Vi hører ikke nær så meget om mineralet selen som vi gør om mange andre næringsstoffer. Ikke desto mindre er det et af de vigtigste mineraler for vores helbred, da selen er en kraftig antioxidant, som forebygger sygdom i kroppen.

Derudover kan selen bidrage til sunde muskler og knogler, så det er også et næringsstof, du skal være opmærksom på, hvis du træner og dyrker sport.

Denne artikel skal netop handle om selen – vi vil se på, hvad det egentlig er, hvilke fordele mineralet bringer, den ideelle mængde at indtage, hvilke kostkilder der indeholder selen, samt de bedste selen tilskud til dig der ønsker at supplere.

Hvad er selen?

Selen (også kendt som selenium) er et mineral og i øvrigt et grundstof i det periodiske system. Kemisk er det relateret til svovl, og selen fremkommer naturligt i både naturen og i menneskekroppen.

Vi har nemlig brug for dette mineral for at overleve – og for at kroppen holdes i balance. Alt væv i menneskekroppen indeholder bittesmå mængder selen. Det er vigtigt, fordi funktionen er at selen er en co-faktor, der hjælper til som antioxidant, når kroppen har behov for det.

Normalt anbefales det, at mænd indtager 60 mikrogram (mcg) om dagen, mens kvinder bør indtage 50 mikrogram dagligt. Det er altså et mineral, der er lidt vigtigere for mænd end for kvinder, men det er vigtigt at vi alle får det. Selenmangel optræder som regel hos folk, der har en dårlig kost, eller som bor i et område, hvor jorden er fattig på selen. Den nemmeste måde at sikre et stabilt selenindtag – og et stabilt næringsindtag generelt – er at følge en sund og varieret kost. Den næstbedste metode er at indtage et tilskud, så du får dækket behovet ind.

Mange fødevarer indeholder selen. Især fisk, skaldyr og æg. I Danmark har vi dog det problem, at jorden er fattig på selen på grund af flere hundrede års opdyrkning. Det samme problem ses overalt i Europa. Det omvendte er tilfældet i Nordamerika og Sydamerika: Her er jorden rig på selen, og det er blandt andet derfor, at grøntsager, mel, korn og havre fra Amerika har et langt højere selenindhold end tilsvarende produkter fra Europa.

Det betyder, at vi skal være mere opmærksomme på vores selenindtag, og hvis vi ikke får nok igennem kosten, så bør et tilskud overvejes. En blodprøve kan vise dit selenniveau, og den kan du få lavet hos lægen, hvis du skulle være interesseret.

Fordele ved selen

Selen får desværre ikke nær så meget opmærksomhed som de store mineraler – eksempelvis calcium, jern, magnesium og zink, der ofte løber med al opmærksomheden, når der tales om sundhed.

Men selen er lige så vigtigt som de andre – mineralet indgår som sagt i alt det væv vi har i kroppen.

Derfor er der rigtigt mange fordele, når vi har tilstrækkelige selenmængder til rådighed.

Selen er vigtigt for de fleste kropsfunktioner. Først og fremmest bidrager dette mineral til et sundt hår og sunde negle. Dernæst er det godt for immunforsvaret, da det fungerer som en stærk antioxidant i kroppen – og selen har især vist sig at have positiv indflydelse på skjoldbruskirtlen.

Man siger ofte, at selen er vigtigere for mænd end for kvinder. Det skyldes især, at selen er med til at sikre en normal dannelse af sædceller og et sundt miljø i testiklerne – igen på grund af funktionen som antioxidant. Men igen, både mænd og kvinder har behov for selen. Ligesom med mineralet zink bidrager selen også til at hormonerne er nogenlunde naturligt balancerede, så det gør det relevant i forbindelse med træning, hvor den rette balance af hormoner jo er særdeles vigtig.

Selen kan reducere risikoen for visse cancertyper. Vi anbefaler, at du læser dette studie nærmere. Det er kræftvarianter som bryst-, lunge-, tarm- og prostatakræft som selen kan hjælpe med at forebygge. Kræftens Bekæmpelse har også skrevet en god artikel om mineralet.

