Nu står efteråret for alvor for døren, og med det kommer mørket og kulden som altid snigende. Det betyder dog ikke, at du behøver at skippe den udendørs motion.

Det betyder dog at udstyret skal være i orden og det gælder varmt tøj men også, at du er synlig i mørket for at undgå ulykker. Så tag at komme ud og bevæg dig på trods af vejret – her har du nogle tips, der kan hjælpe dig på vej.

Fortsæt den udendørs motion

Det kan være fristende at skippe løbeturen og blive hjemme under dynen med Netflix, men det kan være farligt – begynder man først at slippe ud ad rutinen, kan det nemt ende med, at man helt glemmer den.

Officielle informationer om sundhed viser at motion blandt andet også kan hjælpe med at modvirke sæsonafhængig vinterforstyrrelse, også kendt som vinterdepression, som mange kommer til at føle som følge af mindre lys og mere tid brugt indendørs.

Derfor kommer mange om efteråret til at mangle D-vitamin i en sådan grad, at det kan påvirke helbred og humør. Som Peter Krustrup, Professer i sport og sundhed, påpeger er det derfor vigtigt, at man kommer ud og får udnyttet sollyset, der er at finde om efteråret og vinteren. Og selv hvis man ikke kan nå ud i lyset på grund af arbejde og andet, så er det stadig en rigtig god idé at komme ud i den friske luft efter mørkets frembrud for at blive luftet igennem.

Kilde: engelbert strauss

Tag hensyn til sikkerheden

Hvis man skal ud og bevæge sig i mørket, kan det være en god idé med et par ekstra sikkerhedsforanstaltninger. Det meste sportstøj er sort, hvilket måske ser godt ud, men er langt sværere at spotte for bilister og lignende i mørket, derfor er det vigtigt, at folk kan se dig for at undgå trafik ulykker og her er tydelige reflekser et must. Der findes efterhånden mange refleksjakker i forskellige varianter og materialer, der kan understøtte din form for motion samtidig med, at det yder din passive sikkerhed – hvis du løber eller cykler rundt i verdensbilledet, kan du ses meget nemmere med en refleksjakke.

Det gamle tyske mærke engelbert strauss, der er kendt for deres kvalitetsarbejdstøj til mænd og kvinder, producerer for eksempel alt fra softshelljakker, parkaer og hættejakker i forskellige typer refleksmateriale, der holder dig varm, men giver kroppen rig mulighed for at ånde og bevæge sig på trods af det ekstra beskyttende lag.

Disse jakker i lyse farver med reflekser fra engelbert strauss er designet som sportsjakke og til motion, modsat traditionelle refleksveste, og så koster de mellem 200 og 1200 kroner, hvilket giver de fleste mulighed for at være med.

Brug reflekser overalt

Udover jakken er det en god idé med reflekser på benene, da de vil være i bevægelse og derfor synlige, og her kan noget så simpelt som gode gammeldags refleksbånd være en stor hjælp. Det gør det muligt for bilister og cyklister at se dig.

En lygte i pandebåndet hjælper dig med at blive set, specielt på Danmarks mørke landeveje, men vigtigst af alt lader den dig se vejen foran dig. Og det kan være en rigtig stor fordel. Det handler nemlig ikke kun om, at andre kan se dig, men også om, at du kan se, hvad du selv har i nærheden.

Hvis bare du tænker dig om og motionerer sikkert, er der ingen grund til, at du ikke skal begive dig udenfor om efteråret og vinteren. Faktisk mener man, at kroppen løber lange distancer allerbedst, når temperaturen ligger mellem 10 og 15 grader. Desuden er det også vigtigt at holde formen ved lige. Så det er bare med at komme i gang – motion om vinteren og om efteråret er lige så vigtigt og gavnligt som resten af året!