K-vitamin indgår kun sjældent i multivitaminpiller, så derfor er det ofte nødvendigt med et specifikt tilskud, hvis du ikke får nok igennem kosten.
Her vil vi se nærmere på lidt generel info om K-vitamin samt de bedste tilskud på det danske marked. Det er nemlig et vigtigt vitamin, som har stor indflydelse på vores velvære – særligt når det gælder stabilitet af blod og knogler.
Fakta om K-vitamin
Det var den danske professor, Henrik Dam, der opdagede K-vitamin og som i øvrigt er Nobelprisvinder. Vitaminet fik navn efter koagulation, som er en betegnelse for størkning af blodet. K-vitamin er netop vigtigt for at blodet kan størkne – mangel på K-vitamin i kroppen udløser som regel en større tendens til at bløde.
Udover den store rolle som K-vitamin spiller i regulering af blodet, så har vitaminet også indflydelse på vores knogler. Vitaminet hjælper fx med at danne osteokalcin, som har til opgave at aflejre kalk i knoglevævet.
Der er 3 forskellige varianter af K-vitamin. K1 kaldes også for fyllikinon. Det er fedtopløseligt, og det er denne variant, der har størst gavn når det kommer til koagulation. K1 fås typisk fra grønne planter, så det er vigtigt at spise frugt og grønt i hverdagen.
Dernæst er der K2, som også kaldes menakinon. Denne variant har størst indflydelse på knoglerne. Kroppen danner K2 via bakterierne i tyktarmen. De K1-vitaminer, du allerede har indtaget, bliver delvist omdannet til K2. Dog kan K2 også fås fra animalske fødevarer som æg, ost og mælk.
Til sidst har vi K3 som er en syntetisk variant, du ikke kan få igennem kosten. Til gengæld fås K3-vitamin som tilskud. I modsætning til K1 er det vandopløseligt og ikke fedtopløseligt. Effekten er dog lignende.
Mangel på K-vitamin ses især hos personer, der ikke har en varieret kost, og som ikke spiser ret mange grøntsager (K1) eller æg/ost/mælk (K2). Det forekommer også hyppigt hos personer med langvarigt forbrug af visse lægemidler – særligt blodfortyndende medicin og slankepiller. Det er dog meget vigtigt at konsultere med læge inden du tager K-vitamin, hvis du i forvejen tager blodfortyndende medicin.
I den brede befolkning har størstedelen en tilstrækkelig mængde K-vitamin i kroppen, men mangel sker hos nogle. Da de fleste multivitaminer – altså de generelle vitaminpiller – ikke indeholder K-vitamin, har du ofte brug for et specifikt K-vitamintilskud, hvis du vil behandle eller forebygge et underskud af vitaminet.
Bedste K-vitamintilskud
Der er forskellige K-vitamintilskud på markedet. Herunder anbefaler vi ét godt K1-tilskud, samt ét godt K2-tilskud (forskellen mellem dem er nævnt i det foregående afsnit).
Natur Drogeriet K1-vitamin
Dette tilskud indeholder 150 mikrogram af K1-varianten. Det er en lille tablet, og på grund af den fine dosis er det kun nødvendigt at tage én om dagen.
K1-vitamin er særligt vigtigt for dets egenskaber i forbindelse med blodet. Det er den type K-vitamin, som også findes naturligt i planter.
Natur Drogeriet er en af de førende producenter af kosttilskud i Danmark, og vi har prøvet og anbefalet adskillige af deres produkter. Derfor er det også en nem sag at anbefale deres K-vitamin, som er det bedste på markedet, hvis det er K1-varianten du ønsker at supplere med. Med K1 kan kroppen også selv danne K2, hvilket betyder at du er dækket godt ind.
Køb Natur Drogeriets K1-vitamin her!
DFI K2-vitamin
K2 deler mange af de samme egenskaber som K1. Det er godt for blodet, men særligt godt for knoglerne.
Underskud af K2 ses dog hyppigere end underskud af K1. Mange personer har svært ved at omdanne til K2 i kroppen, så her er det indimellem nødvendigt med et tilskud.
Dette er nok det bedste. Dansk Farmaceutisk Industri laver mange gode kosttilskud, og de gennemtester grundigt. En tablet indeholder 90 mg – og det er tilstrækkeligt at tage en enkelt om dagen. De er små og nemme at sluge. Perfekt til dig, der mangler K-vitamin, og som ikke har mulighed for at få K2 via din kost og livsstil.
