Svømning er en glimrende hobby, som hurtigt giver en rigtig god form. Men hvis du har ambitioner om at forbedre dine svømmeevner, så kræver det en indsats. Her er 5 tips til at blive en bedre svømmer og få mere ud af træningen.

Finpuds din teknik

Ved at finpudse din svømmeteknik kan du svømme hurtigere og mere effektivt. Mange svømmere ønsker at optimere præstationen, når først grundformen er på plads, da det er et naturligt skridt videre, når du ønsker at blive en bedre svømmer.

Crawl er en populær og effektiv måde at svømme på. Hvis du svømmer crawl, så bliv ved med at finpudse din teknik, indtil den er helt på plads. En-arms-crawl kan være effektiv som træningsform, det samme kan knoglecrawl, og du kan for eksempel også bruge en pullbuoy til at optimere dine armbevægelser, eller en svømmeplade til at optimere din benteknik, mens du svømmer.

Træn kroppen uden for svømmehallen

Jo stærkere muskler du har, jo bedre bliver din præstation også når du svømmer.

Svømningen er selv med til at give glimrende styrke og kondition, men hvis du samtidig træner kroppen uden for svømmehallen, vil du hurtigt mærke endnu flere fordele.

Styrketræning kan passende udøves et par gange om ugen. Vi vil råde til at fokusere på gode basisøvelser som squat og bænkpres, så både under- og overkrop trænes grundigt.

Hvis du ikke ønsker at træne i fitnesscenter, men hellere vil klare sagerne derhjemme, så følg vores hjemmetræningsprogram.

Vejrtrækningsøvelser

Vejrtrækning er en vigtig del af svømningen. Når du svømmer hurtigt, så vil hovedet naturligt være under vandet store dele af tiden, så det handler om at optimere vejrtrækningen mest muligt. Det skal både gøres, mens du svømmer, men også uden for svømningen, så du kan lære at holde vejret længere.

Krokodillevejrtrækning kan øves, mens du svømmer – det simulerer vejrtrækningen i crawl og vender dig til at få vand i munden, mens du samtidig trækker vejret og lærer at tage luft ind, når munden kommer over vand.

For at lære at holde vejret længere og dermed øge lungernes generelle kapacitet, er der flere vejrtrækningsøvelser du kan lave uden for svømmehallen. Vi anbefaler blandt andet Wim Hof metoden, og du kan også tage inspiration i den danske dykker Stig Severinsen, der er fantastisk til vejrtrækning. Se alle vores foretrukne vejrtrækningsøvelser her!

Bedre afsæt

Hvis du svømmer inden for konkurrenceregi, så er det vigtigt at arbejde på dit afsæt. Det gør dig nemlig til en bedre svømmer, og her kan du hente lidt tid, som ellers ville være svært at hente i vandet.

Samtidig har afsættet betydning for, hvordan dine første bevægelser bliver, når du kommer ned i vandet. Sæt af i en god og spændt linje, forsøg at komme langt ved dit afsæt, og træn generelt din teknik. At træne afsæt kan endda være underholdende, da der hele tiden er mulighed for finpudsning, og da det at ramme vandet er noget, som altid er sjovt.

Få det rette udstyr

Til sidst vil vi råde dig til at få det rette svømmeudstyr. Udstyret betyder meget – både for præstationen og for selve oplevelsen.

Få dig et par badebukser eller en badedragt, som sidder perfekt, og som tillader at du kan svømme bedst muligt.

Nogle professionelle svømmebriller kan også gøre en kæmpe forskel (vi anbefaler disse), og hvis du virkelig vil svømme hurtigt og have en sjov oplevelse i vandet, så få dig også nogle gode svømmefødder.

Godt udstyr giver en langt bedre oplevelse, og det kan også virke motiverende til at komme oftere i svømmehallen.

Generelt er det dog ret simpelt at blive en bedre svømmer: Finpuds din teknik ofte, træn også kroppen uden for svømmehallen, lav nogle vejrtrækningsøvelser, og kom frem til det perfekte afsæt!