En køkkenvægt er et uundværligt redskab. Hvis du er ambitiøs omkring træning og sundhed, kommer du formentligt til at lave en del hjemmelavede retter, og her er det nødvendigt at måle op.

Vi nævner alle fordelene ved at have en køkkenvægt, og vi anbefaler i øvrigt nogle af de bedste køkkenvægte på markedet.

Det kan du bruge en køkkenvægt til

Du kan bruge en køkkenvægt, når du laver mad eller bager i køkkenet.

Selvom der er mange måleredskaber – og mange måder at angive mængder på – er en køkkenvægt næsten altid det bedste valg. Det gør det nemlig muligt at opmåle alting med præcision.

Hvis du fx skal bage brød, får du brug for en bestemt mængde gær, vand, mel og salt. En køkkenvægt hjælper dig med at finde frem til de helt rette mængder, så du kan lave mad så effektivt som muligt. Som begynder er det vigtigt at følge opskrifter til præcision, og som erfaren mand/kvinde i køkkenet er det trods alt også rart at få et klart overblik over ingredienserne.

Derfor er det enormt svært at undvære en køkkenvægt, hvis du ofte laver mad derhjemme. Det handler dog om at finde en kvalitetsvægt, der måler præcist. Derfor ser vi nærmere på forskellene mellem digitale og manuelle vægte herunder, og senere anbefaler vi nogle af markedets bedste produkter.

Selvom de fleste danskere primært bruger deres køkkenvægt til madlavning og bagning, så er der faktisk endnu flere formål.

Hvis du er ambitiøs omkring din træning og motion, kan du nemlig også hurtigt få brug for en køkkenvægt. Mange personer, der træner styrke eller kondition, vælger at tælle deres kalorier for at holde styr på madindtaget. Selvom en køkkenvægt ikke kan måle kalorier, så kan den fastsætte mængden som du indtager. Det kan du dernæst bruge til at udregne, hvor mange kalorier du har indtaget.

Så hvis du eksempelvis vil vide, hvor meget en håndfuld nødder eller en skefuld proteinpulver vejer, er det rigtigt oplagt med en køkkenvægt. Det er en billig investering, der potentielt kan hjælpe dig med at spise bedre – eller i hvert fald hjælpe dig med at holde styr på, hvor meget du spiser. I forbindelse med vægttab eller bulk kan det være en stor hjælp.

Hvem ved – måske kan en køkkenvægt også hjælpe dig med andre ting. Måske får du brug for at kende vægten på andre små genstande, og her er en køkkenvægt naturligvis bedre end en badevægt.

Digital vs analog køkkenvægt

De fleste køkkenvægte er i dag digitale. Tidligere var det dog almindeligt med analoge køkkenvægte, og dem kan du stadig se i mange hjem og endda i nogle arbejdskøkkener.

Forbrugerrådet Tænk mener dog, at digitale vægte er bedst, da de måler mere præcist og er i stand til at måle mindre intervaller. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt også at købe en digital køkkenvægt. De er i øvrigt også en hel del nemmere at finde på det nuværende marked. Du kan dog finde mange retro-modeller, der viser vægten på samme måde som de gamle analoge vægte, men som reelt har en digital måling.

I sidste ende gælder det dog meget om smag og behag. Digitale vægte er bedst for de fleste, og de måler generelt mere præcist: Men hvis du finder en virkelig god analog vægt, så står der intet i vejen for at du kan bruge den. Der er bestemt noget charmerende over dem!

En fordel ved at få en manuel køkkenvægt er i øvrigt, at de indimellem bringer en skål med i købet. Det gør en digital vægt aldrig. På en måde er det altså to fluer med et smæk – i hvert fald hvis du også mangler en god skål.

Hvis du køber en digital vægt, så husk også at købe batterier. Nogle gange er de inkluderede, men ikke altid, og du får brug for nye batterier før eller siden alligevel.

Anbefaling af køkkenvægt

Det er nemmest at købe din køkkenvægt på nettet. Her har du det største udvalg af produkter, og du kan få vægten sendt lige til døren.

Derfor har vi også taget udgangspunkt i de køkkenvægte, du kan købe online. Vi har fundet frem til tre vægte, der er særligt gode, og det er Elgiganten der sælger dem alle.

Den første køkkenvægt vi anbefaler er denne alsidige Swordfish køkkenvægt, der fungerer perfekt til stort set alle formål. Den måler fra 1 gram og op til 15 kilo. Den har også en ret rimelig størrelse, så den kan godt stå på køkkenbordet – eller du kan sætte den ind i skabet, når du ikke bruger den. Designet er simpelt, men flot. Det vigtigste er dog funktionaliteten, og her går du ikke galt: Den er præcis, og du har flere funktioner til rådighed, hvis du får brug for det. Pris: 399 kr.

En anden populær (og moderne) køkkenvægt er Genio-modellen fra Soehnle. Den er holdbar og nem at opbevare – også nem at medbringe, hvis du skal have vægten med et sted hen. Den måler præcist, har nogle gode funktioner, og den slukker automatisk, når den ikke er i brug. Genio måler med helt ned til 1 grams nøjagtighed. Kapaciteten rækker til 5 kilo, hvilket er lidt mindre end den forrige, men når det gælder madlavning får du sjældent brug for mere. Prisen er lig med den forrige køkkenvægt fra Swordfish, så du kan selv afgøre, om du foretrækker kapacitet (Swordfish) eller flot og praktisk design (Genio).

Begge ovenstående vægte er digitale køkkenvægte. Men hvis du er typen, der godt kan lide det traditionelle design på vægte, så kan du også overveje nedenstående.

Vi blev nemlig lidt småfascinerede af Soehnles Vintage Style vægt. Den er faktisk også digital, men den har et design, der minder om de gamle analoge køkkenvægte. Hvis du ønsker at have et flot redskab stående i køkkenet, så kan du vælge denne. Den fungerer også fuldstændig glimrende, og den måler op til 5 kg, men desværre har den ingen auto-sluk funktion. Prisen er 599, så den koster lidt mere end de to forrige, men hvis du føler at designet passer ind i dit køkken, så kan det sagtens pengene værd.

Konklusion

En køkkenvægt er god til rigtigt mange formål – især til madlavning, naturligvis. Til bagning får du næsten også altid brug for en stabil vægt i køkkenet.

Vi betragter uden tvivl en køkkenvægt som et essentielt redskab for enhver, der ofte laver mad derhjemme, eller som ønsker at holde styr på kosten. Hvis du ikke allerede har en vægt i køkkenet, anbefaler vi stærkt, at du anskaffer dig én.

En køkkenvægt har længe været et af de mest undervurderede sundhedsredskaber, og det er generelt bare praktisk at have en god og præcis vægt. Har du mere at tilføje, eller spørgsmål til et af de nævnte produkter? Så er du altid velkommen til at skrive herunder.