtage mindst 6 portioner frugt og grønt.

Calcium og magnesium findes også i mælk, æg og fiskeprodukter.

Zink og jern optræder også i frugt, grønt, korn, nødder og bønner, men mængden af disse mineraler er klart bedst i animalske produkter. For at få rigeligt med zink og jern er det altså oplagt at spise kød regelmæssigt – for eksempel rødt kød en gang eller to om ugen, samt fisk to gange om ugen.

En almindelig dansk kost indeholder heldigvis fine mængder mineraler. Havregryn til morgen, rugbrød med pålæg til middag, og et godt kødmåltid om aftenen, samt et stabilt frugtindtag og drikkevarer i løbet af dagen – så er de fleste af mineralerne faktisk på plads. Derfor er det heller ikke alle, der har behov for at supplere. Men hvis du har en særlig kostplan (fx vegansk kostplan, keto kostplan, eller noget helt andet) som udelukker muligheden for en varieret kost, så kan det være en god idé at supplere.

Husk også at du kan få testet kroppens mineralniveau med en blodprøve hos lægen. Hvis det viser sig, at du er i underskud på et eller flere mineraler, så skal der også suppleres, men i første omgang er det vigtigst at fokusere på en god og varieret kost.