Qigong er en samling af bevægelser og helbredsøvelser. Nogle kalder det for meditation i bevægelse. Det har eksisteret i tusindvis af år og byder på mange fordele. Her får du en introduktion.

Alternative øvelser og træningsrutiner vinder frem for tiden. Qigong – eller qi gong som er en anden måde at skrive det på – vinder frem i udlandet såvel som i Danmark. Læs om hvad det er, og find eksempler på øvelser herunder.

Hvad er qigong?

Navnet ‘qigong’ er en fællesbetegnelse som dækker over et hav af øvelser, der alle handler om at bevæge kroppen for at opnå helbredsfordele.

Det kommer fra Kina og du genkender måske den første del af ordet, qi (også kendt som chi), der er et ord for den universelle livsenergi, som blandt andet befinder sig i menneskekroppen. Den anden del af ordet, gong, betyder kultivering eller arbejde.

Med qigong kan du altså kultivere kroppens indre energi. I Kina har man gjort det i over 4.000 år, og det er ikke unormalt at have store udendørs fælles qigong-øvelser i parker. Kineserne mener selv, at det hjælper rigtigt meget på helbredet, og qigong indgår derfor også som en del af traditionel kinesisk medicin.

LÆS DESUDEN: De bedste vejrtrækningsøvelser

Midt i 1900-tallet begyndte qigong at brede sig til resten af verden, og i Danmark gik det i gang i 1960’erne. I dag er det muligt at finde flere kurser og eksperter, som beskæftiger sig med qigong og som gerne lærer fra sig.

Qigong øvelser: De bedste eksempler

Qigong består af bevægelser, som har til formål at bevæge energien i kroppen rundt. Bevægelserne varierer bredt og kan tilpasses efter behov og niveau.

Ofte opdeles en qigong session i flere faser, hvor adskillige former for bevægelser inkluderes. Derfor er det altså fordelagtigt at finde et samlet sæt af øvelser.

Her er et eksempel på en qigong rutine som indeholder 8 elementer, og hvor der følger en grundig forklaring med (på engelsk):

Mens du udfører bevægelserne, er det vigtigt også at sætte fokus på vejrtrækningen. Nogle gange er meditation en del af bevægelsen. Det giver derfor ofte en følelse af velvære og tryghed i egen krop.

Qigong for begyndere

Det er nemt for alle at komme i gang med qigong. Find en video på YouTube og efterlign øvelserne – eller tilmeld dig et kursus i din by. Ved at udøve qigong på egen hånd (eller med familie og venner) kan det altså være helt gratis. En instruktør tager dog ofte betaling, men det kan snildt være pengene værd, hvis bare instruktøren er dygtig.

Mange laver også deres helt egne variationer af qigong øvelser. I begyndelsen kan du finde videoer med øvelser og efterligne dem. Med tiden kan du sætte dit eget fingeraftryk på øvelserne og lave dem på den måde, der passer til dig – det er helt fint at lave ændringer i bevægelser og tempo.

Her er et eksempel på en gut, der har lavet sine egne simple qigong øvelser ud fra personlige erfaringer, og de er super nemme at komme i gang med:

Fordele ved qigong

Der er rigtigt mange fordele ved qigong. Uanset om du tror på teorien bag qi/chi eller ej, så hjælper det altid at bevæge kroppen og at trække vejret ordentligt. Det er der slet ingen tvivl om.

Her er nogle af de fordele, som oftest nævnes i forbindelse med qigong:

  • Det styrker led og sener
  • Det hjælper på muskelrestitution
  • Stærkere immunforsvar
  • Bedre vejrtrækning (også når øvelserne er forbi)
  • Det styrker nervesystemet
  • Du lærer din krop at kende
  • Kroppen bliver opvarmet – godt hvis du skal træne noget andet bagefter
  • Giver indre ro
  • Mere opmærksomhed på omgivelserne
  • Tættere forbindelse til naturen
  • Reducerer stress
  • Hjælper mod depression
  • Karisma

De største fordele ved qigong kommer, når du laver dine bevægelser udendørs. Især hvis det er i sollys og med fødderne direkte på græs eller sand, altså uden sko på. Men du kan lave qigong alle steder, og de fleste fordele gør sig gældende uanset sted.

Tæller qigong som træning?

En qigong session kan bestemt tælle som træning. Det er sundt for kroppen, og der er i den grad tale om bevægelse. Det er dog en noget anderledes form for træning end eksempelvis styrke- eller konditionstræning.

Du kan lave qigong-øvelser i +30 minutter og lade det være en træning for sig selv. Du kan også lave qigong i 5-10 minutter som opvarmning til en anden form for træning. Begge dele fungerer glimrende. Qigong er også fint at udføre i 5 minutter, når du har pause fra kontoret og gerne vil røre dig lidt.

I alle tilfælde er det en god idé at inddrage nogle qigong bevægelser i hverdagen! Selv hvis det kun er få minutter for at røre dig – men også hvis det er en lang træningssession dedikeret til qigong!

Forbehold og forberedelse

Qigong erstatter ikke medicin eller andre sundhedsmæssige behov. Det hjælper blot på kroppens generelle velvære, lig med andre former for træning og bevægelse.

Præcis som med alle andre former for træning bør du også kun udøve qigong, når du føler dig godt tilpas, og når du har mod på at bevæge kroppen. Kend din krop og gå langsomt ind i nye bevægelser, som du ikke har prøvet før. Lær om qigong og få vist nogle øvelser før du selv prøver. Når det er tid til at prøve, så stræk ud først, og husk at jo langsommere tempoet er, jo bedre!

LÆS DESUDEN: Frisk luft – derfor er det så vigtigt

Næsten alle mennesker kan lave qigong, og det gælder også mennesker i alle aldersgrupper. Faktisk er qigong mest populært blandt ældre, men i Kina udføres det af unge såvel som midaldrende og ældre. Uanset om du er sportsfanatikeren på 18 år, eller om du er pensionist og gerne vil have motion, så giver det mening at prøve qigong.

Og igen – der er utallige rutiner, som er tilpassede efter sværhedsgrad og fysisk niveau, så du kan altid finde noget der passer til dig og dine ambitioner. Uanset om din qigong rutine skal være en hel træningssession eller bare opvarmning til noget andet.

Konklusion

Qigong er super interessant og byder uden tvivl på fordele for kroppen. Der er tale om reelle bevægelser, og kroppen har altid godt af at bevæge sig, så der er altså ikke tale om nogen pseudo-videnskab.

De fleste almindelige mennesker, som begynder at lave qigong-øvelser i hverdagen, mærker hurtigt fordelene. Det styrker kroppens led og sener, og det giver mere fleksibilitet til andre, mere krævende øvelser – meget fordelagtigt hvis du fx styrketræner ved siden af. Qigong kan også reducere stress og give en fornemmelse af fred og velvære, da meditation kan indgå i mange bevægelser.

Har du nogle spørgsmål, eller vil du gerne dele dine egne erfaringer med qigong? Skriv gerne herunder!