I 2016 udkom bogen ROAR af Dr. Stacy T. Sims, som er læge med mange års videnskabelige studier på det anerkendte Stanford universitet bag sig. Bogen tager en anden indgangsvinkel til træning end mange af de andre trænings- og kostbøger, som har til formål at holde folk slanke, fysisk fitte og i form. ROAR tager nemlig en dybere forståelse for forskellene på mænd og kvinders anatomy ind i sundheds- og træningssnakken.
Indledende foto: “Two female joggers on foggy Morro Strand” (CC BY 2.0) by mikebaird
Dr. Stacy Sims bog ROAR, som på dansk betyder BRØL, udsprang af frustration. Frustration over, at forskellene mellem kønnene, såsom kvinders menstruationer var så tabubelagte inden for sportsverdenen. Meget af den research, som er lavet inden for sportsverdenen, er ifølge hende baseret på mænd, og man mener så, at dens resultater med små forbehold kan overføres til kvinder.
Dr. Sims er uddannet læge og ph.d. fra Stanford universitet med speciale i kønsforskelle af miljø- og ernæringsmæssig karakter til at forbedre ydeevnen. Hun er desuden partner i Grant & Sims Nutrition, som er et firma, der kombinerer videnskab og mad til professionelle sportsudøvere, ligesom hun ofte holder foredrag i virksomheder og på akademiske konferencer, inklusive dem, der bliver afholdt af USA’s Olympiske Komité og det amerikanske cykelforbund.
Kvinder er ikke små mænd
Hun argumenterer i sin forskning for, at kvinder ikke er små mænd, men har en unik fysiologi, der er anderledes end mænd. Derfor kræver kvinder en anden ernæringsmæssig tilgang, hvis de vil yde deres bedste inden for deres sport. Efter mange år som forsker og forfatter bag videnskabelige publikationer, besluttede hun derfor i 2016 at skrive bogen ”ROAR” sammen med forfatteren Selene Yeager. Bogen har undertitlen, sådan matcher du din ernæring og din kvindelige fysiologi for at opnå optimale præstationer, fantastisk helbred og en stærk og slank krop resten af dit liv.
“Women Runners” (CC BY 2.0) by dalager
En af Dr. Sims vigtigste pointer i ROAR er, at kvinders menstruationscyklus ikke nødvendigvis behøver at være en hindring for en god sportspræstation, men at man skal arbejde med sine cyklusser for at optimere denne præstation. For eksempel tager nogle kvindelige sportsfolk hormoner, som forsinker deres menstruation, men det kan ifølge Sims i stedet arbejde imod den ønskede effekt. Hormoner kan for eksempel medføre nedsat evne til at opbygge muskelmasse samt en øget risiko for blodpropper i benet, så hun forklarer, hvordan man i stedet kan bruge menstruations- eller lutealfasen – tiden efter ægløsningen, hvor hormonniveauet er højt – til at højne præstationen.
Hvad skal kvinder spise, for at optimere træningsbetingelserne?
Dr. Sims forklarer også, hvad kvinder skal spise, når de træner. Hun anbefaler, at man 5-7 dage før menstruationen, hvor mange kvinder føler varme, sover dårligt og måske er ømme, hver nat skal tage 250 mg magnesium, 45 mg zink, 80 mg aspirin og 1 gram omega-3-fedtsyre (fx hør- og fiskeolie).
I denne periode frigives der østrogen, hvilket mindsker kroppens evne til at optage kulhydrat, hvilket øger afhængigheden af fedtsyrer. Det betyder, at man måske godt kan træne i lang tid, men at det er svært at ramme toppen.
Stigninger i progesteron betyder også, at man hurtigere bliver træt og har højere tendens til hyponatriæmi, som opstår ved kraftig dehydrering og natriummangel og kan være livsfarligt. Kvindelige atleter kan for eksempel spise lidt mere vandholdige frugter og grøntsager tilsat lidt salt i denne periode, for at øge mængden af væske i kroppen. Når kroppen skal genopbygges efter en træning, kan det være en god idé at indtage 10 gram rent protein.
Førnævnte progesteronudskillelse i kroppen mindsker nemlig også evnen til at opbygge muskler, men protein giver progesteronet modspil og giver musklerne mulighed for at tilpasse sig. Efter træningen skal kvinder indtage 20-25 gram igen for at optimere muskelrestitutionen.
“SFU’s women’s softball team sports Olymp” (CC BY 2.0) by SFU – Communications & Marketing
Er mandesport mere populært end kvindesport?
Dr. Sims hævder, at langt størstedelen af al forskning om mennesker og sportspræstationer er baseret på mandlige forsøgspersoner. Og som hun siger: ”Kvinder er ikke små mænd”. Derfor kan man ikke bare automatisk tage disse resultater og overføre til kvinder. Men kunne det være fordi, at mandesport er langt mere dominerende i vores liv end kvindesport, og at sportsfans foretrækker mandesport? Nej, det er faktisk en myte. Ifølge en verdensomspændende undersøgelse fra 2018 udført af analysevirksomheden Nielsen Sports var 84 procent af alle sportsfans interesserede i kvindesport. Og ser man på sportsvæddemål hos 888 sport, som er blandt de største bookmakere på nettet, er der masser af muligheder for at gøre indsatser på kvindesport- noget som man ikke ville kunne finde odds på, hvis interessen for sporten ikke var der. Her kan man for eksempel spille på UEFA Euro Kvalifikationen i fodbold for kvinder eller på håndbold VM for kvinder. VM bliver spillet i december måned, hvor Danmark desværre ikke er en af favoritterne til at vinde turneringen, men alligevel anses til at være i top 5 med odds 21.00.
Interessen for sport med kvinder var dog højest inden for sportsgrene som atletik og tennis, hvor kvinder og mænd kæmper i samme periode, i modsætning til golf og fodbold, som arrangeres separat. Men næsten 43 procent af den almene befolkning i de otte lande, hvor undersøgelsen blev foretaget udtalte, at de ville overveje at se en kvindesportsevent live, sammenlignet med 63 procent til en mandesportsevent. Og undersøgelsen dokumenterer da også, at der er en større og større interesse for kvindesport. Det største antal tv-seere til en enkelt kvindesportsevent var hockeyfinalen mellem Holland og Storbritannien til OL i 2016 i Rio, som blev set af 5,5 millioner seere. Noget af succesen hænger sammen med, at der i højere grad er adgang til gratis streamingtjenester, som viser store kvindesportsbegivenheder.
Og ikoniske kvindelige sportsstjerner som tennisspilleren Serena Williams og det danske kvindelandshold med for eksempel Paris Saint-Germain spilleren Nadia Nadim i spidsen er også med til at sætte kvindesport på det mandsdominerede landkort.
Men promovering af kvindesport kræver også en mentalitetsændring blandt dem, som arbejder professionelt med sporten, og som skal tage kvindesport seriøst. For eksempel hyldede den danske kommentator Dennis Ritter for nyligt på TV2 News cykelrytteren Mads Petersen, da denne vandt VM i landevejscykling og udtalte, at Danmark havde fået sin første verdensmester nogensinde. Problemet var bare, at den kvindelige cykelrytter Amalie Dideriksen i 2016 havde vundet præcist det samme løb som den første dansker nogensinde.
Dr. Stacy Sims bog ROAR kan være med til at gøre kvindesporten mere populær og hvis man som Dr. Sims vælger at dømme udfra kriterier, der er specifikt for kvinder og lærer forskellen fra mandesporten vil der også komme flere succeser inden for kvindesport.