Fordele ved splittræningDer er flere forskellige måder at træne på, nogle bedre end andre. For begyndere anbefales det generelt at lære kroppen at kende, når du begynder på træning, men når du allerede har noget det stadie, er det tid til noget nyt. Her er splittræning gavnligt. Vi ser nærmere på hvorfor.

Hvad er splittræning?

Kort fortalt er det, at du deler din træning op i flere dele. Altså at du træner forskellige kropsdele forskellige dage, og at du ikke kører en rutine med fuld krop, som ellers er en anden populær strategi.

Typisk vil du træne en eller to kropsdele hver dag. Fordi hver del af kroppen kun trænes én gang om ugen, er der masser af restitueringstid, og det er vigtigt. Det betyder nemlig, at du kan træne rigtigt meget – så længe det bare er noget nyt hver dag. De fleste splittræningsrutiner vil have 5 eller 6 ugentlige sessioner, men det kan tilpasses efter din egne behov.

Eksempel på rutine

Der er mange måder at lave en rutine på. Der er ikke nogen perfekt rutine, da den ofte skal lægge sig til dig ret naturligt. Derfor kan du altid henvende dig hos en personlig træner for at få en præcis splitrutine at følge, så du selv kan få de bedste resultater.

Men hvis du bare leder efter inspiration, så giver vi dig gerne lidt. Her får du nemlig et eksempel på en rutine med splittræning, som du også sagtens kan tage i brug, hvis du ønsker.

Vi tager udgangspunkt i en rutine, hvor du træner 5 gange om ugen.

Mandag: Rygtræning
Tirsdag: Brysttræning
Onsdag: Bentræning
Torsdag: Armtræning
Fredag: Skuldertræning

Lørdag og søndag har du fri. Hvis du virkelig er seriøs omkring din træning, kan du tilføje en ekstra session om lørdagen. Her kan du træne kropsdele, som du gerne vil have til at vokse endnu mere. Hvis dit mål er en bred ryg, så tilføj endnu en rygtræning om lørdagen. Eller: Hvis målet er store arme, så træn arme en dag mere om ugen for ekstra resultater.

Mavetræning og konditionstræning kan indsættes efter behov. For eksempel 10 minutter ved slutningen af hver træning.

Du behøver heller ikke at følge de specifikke ugedage som angivet her. Hvis du for eksempel altid har det travlt mandag og tirsdag, så start rutinen om onsdagen og kør indtil søndag – på den måde bliver mandag og tirsdag fri. Eller alternativt: Hvis du er i byen hver fredag og lørdag, så tag disse dage fri, og træn i stedet fra søndag til torsdag. Der er mange måder at gøre det på!

De bedste fordele ved splittræning

Der er mange fordele ved splittræning.

Den mest væsentlige er, at alle kropsdele bliver trænet, og at du har en hel træningssession til at sætte specifikt fokus på den pågældende del af kroppen. Du går altså i dybden med kroppen og får det hele med.

En anden vigtig fordel er, at du får masser af restituering. Når du for eksempel kun træner bryst én gang om ugen, vil du måske være øm dagen efter, men brystmusklerne vil have mange dage til at komme sig, indtil det er tid til at træne denne kropsdel igen.

Samtidig giver rutinen også mere motivation til at træne. Ikke vild med at træne ben? Bare rolig, det skal kun gøres én gang om ugen. Det er mere overskueligt. Samtidig er der større chance for, at du tager dig sammen til at komme af sted til fitnesscenteret, da det er irriterende at springe en hel kropsdel over. Så hellere være stabil og få det hele med.

Der er med sikkerhed mange flere fordele, som du selv kan komme i tanke om. Hvis du har nogle fordele eller ulemper at nævne, er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet herunder – og du kan gøre præcis det samme, hvis du har nogle spørgsmål til splittræning!