Hvis du gerne vil i gang med at motionere, er løbetræning en nem måde at komme i gang. En af fordelene ved at løbe er, at du ikke skal passe træningen ind på bestemte tidspunkter, men kan løbe når det passer dig. 

Motion er ikke kun sundt for kroppen 

Løb (og sport i det hele taget), er sundt for både krop og sjæl. Vi ved alle, at motion er godt for kroppen, og alle sportsudøvere ved, at humøret ofte får en tak op efter en god træning. Selvom motion kan være særdeles hårdt for kroppen, så har løb og andre sportsgrene en positiv virkning på stress og tankemylder. 

Den tidligere cykelrytter Brian Holm bruger løb som en form for meditation og sjælelig afslapning, og han får tømt hovedet for tanker, når han løber. Også pokerspilleren Chris Moneymaker dyrker sport, når han skal slappe af. Chris dyrker dog ikke løb, men spiller i stedet golf og amerikansk fodbold. Sidstnævnte inkluderer selvfølgelig den del løb, så det er vigtigt at konditionen er i orden. Og det er bare få eksempler.

Find det rigtige løbeprogram for begyndere 

Når du går i gang med din træning, er det vigtigt, at du finder et godt løbeprogram, der henvender sig til begyndere. Ved at følge et fastlagt program sikrer du dig, at du hverken får løbet for meget eller for lidt. Samtidig er et løbeprogram med til at motivere dig og holde dig til ilden. Vi starter alle træningen op på vidt forskellige niveauer. Nogle har måske dyrket sport tidligere og er i god form, mens andre starter helt fra nul.

Fælles for alle er det, at man ikke må starte for hårdt op. Risikoen for skader er stor, hvis du lægger for hårdt ud, og chancen for at du taber interessen er større, fordi du føler, at træningen er for hård. Uanset hvor du ligger i formkurven, så husk at lytte til kroppens signaler, og stop hvis det begynder at gøre ondt. Hvis du er i tvivl om hvilket niveau, du bør starte på, så vælg hellere et niveau for lavt end et der er for højt. 

Hvorfor er det vigtigt at følge et løbeprogram? 

Som ny løber vil du erfare, at du har stor fremgang i starten. Du vil hurtigt få en bedre kondition, og dine muskler vil hurtigt udvikle sig og blive mere udholdende. Det kan let, få en knapt så rutineret løber til at forcere for hurtigt, og så vil det højst sandsynligt resultere i overbelastningsskader. Ved at følge et løbeprogram for begyndere, vil du ikke komme til at gå for hurtigt frem, og din risiko for skader bliver mindre.

Hvis du alligevel føler, at det går for stærkt, så kan du let springe en uge eller to tilbage i programmet og fortsætte derfra. En anden fordel ved at følge et fastlagt program er, at du lettere kan planlægge dine løbeture. Skriv ind i din kalender at du f.eks. skal løbe mandag, onsdag og lørdag – så bliver du aldrig overrasket. 

Indhent ikke forsømte løbeture 

Selvom du følger en plan nogenlunde slavisk, så vil der komme tidspunkter, hvor du bliver nødt til at springe en løbetur over, fordi der sker uventede ting i hverdagen. Lad være med at forsøge, at indhente det tabte ugen efter. Spring turen over og fortsæt med næste træning, eller gentag den pågældende uge hvis du har det bedre med det. 

Løbeture

Begynder løbeprogram 

Det findes en masse sider på nettet, hvor du kan finde gode løbeprogrammer. Brug din fornuft når du vælger program og start stille og roligt op.

Hvis du går ind på motionslob.dk, kan du finde mange programmer at vælge imellem. På iForm.dk finder du også en del forskellige løbeprogrammer, og der ligger mange artikler om løb og løbetræning. 

Sådan kan du måle din fremgang 

Hvis du vil følge med i, hvor meget du forbedrer din kondition, så kan du bruge den gammeldags Cooper-test. En Cooper-test går ud på, at du løber alt hvad du kan i 12 minutter, hvorefter du måler den tilbagelagte distance op. Distancen bliver sammenholdt med din alder, og du kan aflæse dit aktuelle motionsniveau i et skema.

Efterhånden som du kommer længere frem i dit træningsprogram, skulle du gerne kunne måle fremgangen. Her kan du finde en beskrivelse af Cooper-testen, og du kan se aflæsningsskemaet.