Skulderpres er en vigtig øvelse, som kan inddrages i næsten alle træningsrutiner. Den træner skuldrene, særligt den forreste del, men triceps og det øverste af brystet bliver også stimuleret en smule.

Øvelsen er i øvrigt god for core, så derfor er det en fin basisøvelse, der rammer mere end bare skuldrene. Her får du en guide til korrekt udførelse, samt et par vigtige fordele ved skulderpres!

Sådan laver du skulderpres

Du skal bruge en olympisk vægtstang (barbell) for at lave skulderpres på den oprindelige måde.

Stil dig ret med vægten i hænderne, hvilende på det øverste af brystet. Herefter trækker du hovedet en smule tilbage, og presser vægten direkte opad. Sørg for at håndleddene er i en god position og at hænderne ikke bøjer for langt tilbage. Når du har presset vægten opad, sænker du den langsomt igen, og derefter er du klar til endnu en gentagelse.

Skulderpres kan dog også udføres med håndvægte i stedet for en stor vægtstang. Tag en håndvægt i hver hånd, stå i en ret position og pres vægtene op og ned.

Gentagelser og sæt

Skulderpres kan sagtens udføres som en tung øvelse, men den slider lidt på leddene og skulderbladene, når den er for tung, så derfor får du umiddelbart de bedste langsigtede resultater ved at gøre nogenlunde let, men med mange gentagelser.

Et sted mellem 8 og 15 gentagelser per sæt er som regel fint. Ved 8 gentagelser kan du køre med en mellemtung vægt, og ved +12 gentagelser kan du køre med en nogenlunde let vægt.

Vægten er selvfølgelig relativ, men du har nok selv en nogenlunde idé om, hvad du kan håndtere, og hvad der personligt er tungt/let for dig.

Øvelsen kan passende laves 1-2 gange om ugen. 2 gange er nok bedst, hvis du generelt har fokus på overkroppen og forsøger at udvikle større skuldre.

Fordele ved skulderpres

Skulderpres er en vigtig basisøvelse, der træner flere muskelgrupper. Den er dog særligt effektiv for den forreste del af skuldrene, og det gør den til en vigtig del af enhver skuldertræning.

Umiddelbart bliver skuldrene ikke ret meget bredere af skulderpres, men de bliver mere fremtrædende fremad, og øvelsen øger din generelle styrke i overkroppen. Hvis du ønsker bredere skuldre, bør du inddrage lateral raises i din træning. Kan eventuelt køres i supersæt sammen med skulderpres.

Skulderpres er en øvelse, som du kan lave masser af varianter ud fra. Især hvis du benytter håndvægte i stedet for en vægtstang – i så fald er der utallige måder at gøre det på. Du kan for eksempel lave Arnold Press, der minder lidt om skulderpres, men som ikke er det helt samme. Denne øvelse rammer siderne og bagdelen af skuldrene lidt mere end almindeligt skulderpres.

Udstyr til skulderpres

Du behøver ikke noget udstyr til skulderpres, hvis du træner i fitnesscenter. Øvelsen er sjældent tung nok til at den er hård ved hænderne, så vægthandsker er normalt ikke nødvendigt, og et vægtbælte gør heller ikke den store forskel her.

Men hvis du vil træne skulderpres hjemmefra, så får du brug for lidt udstyr. En vægtstang og et rack fylder en del, så et par håndvægte er nok bedst.

Vi har gode erfaringer med dette sæt håndvægte fra Nordic Strength, som kan købes hos Billig-Fitness.dk. Det er enormt justerbart, og det fungerer helt efter planen. Det, at håndvægten er justerbar, betyder at den egner sig til et væld af øvelser. Du kan justere mellem 2 og 24 kg, så det er super funktionelt.

Alternativt kan du vælge dette sæt fra GetBig.dk som er billigt. Det koster kun 499 kroner. Det er et sæt med to håndvægte, hvor der i alt er 30 kg til rådighed. Det er også justerbart, og det er nogle glimrende vægte, som samtidig er skånsomme mod dit gulv.