Mælkesyrebakterier kan kategoriseres som probiotika og bidrager til en sund tarmflora. Du kan supplere din kost med tilskud af mælkesyrebakterier for at opnå mere stabilitet i maven og potentielt mindske risikoen for visse sygdomme.

I denne artikel vil vi tage et nærmere kig på mælkesyrebakterier – blandt andet hvad det er, hvad fordelene er, de bedste tilskud du kan tage, samt mængden som er optimal alt indtage.

Hvad er mælkesyrebakterier?

Det er en gruppe af bakterier, som efter fermentering af kulhydrater er i stand til at producere mælkesyrer – deraf navnet.

Mælkesyrebakterier findes overalt i naturen. Både på jorden, på planter, i mennesker, i dyr – stort set overalt. Disse bakterier er typisk gram-positive og opdeles traditionelt efter deres form og udseende. Man kan identificere bakterierne igennem et mikroskop.

Der er naturligvis forskellige mælkesyrebakterier. De mest kendte af dem er:

  • Lactobacillus acidophilus, som findes i fordøjelsessystemet og i munden. Denne bakterie bidrager til optagelsen af næringsstoffer.
  • L. rhamnosus, som findes i store mængder i tarmfloraen, og som bidrager til kroppens balance. Denne bakterie formår at hæmme mange sygdomsfremkaldende bakterier.
  • L. fermentum, som også bidrager til sund tarmflora og som findes i fordøjelsessystemet.
  • Bifidobacterium lactis, som findes i tyndtarmen, og som tilsættes i mange fødevarer.

Mælkesyrebakterier anses overordnet for at have gavnlig indflydelse på menneskets helbred. Bakterierne er sunde, da de bidrager til en optimal balance i kroppen. I modsætning til visse andre bakterier er de altså ikke sygdomsfremkaldende, men derimod gode for kroppen og kan endda modvirke visse lidelser. Der kan naturligvis også være tilfælde, hvor man kan få for mange bakterier – selv de sunde af slagsen. Du kan læse mere om dosering og forbehold længere nede i denne artikel.

Eftersom mælkesyrebakterier forekommer i naturen, og da vi allerede har mange af dem i kroppen, er det selvfølgelig noget helt naturligt for os. Men ifølge studier kan der være fordele i at indtage endnu flere mælkesyrebakterier, blandt andet når vi rejser, så der opretholdes en sund balance. Specifik indtag af mælkesyrebakterier kan blandt andet foregå ved at spise yoghurt eller ved at indtage et tilskud med bakterierne.

På engelsk kaldes det for lactic acid bacteria.

Fordele ved mælkesyrebakterier

De forskellige mælkesyrebakterier har hver især deres egne fordele, men hvis vi grupperer dem og ser overordnet på de mælkesyrebakterier, som er almindelige at indtage igennem kosten og igennem tilskud, så er der selvfølgelig mange fordele, der går igen.

Mælkesyrebakterier bidrager til mange funktioner i kroppen. Vores krop indeholder mange bakterier, særligt i maven, og her skal der helst være balance mellem “gode” og “dårlige” bakterier.

Indtagelse af mælkesyrebakterier bidrager generelt til en sund tarmflora, og mange mennesker kan forbedre fordøjelses- og maveproblemer ved at indtage flere mælkesyrebakterier.

Indtagelse af disse bakterier anbefales især for personer som rejser nye steder hen, da det automatisk også betyder, at du kommer i kontakt med nye bakterier. For at sikre at maven ikke går i ubalance, hvilket typisk vil resultere i diarré, kan det være klogt at indtage mælkesyrebakterier. Disse vil “dominere” tarmfloraen og hjælpe med at sikre en sund balance. Og det forebygger ofte det, som vi kalder for feriemave.

Ved brug af probiotika enten tidligt i livet eller hyppigt senere i livet kan adskillige autoimmune sygdomme forebygges. Du kan blandt andet mindske risikoen for type 1-diabetes, sklerose og gigt.

Hvis du har indtaget antibiotika i forbindelse med at fjerne en infektion, så anbefaler de fleste læger også, at du i den efterfølgende periode indtager probiotika (altså mælkesyrebakterier) så du kan genopbygge kroppens sunde bakteriebefolkning.

