Styrketræning er mere populært end nogensinde før – i hvert fald er der flere og flere, der dyrker det. Hvis du også er vild med styrketræning, så sker det måske indimellem, at du ikke varmer ordentligt op, inden du løfter vægtene. Det bringer nogle risici med sig: Først og fremmest kan det bringe skader frem, og for det andet kan du løfte tungere efter en god opvarmning.
Her får du yderligere info om, hvorfor opvarmning er så vigtigt i forbindelse med styrketræning – samt de bedste måder at varme op på.
Opvarmning er essentielt
Styrketræning er hårdt for musklerne. Det er hele meningen med det – til gengæld er resultaterne også enorme. Men det er ikke ideelt at lægge for meget pres på musklerne med det samme. Opvarmning bør altid foretages først.
Opvarmning mindsker nemlig chancen for skader. Når du fokuserer på at aktivere visse muskelgrupper, er de bedre forberedte til de hårdere øvelser, der kommer senere.
Det betyder også, at du potentielt kan klare dig bedre i dine styrkeøvelser, når først kroppen, leddene og musklerne er varmet op. Opvarmning er altså en rigtig god idé, hvis du skal til at sætte en personlig rekord i et bestemt løft – eller hvis du bare gerne vil blive stærkere, hver eneste gang du træner.
Sådan varmer du op
Opvarmning kan foregå på flere forskellige måder. Det handler kort sagt om at få pulsen lidt op, om at strække ud og gøre leddene parate, og om at aktivere de muskler, som du skal til at bruge i din primære øvelse.
Fem minutters cardio, fx løb eller cykling, er en rigtig god idé, når du skal begynde din træning.
Dernæst kan du lave nogle strækøvelser. Mange qigong øvelser er gode at inddrage. Stræk armene, benene, bevæg ryg og mave lidt rundt. Træk vejret dybt et par gange igennem næsen. Alt dette virker rigtigt godt.
Til sidst skal musklerne aktiveres. Hvis du planlægger at squatte, så start med nogle kropsvægtsquats for at aktivere benmusklerne, og lav derefter et sæt med minimal vægt. Herefter kan du gå i gang med den egentlige træning.
Samlet behøver en opvarmning altså ikke at vare længere end 10-15 minutter. Da fordelene er enorme (mindre risiko for skader, samt mulighed for at træne hårdere efterfølgende), bør opvarmning aldrig overses i forbindelse med styrketræning.
Ligesom med opvarmning anbefales det også, at du strækker ordentligt ud, når træningen er forbi.