Desuden kan selen beskytte hjertet. I 25 observerede studier viste det sig, at en 50% stigning af selen i blodet førte til en reduktion på 24% i risikoen for hjertekarsygdomme. Vi henviser til denne akademiske publikation.

Ydermere er det blevet påvist i studier, at Alzheimers patienter har lavere niveau af selen i blodet og at netop selenmineralet og andre antioxidanter kan hjælpe på hukommelsen. Kilde her.

Der er altså ingen tvivl om, at selen er et særdeles vigtigt tilskud. Både for kroppens velvære og præstationsniveau her og nu, men også for at forebygge alvorlige sygdomme i længden. Derfor bør alle sikre sig, at de indtager en acceptabel mængde selen – enten igennem kosten eller via tilskud.

Bedste selen tilskud

Hvis du føler at du mangler et selentilskud, så se vores anbefalinger herunder. Der er to danske tilskud, som lever op til alle kvalitetskrav, og som samtidig har fornuftige priser.

OmniSelen

Vi er generelt glade for Biosyms produkter. Det er en dansk producent af kosttilskud, som især er kendt for at lave fremragende mineraltilskud.

Deres selentilskud er ingen undtagelse. I samme tablet, som i øvrigt ikke er særligt stor, inddrages der 3 forskellige kilder til selen, hvilket sikrer maksimal optagelse i kroppen. I dette tilfælde er der tale om selengær, L-selenmethionin og natriumselenit – hvorimod de fleste andre tilskud kun indeholder selengær.

Det er et genialt produkt som netop bidrager med mange af de fordele ved selen, vi nævnte i det tidligere punkt.

For bare 85 kroner får du 120 tabletter. Hver tablet indeholder 100 mikrogram (mcg), og den daglige anbefalede dosis er 1 tablet. En bøtte er altså nok til cirka 4 måneder.

Køb OmniSelen hos vores foretrukne forhandler her!

Pharma Nord Bio-Selen

Pharma Nord er en af de allerbedste producenter af kosttilskud i Norden.

Deres selenprodukt skiller sig ud fra mængden, da det er det eneste tilskud på markedet, som har en høj optagelighed der er videnskabeligt dokumenteret. 1 tablet indeholder 100 mikrogram (mcg) selen og optagelsesprocenten i kroppen er hele 88,7%. Det er en langt bedre optagelse, end hvis du får selen igennem kosten. Derfor er dette tilskud et fremragende valg, hvis du har selenmangel og skal rette op på problemet. Det er nemlig garanteret, at din krop vil optage indholdet af selen i disse tabletter.

Pharma Nord Bio-Selen er fremstillet i Danmark under farmaceutiske forhold. Indholdet af selen kommer fra selenberiget gær. Det betragtes som det bedste selentilskud i EU, da det er udvalg til at være europæisk referenceprodukt. Prisen er dog lidt højere end gennemsnittet på markedet, da en pakke med 150 tabletter koster 159 kroner. Til gengæld har du også nok tabletter til 5 måneder.

Køb Pharma Nord Bio-Selen hos Med24!

Et alternativ til ovenstående er et andet produkt fra Pharma Nord som hedder Bio-Selen + Zink.

Som navnet angiver, indeholder det ikke kun selen, men også mineralet zink – samt de andre vigtige antioxidanter som A-, B6-, C- og E-vitamin. Det er et kvalitetsprodukt og passer perfekt til alle, som har brug for antixoidanter, da det virkelig gør en forskel på helbredet. Til gengæld er det også dyrt. Bio-Selen + Zink koster 519 kroner. Du får dog også tabletter nok til et helt år, så det er positivt.

Hvis du ønsker mere end bare selen, og du gerne vil have tabletter med alle de vigtige antioxidanter, så køb Pharma Nord Bio-Selen + Zink lige her.

