Spirulina er et plantebaseret kosttilskud som indeholder rigeligt med proteiner og andre næringsstoffer. Det er blevet mere udbredt i løbet af de seneste år, da spirulina har vist sig at være ret sundt.

Faktisk bliver spirulina ofte omtalt som tilhørende i kategorien superfoods. I denne artikel ser vi nærmere på fakta og fordele ved spirulina. Desuden anbefaler vi nogle af de bedste tilskud som du kan købe i Danmark.

Fakta om spirulina

Hvad er spirulina egentlig? Det er faktisk en type af alger, også kendt som cyanobakterier, der typisk har en blå-grøn farve og som er spiselige. Navnet “spirulina” er et slags handelsnavn, som dækker over forskellige alger i kategorien Arthrospira.

Spirulina vokser primært i ferskvand, men ses også i saltvand. Den karakteristiske farve kommer fra klorofyl, som er den farve planter danner, når de bliver udsat for solenergi.

Man har kendt til disse alger i tusindvis af år, og det var især aztekerne og mesoamerikanerne, der spiste dem. I Centralamerika var spirulina altså udbredt frem til det 16. århundrede.

I andre lande begyndte man først for alvor at indtage spirulina i 1970’erne, da man via videnskaben havde lært mere om algerne i løbet af 60’erne. Astronauter hos NASA ville indtage spirulina på grund af næringstætheden. I dag er det blevet et udbredt kosttilskud som kan købes i helseforretninger i hele verden. Desuden benyttes spirulina som foder til akvariefisk og i kyllingeindustrien. Det skyldes det høje næringsindhold.

Som kosttilskud indtages spirulina næsten altid i pulverform, hvor det blandes med vand eller en anden drik, inden det indtages.

Næringsindhold og fordele

Spirulina er især rigt på protein idet mere end halvdelen af tørvægten faktisk består af protein. Derfor er spirulina også en glimrende kilde til mange vigtige aminosyrer – blandt andet leucin, valin og tryptofan.

Når vi måler på makronutrienter, består 100 gram tørt spirulina gennemsnitligt af 24 gram kulhydrat, 7,7 gram fedt og hele 57.5 gram protein.

Spirulina er dog også interessant, når vi ser på vitamin- og mineralindholdet. Vi finder især mange B-vitaminer, samt E- og K-vitamin. Spirulina er desuden rigt på jern, mangan og flere af de andre essentielle mineraler. Derfor er der utroligt meget næring i spirulina, og det er et af de mest næringstætte kosttilskud overhovedet!

Selvom man kun bør tage små mængder spirulina af gangen (læs vores guide til indtag længere nede), kan vi få utroligt meget næring ud af pulveret.

Spirulinas næringsindhold kan bidrage til et sundere hjerte, mere energi, bedre fordøjelse, stærkere knogler og et forbedret immunforsvar. Det er en naturlig antioxidant og spirulinapulveret er anti-inflammatorisk, hvilket især er gavnligt, hvis du lider af allergi. Spirulina forhindrer frigivelsen af histamin en smule, og det forhindrer overreaktioner for visse allergener.

Da spirulina består af bakterier, fungerer det også som probiotika. Indtagelse af spirulinapulver kan gavne tarmfloraen og genoprette balancen i din mave.

For de fleste mennesker vil den primære fordel dog være at have mere energi. Derfor er spirulina oplagt at tage inden træning, sport eller andre fysiske aktiviteter.

Bedste spirulina kosttilskud

Vi har set lidt nærmere på markedet og har fundet frem til, at følgende spirulinaprodukter er de bedste at vælge:

Superfruit Spirulina (økologisk)

Et af de bedste kvalitetsprodukter på markedet finder vi hos Med24 som forhandler spirulinapulver fra Superfruit.

Det er 100% rent spirulinapulver som i øvrigt er økologisk. Derfor er det et glimrende valg for dig, der ønsker kosttilskud af bedste kvalitet, og som i øvrigt ønsker det bedste for jorden.

200 gram koster 149 kroner. Med den mængde har du cirka nok til 2-3 måneder. Det er et ultrafint pulver som har en mørkegrøn farve.

Køb Superfruit Spirulina hos Med24 her!

Pureviva Spirulina (økologisk)

Et solidt alternativ finder vi fra Pureviva som er en anden kendt producent af kosttilskud.

Deres spirulinapulver er også økologisk, og det minder meget om Superfruit Spirulina.