Visse mælkesyrebakterier hjælper kroppen med at optage andre næringsstoffer, hvilket betyder du får mere ud af en sund kost. Der kan også være positive effekter i at indtage D-vitamin samtidig med at du indtager mælkesyrebakterier.

Direkte indflydelse for tarmfloraen

Hvis du føler, at du har ubalance i maven, så vil mælkesyrebakterier ofte være det bedste du overhovedet kan indtage. Disse bakterier har generelt en positiv og direkte indflydelse for tarmfloraen.

Bedste mælkesyrebakterietilskud

Vi har kigget lidt på produkterne på det danske marked. Ud fra næringsindhold, kvalitet og pris er det følgende produkter, der især skiller sig positivt ud:

Symbioflor+

Symbioflor+ kommer fra danske Biosym og er et af de bedste tilskud inden for denne kategori.

Der er tale om tabletter, som indeholder en kombination af 3 forskellige mælkesyrebakterier. Der anbefales 2 kapsler dagligt, og en fuld daglig dosis byder på:

  • Lactobacillus acidophilus La-14 (7,5 mia)
  • Bifidobacterium lactis Bi-07 (2 mia)
  • Lactobacillus rhamnosus Lr-32 (0,5 mia)

Produktet er frit fra animalske ingredienser og lever op til alle krav for at være et vegansk kosttilskud.

Symbioflor+ er den perfekte mulighed for at bringe maven i balance. Især hvis det er L. acidophilius syren som du særligt ønsker. Da tilskuddet produceres herhjemme i Danmark er du garanteret et godt produkt, og prisen er stadig overkommelig. 180 kapsler, altså nok til 3 måneder, har en vejledende pris på 249 kroner, men der er ofte tilbud.

Vi anbefaler at købe Symbioflor+ hos Helsebixen!

Solaray Multidophilus

Hvis du ønsker en lidt bredere kombination af mælkesyrebakterier, så er det Solaray Multidophilus, du skal have fat på.

Her er der nemlig hele 24 forskellige stammer af mælkesyrebakterier, i modsætning til de få stykker, der er i andre produkter. Det betyder, at du kan få en mere varieret profil af probiotika og styrke din tarmflora betragteligt.

Blandt bakterierne i dette produkt er der alle de primære som fx L. plantarum, L. rhamnosus, B. lactis, L. acidophilus, B. infantis og B. breve og B. bifidum. Du får altså en god og varieret profil.

Samlet set er der 15 millioner mælkesyrebakterier pr. tablet, hvilket svarer til cirka 1000 mg. 2 kapsler anbefales om dagen ifølge Solarays produktlabel. Det er en stor dosis, men det er uden tvivl vejen frem, hvis du for alvor har brug for at introducere sunde bakterier til dit mavesystem. Det er perfekt til dig, der ønsker en lidt større dosis end gennemsnittet.

Vær opmærksom på at dette produkt helst skal opbevares på køl. I korte perioder kan man dog godt have det uden for køleskabet, så hvis du skal på farten i et par dage er det acceptabelt.

60 kapsler har en vejledende pris på 299,95 kroner. Derfor er det også lidt dyrt, men du får masser af mælkesyrebakterier for pengene.

Køb Solaray Multidophilus lige her!

Mælkesyrebakterier til rejsen

Det er en rigtig god idé at købe mælkesyrebakterier, hvis du skal ud at rejse, da det skaber balance i maven og reducerer chancen for at blive syg, mens du er væk hjemmefra. I udlandet er det normalt at spise nye ting og blive introduceret for nye bakterier, så det er vigtigt, at din mave er velforberedt og klar.

Der er to forskellige produkter vi vil anbefale, hvis du skal ud at rejse. Hver af dem har sine egne fordele. Begge er billige og effektive, men har nogle lidt forskellige egenskaber.

Bifiform Travel Pack har 5 forskellige mælkesyrebakterier og en samlet mængde på 15 milliarder enheder. Det er en forholdsvis stor dosis, som styrker din mave rigtigt meget. Samtidig er det tyggetabletter, så hvis du har det svært ved at sluge almindelige tabletter, kan det være et glimrende valg. Især for unge som måske ikke er vant til at sluge piller og tabletter. Prisen er 125 kroner for 40 styks og du kan købe Bifiform Travel Pack lige her.

