Oreganoolie er en æterisk olie med nogle helt særlige egenskaber. Den er rig på det naturlige stof carvacrol, som har vist sig at være særdeles nyttigt til at styrke kroppens helbred og fjerne uønskede mikrober.

I denne artikel vil vi se nærmere på de mange fordele, som oreganoolien bringer. Vi vil også anbefale de bedste olier på markedet. Sidst – men ikke mindst – skal du også have en kort guide til at bruge oreganoolie. Det er nemlig en meget stærk æterisk olie, som man ikke skal overdrive med, men som skal bruges og fortyndes med måde.

Bedste oreganoolie

Der er kun få olier på markeder, der lever op til alle standarder. Derfor kan det nogle gange være svært at finde den rette oreganoolie. Vi har et par anbefalinger, som du kan følge, hvis du er i tvivl om, hvilken olie du skal vælge.

Natur-Drogeriet Oreganoolie

Hvis du ønsker en flydende oreganoolie af topkvalitet, som primært skal benyttes på huden, så anbefaler vi den fra Natur-Drogeriet.

Denne producent er nemlig kendt for at lave naturmidler, der virker. Det er en 100% ren oreganoolie, der indeholder rigeligt med carvacrol og thymol, som er de primære aktive stoffer fra oreganoplanten.

En flaske indeholder kun 20 ml, men det er faktisk nok til et godt stykke tid, da man kun skal bruge få dråber oreganoolie af gangen. Der følger en god vejledning med til olien.

Det er umiddelbart den bedste oreganoolie til salg i Danmark. Prisen er 119 kroner for en flaske.

Køb Natur-Drogeriets oreganoolie hos Med24!

Solgar Wild Oregano Oil

Hvis du ikke ønsker at bruge oreganoolie på huden, men hvis du derimod ønsker det som et kosttilskud, så kan du få det i en særlig tabletform.

Solgar, som er en anerkendt international producent, har udviklet kapsler med en vild oreganoolie indeni. Hver kapsel indeholder 175 mg. De kommer i softgel caps, og der er i alt 60 stk i bøtten. Udover oreganoolien er der også en kombination af andre olier, som fremmer optagelsen – heriblandt olivenolie af høj kvalitet.

Produktet fra Solgar får gode anmeldelser af forbrugerne, og det er en af de bedste kilder til oreganoolie, hvis du har til ønske at indtage det som kosttilskud. Prisen er 198 kroner for en bøtte.

Bestil Solgar Wild Oregano Oil kapsler her!

Hvad er oreganoolie?

Oreganoolie er en olie, der laves fra bladene af oreganoplanten. Du kender med sikkerhed oregano som et lækkert krydderi, der kommer på pizzaen og i bolognesesaucen, men oregano er desuden en utrolig sund plante med fantastiske egenskaber.

Den bedste måde at udnytte oreganos egenskaber på er ved at bruge olien. Her er de sunde indholdsstoffer nemlig stærkt koncentrerede.

Oreganoolie er det, man kalder en æterisk olie. Det betyder, at den er ekstra kraftfuld, og at den kun bør bruges i små mængder.

I hundredvis af år er oreganoolie blevet brugt til medicinske formål. I dag benyttes den mest som kosttilskud eller til kosmetisk brug. Dog er det i Danmark således, at æteriske olier (dermed også oreganoolie) ikke må anbefales til indvortes brug. I Danmark kan vi altså kun anbefale oreganoolien til brug på huden, hvilket dog også er effektivt.

Fordele ved oreganoolie

Der er adskillige fordele ved oreganoolie, og vi vil gå i dybden med 5 af de bedste fordele her.

Bakteriedræbende egenskaber

Oreganoolie bliver ofte kaldt for naturens antibiotikum. Det er måske en stor udtalelse, men forskning bakker det faktisk op. Carvacrol, som er det primære aktive stof i olien, er særdeles antiseptisk og antimikrobielt. Det har vist sig at kunne bekæmpe mange bakterier, selv nogle af de bakterier, der er resistente over for de antibiotika, der normalt benyttes som lægemidler.

Tjek for eksempel dette studie, som så nærmere på effekten af oreganoolie mod et bakterium.

Et naturligt desinfektionsmiddel

Takket være de antiseptiske egenskaber, kan oreganoolie også benyttes som et desinfektionsmiddel. Nogle sæber indeholder endda oreganoolie eller oreganoekstrakt, så det er faktisk ikke så overraskende.

Du kan lave din egen blanding. For eksempel ved at have en olieblanding, primært består af kokosolie (som også er antiseptisk) og nogle få dråber oreganoolie.

Oreganoolie kan også blandes med væske og beholdes i en spray, som så bruges når det er nødvendigt.