Kilder til selen i kosten

Den absolut bedste selenkilde er brasilianske nødder, også kendt som paranødder. Her får du gennemsnitligt 96 mikrogram per nød, så alene det at spise en enkelt nød er nok til at dække dit daglige selenbehov ind (man anbefaler mellem 50-60 mikrogram om dagen for voksne).

Du kan købe en hel pose af gode brasilianske nødder lige her – så har du altså en naturlig vitaminpille, som holder i et stykke tid! Økologiske, naturligvis. 750 gram koster kun 151 kroner – det er rigtigt billigt for økologiske nødder.

De fleste nødder indeholder faktisk en smule selen, men det er den brasilianske nød der er kongen på dette punkt.

Derudover er der meget selen i fisk og skaldyr. Østers er især rige på dette vigtige mineral, men du bør heller ikke undervurdere makrel, tun og sardiner som også indeholder rigelige mængder.

Et æg giver cirka 23 mikrogram, så ved at spise tre æg om dagen kan du også dække dit behov ind, plus lidt ekstra. Vær dog opmærksom på at ikke alt selen fra kosten optages fuldstændigt i kroppen.

Der er også et fornuftigt selenindhold i mange kødvarer. Det er dog især lever, nyre, hjerte og indvolde som indeholder gode mængder. Prøv for eksempel kalvelever eller bare en almindelig leverpostej for at få lidt selen.

I Danmark og i resten af Europa er selenindholdet i fuldkornsprodukter og mel desværre lidt begrænset. Der er dog en smule. Hvis du spiser mad fra USA eller Sydamerika, kan du være sikker på, at der generelt er et højere naturligt indhold af selenmineralet.

Hvor meget bør man indtage?

Den anbefalede daglige mængde ligger normalt et sted mellem 50-60 mikrogram alt efter hvilken sundhedsmyndighed du spørger, og alt efter køn. Mænd har generelt brug for mere end kvinder.

Selenmangel ses som regel ved en langvarig ubalanceret kost. For eksempel hos personer, der glemmer at spise varieret over en periode. Det er især slemt, hvis man over en længere periode har fået under 20 mikrogram om dagen. Veganere og vegetarer lider også indimellem af selenmangel, da fisk er den mest almindelige kilde til det. Problemet kan dog nemt løses ved at spise en enkelt brasiliansk nød/paranød dagligt, eller ved at tage et tilskud.

Overdreven indtag af selen kan føre til negative bivirkninger. Derfor skal du sørge for, at du indtager den rette mængde, men heller ikke mere. 50-60 mikrogram om dagen bør du helst indtage. Den øvre grænse er 400 mikrogram dagligt. Sørg derfor for, at dit tilskud har under 400 mikrogram, og undgå at spise alt for mange brasilianske nødder på én gang.

Hvis du indtager mere end 400 mikrogram selen dagligt over en bestemt periode, kan du risikere bivirkninger som hårtab, svimmelhed, kvalme og muskelømhed. Det er yderst sjældent, at nogle personer indtager så meget, at det giver problemer, for det kræver en ret stor selenmængde. Men det er dog alligevel noget, du bør være opmærksom på.

Man skal altså have en god mængde selen dagligt – men heller ikke for meget. Alt med måde, og du bør som udgangspunkt forsøge at få mindst 50 mikrogram om dagen, mens du samtidig holder dig et stykke under 400 mikrogram.

Konklusion

Selen er et af de vigtigste mineraler, og vi bør absolut sikre os, at vi har nogle gode selenkilder i kosten. Hvis du opdager, at din kost ikke er rig på selen, så begynd at spise nogle brasilianske nødder fra tid til anden, eller få dig et kosttilskud. Se vores anbefalinger højere oppe i artiklen hvis du er i tvivl.

Selen bidrager nemlig til et godt helbred og har en direkte effekt på immunforsvaret, da det er en stærk antioxidant. Så selvom selen ikke får nær så meget opmærksomhed som de øvrige mineraler, er det stadig enormt vigtigt for kroppen. Ved at optimere dit selenindtag kan du mærke flere helbredsfordele i hverdagen.