Sunde snacks kan både købes i supermarkedet og laves hjemme i køkkenet. Her får du overblikket over de bedste sunde mellemmåltider, der potentielt kan erstatte de usunde ting i din kost, eller bare tilføjes hvis du ønsker at indtage lidt flere sunde fødevarer i hverdagen.

Nødder

Nødder er enormt sunde, da de typisk er rige på både protein, kostfiber, sunde fedtsyrer samt vitaminer og mineraler. Især E-vitamin og magnesium.

Desværre er de fleste nødder lidt dyre, men de holder længe, så det er med at slå til, når der er tilbud.

Her er de bedste nødder at indtage som snacks:

 • Valnødder
 • Hasselnødder
 • Mandler
 • Cashews
 • Peanuts
 • Brasilianske nødder
 • Macadamianødder

Desuden er der mange opskrifter, hvor du kan tilføje nødder. Prøv for eksempel at tilføje nødder til hjemmelavet brød eller til pandekager. I sidstnævnte tilfælde kræver det dog en blender.

Frugt

Alle former for frugt er reelt sunde snacks. Frugt er rige på vitaminer og mineraler, de er velsmagende, og de er nemme at have med på madpakken, når du er ude.

Her er de bedste eksempler på frugter, som du med fordel kan spise i hverdagen.

 • Bananer
 • Æbler
 • Pærer
 • Appelsiner
 • Blommer
 • Bær
 • Meloner
 • Ananas
 • Avocado

Det kan også altid være en god idé at lave en frugtsalat eller en lille frugtblanding til middagsmåltidet.

Græsk yoghurt

Græsk yoghurt er sundt – især når du i forvejen træner.

Der er sunde bakterier i græsk yoghurt, der er proteiner, og sukkerindholdet er typisk lavt.

Samtidig er det utroligt velsmagende, i hvert fald hvis du tilføjer lidt honning eller frugt til din tallerken med yoghurt. I alle tilfælde er det et perfekt alternativ til de mindre sunde snacks, så det kan bestemt betale sig at have yoghurt stående i køleskabet. Køb helst store bøtter ren yoghurt af gangen i stedet for de små sukker-yoghurter der ellers er populære.

Proteinbarer

Proteinbarer er perfekte som snacks. De er sunde, de har protein, og de fleste af dem er yderst velsmagende!

Dog er det ikke alle proteinbarer, der lever op til forventningerne. Ideelt bør du kun indtage proteinbarer uden tilsat sukker og med kvalitetsmaterialer.

Vi anbefaler barerne fra The Protein Kitchen. Det er klart de bedste på markedet, for der er ingen usunde tilsætningsstoffer – dvs. ingen raffineret sukker, farvemidler eller kunstige sødestoffer. Og proteinerne kommer fra nødder, dadler og æggehvider. Klart de sundeste og mest balancerede proteinbarer på markedet.

Du kan købe dem i 7Eleven, i diverse supermarkeder, eller på The Protein Kitchens egen hjemmeside. Her sælger de faktisk blandede kasser med alle deres smagsvarianter, så det vil vi klart anbefale. Køb deres proteinbarer her!

Kikærter

Kikærter er sunde og velsmagende. De er rige på protein, og du kan både købe færdiglavede snacks med kikærter, eller du kan lave dem selv. Vi anbefaler, at du prøver at lave ristede kikærter, hvilket smager guddommeligt. Det er nogle perfekte snacks, der holder i et par dage. Her er en god opskrift.

Gulerødder

Gulerødder kan bestemt betragtes som sunde snacks. Samtidig er de billige – 1 kg gulerødder kan normalt købes til under 10 kroner!

Få fødevarer er lige så næringsrige som gulerødder. Der er gigantiske mængder beta-karoten, hvilket omdannes til A-vitamin i kroppen. Gulerødder indeholder også C-vitamin, K-vitamin og adskillige mineraler. Alt dette kommer med kostfibre, og kaloriemængden er lav.

Selleri

Selleri er en god og sund snack på samme måde som gulerødder er det.

Der er tale om en grøntsag, der er billig og velsmagende. Der er lidt knas i selleri, hvilket er godt.

Selleri er rig på vitaminer, mineraler og fiber. Af den grund kan vi stærkt anbefale det. I stedet for at spise noget usundt, når sulten melder sig, kan du tage fat i lidt selleri i stedet.

Vær opmærksom på at nogle mennesker er allergiske overfor selleri, så tjek gerne dine egne allergier igennem inden du begynder at indtage det!

Chips af søde kartofler

Søde kartofler er generelt mere næringsrige end almindelige kartofler. Hvis du har tid til det, kan du lave chips eller pommes frites af søde kartofler derhjemme.

Du skærer simpelthen den søde kartoffel op i små skiver, hvorefter du giver det lidt tid i ovnen. Derefter har du snacks til et par dage.

Hvis du forsøger at tabe dig, bør du lave kartoflerne i ovnen helt uden noget – udover lidt salt og oregano. Hvis du prøver at tage på i vægt, fx i forbindelse med bulk i styrketræning, kan du tilføje olivenolie, når de søde kartoffelskiver sendes ind i ovnen.

Søde kartofler er forholdsvis billige i de fleste supermarkeder. Du får i hvert fald meget for pengene, så det er endnu en god grund til at spise en snack som denne.

Popcorn

Popcorn kan godt være relativt sundt, hvis de er lavede ordentligt. Hold dig fra supermarkedspopcorn der allerede er færdige og som sælges i chipsposer. Hold dig også fra de fedtede biograf popcorn. Men hvis du laver dem derhjemme, og hvis du holder igen med salt og smør, så kan popcorn godt være en delvis sund (eller i værste tilfælde neutral) snack.

Mørk chokolade

Videnskabelige undersøgelser viser, at indholdet i mørk chokolade kan være sundt for os. Mørk chokolade er nemlig fyldt med antioxidanter.

Dog bør vi spise mørk chokolade i begrænsede mængder. 10-20 gram, hvilket er et eller to kvadratstykker, er ideelt om dagen. Læs vores fulde artikel om mørk chokolade og dets fordele her!

Smoothies

Smoothies kan sagtens være en snack – også selvom det reelt er noget vi drikker.

Så længe du har en blender, kan du lave smoothies nemt og hurtigt til hver en tid. Og du kan bruge præcis de ingredienser, du har lyst til – for eksempel kan du kombinere nogle af forslagene i denne artikel. Nødder, frugt og yoghurt er for eksempel rigtigt gode at blande i en smoothie!

Chiabudding

Chia er nogle af de sundeste frø der findes, og der er mange snacks der indeholder chiafrø – alternativt kan du lave dine egne chiabaserede snacks!

Chiabudding er et glimrende eksempel. Her laver du en chiablanding først, som indeholder en kombination af mælk og chia. Det blander du med en færdig smoothie i et glas, og dernæst er du klar til at servere! Der er en fin opskrift her.

En chiabudding kan sagtens stå i køleskabet i en dag eller to. Det er en sund, velsmagende og lidt anderledes snack, som alle i familien kan nyde. Hvis du er seriøs omkring din træning, kan du også nemt tilsætte proteinpulver i din chiabudding.

Kender du til flere sunde snacks som du gerne vil anbefale? Skriv i så fald herunder. Det er altid rart med sunde mellemmåltider, og vi håber, at du har kunnet bruge artiklen her til noget.