Godt for huden

Oreganoolie har antiseptiske egenskaber og kan rense huden for urenheder. Den har vist sig at være effektiv mod infektioner i huden, men den fungerer også til almindelig kosmetik. Du kan passende lave en kombination med flere andre æteriske olier og nyde de fulde fordele. Husk dog altid at bruge en vegetabilsk olie i blandingen.

Til sundhed af huden kan vi anbefale at bruge oreganoolie sammen med enten nigellafrøolie eller kokosolie. Hold dog mængderne små – selv små mængder olie er effektivt, og du ønsker heller ikke, at huden bliver fedtet til, hvilket typisk sker ved overdreven brug.

Kan rense luftvejene

Hvis du er forkølet, eller hvis næsen eller munden er tilstoppet, så giver det god mening at inddrage oreganoolie i behandlingen. Det gør du primært ved at indånde den. Det renser nemlig luftvejende og kan virke meget lindrende ved forkølelse og lignende problemer.

Du kan lave et dampbad. Kog noget vand, sørg for at det er meget varmt, når det tages af, og tilsæt dernæst nogle dråber oreganoolie. 3-4 dråber bør være nok. Placer hovedet over skålen med varmt vand og oreganoolie, dæk med et håndklæde, og træk vejret dybt. Pas på ikke at røre vandet, mens det er varmt. Du skal bare indånde. Det virker utroligt lindrende, og det renser luftvejende ret effektivt.

Naturlig behandling af akne

Som tidligere nævnt er oreganoolie effektivt til at behandle hudproblemer og til generelt bare at få en flot hud. Det betyder også, at akne kan behandles på en naturlig måde ved korrekt brug af oreganoolie.

Fremgangsmåden er at bruge en vatpind, som dyppes grundigt i en blanding af oreganoolie og nigellafrøolie, og dernæst tilføres direkte på dine bumser. Det gør nemlig, at bakterierne dræbes, og at området desinficeres. Bumsen forsvinder ikke med det samme, men den forsvinder meget hurigere, end den ellers ville, og der udbredes færre bumser til andre områder. Du kan gøre det morgen og aften indtil de værste bumser er væk.

Forbehold og brug

Hvis du vil bruge oreganoolie på huden, så test først om du er allergisk. Det er de færreste, der er allergiske, men det er en god idé at tjekke. Det gør du ved at fortynde en smule oreganoolie med en anden olie, placere blandingen på et lille område af huden og observer om der er en rødme eller kløe efter et par minutter. Hvis ikke, så er du klar til at benytte olien!

Oreganoolie er en æterisk olie som er meget kraftig. Den skal altid fortyndes. Gerne i et 1:100 størrelsesforhold. Du skal blande den med en vegetabilsk olie – det kunne for eksempel være med olivenolie, arganolie, nigellafrøolie, mandelolie, avocadoolie, kokosolie, eller hvad end du nu selv ønsker. Du skal altså kun bruge få dråber oreganoolie af gangen. Derefter kan du bruge blandingen på huden, hvor end du nu ønsker at mærke oliens egenskaber.

Børn, gravide og ammende bør ikke bruge oreganoolie. Det er generelt en god idé at konsultere med læge, hvis du tager medicin regelmæssigt, og du overvejer at bruge oreganoolie.

I Danmark må man ikke anbefale oreganoolie til indvortes brug. Vi kan altså ikke anbefale, at du drikker den. Det er dog en praksis, der er ret udbredt i udlandet, og som der endda er flere studier omkring. Igen, vi vil ikke anbefale det, men da mange alligevel eksperimenterer med at drikke oreganoolien, vil vi komme med en kort beskrivelse af, hvordan folk i udlandet bærer sig af. Simpelthen for at informere.

Fremgangsmåden er at tage en spiseskefuld olivenolie eller avocadoolie – altså en vegetabilsk olie, der kan drikkes – og derefter bruge 4-6 dråber oreganoolie. Det drikkes således, og der skylles ned med vand efterfølgende. Du kan selv se YouTube-videoer fra udlandet, hvis du vil vide, hvordan det foregår med indtagelse af oreganoolie.

Den æteriske olie må ikke anbefales til oralt indtag i Danmark, men der er dog et alternativ – tabletter med oreganoolie eller oreganoekstrakt, som netop byder på de fordele, du ville have, hvis du drak olien. Solgar har lavet et glimrende produkt med oreganoolie i kapsler. Og dette tæller som et kosttilskud, som vi godt må anbefale! Se nærmere på produktet her.

Konklusion

Oreganoolie har nogle fremragende egenskaber og fungerer til et hav af ting. Du kan både købe en flydende oreganoolie til udvortes brug, samt kapsler med oreganoolie der fungerer som kosttilskud. Det er altid rart at have et så effektivt naturmiddel stående derhjemme, og alene af den grund vil vi anbefale at få dig noget oreganoolie!