Purevivas pulver er dyrket i det sydkinesiske hav. Det kommer fra et lukket produktionssystem, hvilket sikrer optimal kvalitetskontrol. Resultatet er et fremragende pulver med den bedst mulige næring.

Du får 250 gram for 150 kroner, så det er en glimrende pris.

Pureviva Spirulina kan købes hos Helsebixen lige her!

Bulk Spirulinapulver

Hvis du ikke har noget problem med at gå på kompromis med økologien, så vælg Bulk Powders’ spirulinapulver som har en kvalitet, der er næsten lige så god som de andre produkter.

Forskellen er her, at du får meget mere for pengene.

500 gram koster kun 101 kroner i øjeblikket, så det er ekstremt billigt. Bulk Powders’ spirulinapulver fører faktisk an når det gælder proteinindholdet. Ingen andre producenter af spirulina har lige så meget protein som det produkt Bulk sælger. Det er en væsentlig fordel.

I modsætning til mange andre produkter kommer spirulina fra Bulk Powders med tydelige instruktioner og med måleske. Derfor er det et fint valg for begyndere, samt for alle som ønsker maksimal mængde for pengene.

Gå til Bulk.com og køb spirulinapulver her!

Spirulina tabletter (økologisk)

Hvis du ikke er så vild med pulver, men hellere vil indtage spirulina via tabletter, så er det også en mulighed.

Du kan nemlig købe hele 320 tabletter for bare 208 kroner. Hver tablet indeholder 500 mg – altså et halvt gram. Derfor er det måske nødvendigt at tage flere tabletter dagligt, men til gengæld smager du ingenting.

Disse tabletter er i øvrigt økologiske, og det ved vi, at mange sætter pris på. Der er tale om et rigtigt fint produkt, som er et glimrende alternativ, hvis du ikke er vild med pulveret.

Køb økologiske spirulinatabletter hos Med24 her!

Hvor kan man købe spirulina?

Du kan købe spirulina på nettet og hos mange helsekostforretninger. Vi anbefaler, at du køber hos de kilder, vi nævnte i forrige afsnit, men du kan altid kigge lidt omkring.

Hvor meget bør man indtage?

De fleste kilder anbefaler mellem 1-4 gram om dagen. Nogle tager dog 10 gram uden problemer. I de fleste studier benyttes mellem 3 og 10 gram. Du bør selvfølgelig holde igen, da alt er bedst med måde, så vi anbefaler generelt ikke mere end 10 gram om dagen.

Husk dog på at selv få mængder spirulina byder på rigtigt meget næring. Derfor skal der ikke ret meget til, før du mærker de helbredsmæssige fordele – især det at få mere energi!

Når du køber spirulinapulver hos en god kilde, kommer der ofte brugsanvisning og måleske med, og disse anvisninger kan du passende følge. Vi vil dog mene at mellem 1-4 gram er ideelt. Når du begynder at tage spirulina, kan du starte med 1 gram om dagen, og senere trappe op til 4 gram dagligt.

Sørg for at du køber ren spirulina af høj kvalitet. Konsulter gerne med egen læge, hvis du er i tvivl om noget. Det er altid klogt ved indtagelse af nye kosttilskud.

Opskrifter med spirulina

Det kan være kedeligt at indtage spirulina med ren vand. Derfor er det oplagt at bruge det lidt i madlavningen, så det ikke bare er et kedeligt kosttilskud.

Det mest oplagte er at lave en smoothie med spirulina. Her anbefaler vi lidt brug af bær, banan og spinat. Tilsæt din ønskede mængde spirulina, som nok er omkring en halv teskefuld, og nyd din drik.

Spirulina kan også tilsættes i supper – især supper som indeholder mange grøntsager.

Desuden fungerer spirulina fint sammen med diverse Greens-pulvere som også er blevet populære.

Spirulinapulveret kan også tilsættes i juice, selvom det nogle gange forstærker smagen.

Konklusion

Spirulina er et interessant kosttilskud som er tætpakket med næring. Det er en fremragende kilde til proteiner såvel som vitaminer og mineraler, og der forskes meget i spirulina.

Hvis du er interesseret i at prøve tilskuddet, anbefaler vi, at du køber et af de produkter som vi beskrev tidligere. Såfremt du har spørgsmål til spirulina – eller måske noget at tilføje – er du velkommen til at skrive herunder.