Kilder i kosten
Kilder til K1-vitamin er grøntsager og grønne frugter. Grønkål og spinat indeholder rigeligt med K-vitamin. Du finder også vitaminet i salat, broccoli, avocado og agurk. En varieret kost med rigeligt frugt og grønt vil give dig alt det K-vitamin du har brug for – og så er det ikke nødvendigt at supplere.
K2 dannes, når vi har nok K1. Men det kan også fås fra æg, ost og mælkeprodukter i kosten. Lever og kød med meget fedt indeholder også K2. Desuden kan visse bakterier danne K2, så hvis du styrker tarmfloraen med probiotika vil det muligvis have en god effekt på K2-produktionen.
En god kost er altså tilstrækkeligt. K-vitaminmangel ses som regel kun hos personer med ensidig kost, samt hos personer med langvarigt medicinforbrug, så for de fleste mennesker kan man optimeret vitamin K-niveauet med en god kost. Tilskud er kun nødvendigt i visse tilfælde.
Fordele ved K-vitamin
K-vitamin er livsnødvendigt for kroppen – præcis som de andre vitaminer.
Vi skal have indtage det udefra, og når vi optimerer vores kost (eller tager et tilskud), sikrer vi, at alt fungerer som det skal. Når det gælder K-vitamin, så er det primært blodet og knoglerne der styrkes. Det er dog vigtigt for det generelle velvære at have en stabil mængde K-vitamin i kroppen – og regelmæssigt få mere igennem et dagligt indtag.
De fleste personer vil dog ikke kunne mærke nogen ret stor forskel ved at tage K-vitamin, medmindre de har været i underskud – i så fald kan forskellen godt mærkes. Men det er ikke fordi K-vitamin fører til omgående fysiske fordele og bedre humør sådan som andre næringsstoffer gør – fx D-vitamin. Alligevel er K-vitamin stadig utroligt vigtigt for det generelle velvære og for at kroppen holdes sund.
K-vitamin giver ikke ret mange direkte fordele, men der er til gengæld mange ulemper ved at være i underskud. For eksempel øget blødning, leversygdomme og diarré. Igen, det handler derfor om at have et stabilt niveau og undgå et underskud. En god og varieret kost sikrer dette.
Mange andre kosttilskud, deriblandt nigellafrøolie, oreganoolie og olivenbladsekstrakt, kan virke meget blodfortyndende. Det kan være en effekt, du måske ikke ønsker, og den kan opvejes ved også at supplere med K-vitamin.
Dosering og forbehold
Det anbefalede daglige indtag er normalt 75 mikrogram (mcg) for en voksen og 30 mikrogram for et barn. Det er dog lidt løst fastsat, da vi alle har forskellige behov. Netdoktor har en alternativ vejledning – her anbefales 1 mikrogram pr. kilo i kropsvægt om dagen, og det lyder rigtigt fornuftigt.
Den øvre lægemiddelsgrænse formodes at være 470 mikrogram dagligt. Sørg derfor for ikke at overgå denne grænse. De fleste tilskud indeholder et sted mellem 50 og 150 mikrogram, så hvis bare du følger vejledningen på etiketten, risikerer du aldrig at få for meget.
Tal altid med din læge først – især hvis du allerede er på medicin. K-vitamin er et tilskud, der er gavnligt i sig selv, men der kan ske uønskede effekter hvis du tager blodfortyndende medicin – netop fordi K-vitamin bidrager stærkt til koagulation. Igennem kosten kan du dog trygt spise sundt og varieret – samt indtage K-vitaminholdige fødevarer som frugt og grønt.
Konklusion
K-vitamin er et vigtigt vitamin, men det får ikke nær så meget opmærksomhed som de andre vitaminer. Det er dog essentielt for mange processer i kroppen, og hvis du ønsker at gå sundt igennem livet, er det en god idé at sikre, at du får tilstrækkeligt med K-vitamin.
For de fleste mennesker kan det snildt klares ved at følge en god kostplan – for andre er det nødvendigt med et tilskud. Du kan følge vores anbefalinger hvis du er i tvivl. Vi anbefaler Natur Drogeriets K-vitamin hvis du mangler K1, og vi anbefaler DFI’s K-vitamin, hvis du mangler K2.
Hvis du har noget at tilføje, som andre læsere kan have gavn af at vide, så fortæl gerne hvad du har at sige om K-vitamin i sektionen længere nede.