LactiPlus Travel er et andet godt produkt, som giver en lidt mindre dosis – 3 forskellige stammer af mælkesyrebakterier til rejsen, samlet 4 milliarder enheder, samt 1 milliard kolonidannende enheder, der også hjælper. LactiPlus er lavet så alle dele af tarmen er forberedt til rejsende. Tabletterne skal sluges med en mundfuld vand. Det er ikke nødvendigt at opbevare dette tilskud på køl, hvilket gør det let at rejse med. En bøtte med 30 tabletter koster sølle 139 kroner, og det er en af de bedste investeringer du kan lave for dit rejsehelbred. LactiPlus er perfekt til dig, der ønsker en moderat dosis, som er praktisk at have med rundt. Køb det hos Helsebixen lige her.

Dosering og forbehold

Det er umiddelbart svært at sige, hvor mange mælkesyrebakterier en person bør indtage. Det afhænger nemlig af mange ting. Hvis du køber et tilskud, så vil vi anbefale, at du følger vejledningen på emballagen.

Et typisk tilskud med mælkesyrebakterier vil indeholde omkring 10 milliarder mælkesyrebakterier. Det lyder af meget, men det er normalt også så meget, der skal til, før man kan mærke en forskel. Denne mængde er i øvrigt en brøkdel af den samlede mængde bakterier (gode og dårlige) som allerede eksisterer i kroppen.

L. rhamnosus er måske den vigtigste mælkesyrebakterie – eller i hvert fald den der har de bedste egenskaber. Det er ofte rhamnosus, du får anbefalet at tage, hvis du skal ud at rejse og gerne vil undgå dårlige mave. Dog er det nødvendigt at tage store mængder, før der er en effekt. Studier siger typisk, at du bør indtage mindst 6 milliarder enheder.

Selvom videnskaben ikke har fundet dokumentation for, at man kan få for mange af de almindelige mælkesyrebakterier, så bør du selvfølgelig gøre alt med måde. Der kendes ikke til nogle alvorlige bivirkninger, men overdreven brug af probiotika og mælkesyrebakterier kan godt føre til mere luft i maven, utilpashed og oppustethed. Derfor bør du holde dig til den mængde, der anbefales på produkt emballagen og ikke overdrive med dit forbrug. Mælkesyrebakterier er gode at indtage, men alt med måde. Igennem kosten er det stort set umuligt at få for mange, men når det gælder tilskud handler det om at få den rette mængde og ikke for meget.

Laktoseintolerante personer kan godt indtage mælkesyrebakterier. Bakterierne stammer ikke fra mælk og indeholder ikke laktose – navnet kommer af deres evne til at skabe mælkesyrer, når de først befinder sig i tarmen.

De fleste kosttilskud med mælkesyrebakterier anbefaler to doser om dagen. I så fald kan du tage en tablet efter morgenmaden og en tablet efter aftensmaden. Hvis du kun vil tage én tablet om dagen, så tag den sidst på dagen, da bakterierne har den mest positive effekt om natten, når kroppen restituerer.

Både børn, teenagere, voksne og ældre kan indtage mælkesyrebakterier. Hvis du tager medicin i hverdagen, hvis du er gravid, eller hvis du har alvorlige helbredsproblemer, så bør du snakke med en professionel sundhedsfaglig person først – bare for at være på den sikre side.

Det er vigtigt at understrege, at denne hjemmeside og dens skribenter ikke har en lægefagliguddannelse, og at du som udgangspunkt altid bør konsultere med din egen læge før du begynder på nye kosttilskud og livsstilsændringer.

Konklusion

Det er interessant at lære om mælkesyrebakterier og deres effekt på kroppens tarmflora. Mange mennesker kan uden tvivl forbedre deres helbred ved at opnå en bedre balance i maven, og den bedste måde at gøre det på er ved at følge en sund og varieret kost, samt at tage mælkesyrebakterier når der er brug for det.

Vi håber, at denne artikel har været til gavn, og at du er blevet klogere på mælkesyrebakterier. Følg en af produkt anbefalingerne højere oppe, hvis du er i tvivl om, hvilket tilskud af mælkesyrebakterier du skal vælge. Kommentér herunder hvis du har noget at tilføje – der er med sikkerhed nogle af jer derude, som har erfaring med brug af mælkesyrebakterier!