Tryptofan (også kendt som tryptophan) er en af de essentielle aminosyrer. Vi kan få tryptofan igennem kosten, men også som kosttilskud, og her kan det være værd at overveje, da tryptofan forbedrer søvnkvaliteten.

Vi har set nærmere på aminosyren tryptofan, og du får en fuld guide lige her. Lige fra fordele og virkninger til de bedste kilder. Vi anbefaler naturligvis også nogle af de bedste tilskud på markedet!

Fakta om tryptofan

Der findes i alt 20 forskellige aminosyrer. Tryptofan er en af dem, og mange betragter den som en af de vigtigste. Det skyldes, at tryptofan kan danne serotonin, som er en vigtig neurotransmitter, der har indflydelse på søvn, humør og meget mere.

Samtidig er tryptofan en såkaldt essentiel aminosyre, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan danne den, men at vi skal have den tilført udefra – som udgangspunkt igennem kosten.

Der er to varianter af tryptofan, L-formen og D-formen. L-formen er den mest almindelige, og det er typisk L-tryptofan, der er hovedingrediensen i de kosttilskud, du kan købe.

Fordele og virkninger

Tryptofan har nogle interessante egenskaber, da det støtter kroppens dannelse af serotonin.

Serotonin er en monoamin neurotransmitter, som bruges adskillige steder i kroppen. Man siger ofte, at serotonin giver en følelse af lykke, og det bakkes op af videnskaben. En af de vigtigste opgaver for serotonin er dog at regulere funktioner som appetit, humør og søvn. På den anden side af serotonin har vi melatonin, og de er lidt som dag og nat, men de har det tilfælles, at de begge regulerer søvnen. De er modsætninger på flere måder, dog skal de være i balance, hvis kroppen skal fungere ordentligt. Melatonin er vigtigt, når vi skal falde i søvn, mens serotonin er vigtigt, når vi vågner og skal i gang med dagen. Det tyder altså på, at hvis du har et højt indhold af serotonin i kroppen, vil du føle dig mere udhvilet og klar til dagen, når du vågner. Da tryptofan er den eneste aminosyre, der hjælper kroppen med dannelse af serotonin, er det særdeles vigtigt at indtage nok tryptofan!

Derudover kan et solidt indtag af tryptofan virke beroligende og afstressende. Hvis du lider af stress, kan du tale med din læge om tryptofan som tilskud og finde frem til, om det kan hjælpe.

Tryptofan regulerer også appetitten, så hvis du har vanskeligheder med overspisning, kan det have en positiv effekt. Mange af de fødevarer, der anbefales i forbindelse med vægttab, har sjovt nok et højt indhold af tryptofan.

Kilder til tryptofan

Der er flere gode kilder til tryptofan igennem kosten. Du kan blandt andet overveje at indtage følgende fødevarer oftere.

Frø og nødder

Mange frø og nødder er ekstremt rige på tryptofan. Det gælder især græskarnødder, peanuts og mandler. Disse kan være fine at tilføje til kosten. De indeholder i øvrigt også høje mængder mineraler.

Sojaprodukter

Sojabønner, og de produkter der laves heraf, er rige på tryptofan. Vær dog opmærksom på de øvrige ting, der er i soja, samt hvordan det er produceret. Der er delte meninger omkring, hvorvidt soja er sundt for mænd eller ej.

Ost

Ost er også en fin kilde til tryptofan, og det gælder faktisk de fleste typer af ost. Det er godt nyt for de fleste danskere, som er rigtigt glade for ost.

Rødt kød

Oksekød er en glimrende kilde til tryptofan, præcis som du også kan få mange andre essentielle aminosyrer ved at spise oksekød. Svinekød, hestekød og lam byder også på fine mængder tryptofan.

Kylling

Kylling har ikke nær så meget tryptofan som rødt kød, men kan være et fint alternativ, hvis du vil spise mere kaloriefattigt.

Fisk

Fisk indeholder også tryptofan, så her har vi endnu en grund til at spise fisk et par gange hver uge! Tun er en af de bedste fisk, når det gælder tryptofan. Det bedste ved fisk er dog omega-3 indholdet.

Bananer

Flere frugter og grøntsager indeholder tryptofan. Bananer er især rige på aminosyren, og det samme er bær i øvrigt. Overvej at lave smoothies med bananer og bær!

Bedste tryptofan tilskud

Hvis du mistænker, at du ikke får nok tryptofan igennem kosten, eller hvis du sigter efter at optimere humøret eller søvnen, så kan et tilskud fungere fint.

Det er dog vigtigt, at du finder et kvalitetstilskud, da der er stor forskel på produkterne på markedet.

Vi anbefaler tryptofan fra Natur-Drogeriet som byder på 250 mg pr. kapsel. De anbefaler at indtage to om dagen, hvilket vil svare til 500 mg samlet. Hovedingrediensen er l-tryptofan af højeste kvalitet, og produktet modtager rigtigt flotte anmeldelser. Samtidig er det nogenlunde billigt, da den vejledende pris er 150 kroner. Bøtten holder forholdsvis længe, så det er en fin investering.

Forbehold

Man kan godt få for meget tryptofan. Det er næsten umuligt at få for meget igennem kosten, men det er muligt via kosttilskud. Derfor bør du følge anvisningerne på produktet, når du køber et tilskud med tryptofan.

Vi råder altid til at du taler med læge eller anden sundhedsfaglig person inden du laver drastiske ændringer i din kost. Hvis du forsøger at optimere søvnen eller fjerne stress, anbefales det igen at få en professionel konsultation for at finde ud af, om tryptofan er det rigtige for dig.

Konklusion

Tryptofan er en utrolig interessant aminosyre, som har mange gode effekter på vores helbred. Det er ret unikt, at tryptofan hjælper kroppen med at danne serotonin, og det er det, der gør tryptofan så relevant fra et sundhedssynspunkt.

Vi håber, at du har haft gavn af denne artikel. Læs gerne om nogle af de mange andre aminosyrer, vitaminer, mineraler og kosttilskud vi har skrevet om!