Nigellafrøolie er kendt for sine mange fordele – både for helbredet og inden for kosmetikken. Den kan både bruges indvortes og udvortes, og interessen omkring olien er stigende.

Derfor vil vi her se på fakta om nigellafrøolie, såsom hvor den kommer fra, hvordan du bruger den, samt visse forbehold der er.

Fakta om nigellafrøolie

Nigellafrøolie er blevet brugt i tusindvis af år. Olien udvindes af sortkommen, også kendt som nigella sativa. Det er en urteagtig plante med rigtigt mange fordele. Olien er en koncentreret form, hvor vi for alvor mærker fordelene.

Planten vokser naturligt i Nordafrika, Mellemøsten, Indien og det sydlige Europa. Den kan dog dyrkes næsten overalt. Historisk er den mest kendt fra Egypten, da vi har beviser på, at den er blevet brugt af forskellige faraoer. Ved Tutankhamons grav blev der fundet sortkommenfrø. Da der samtidig blev fundet adskillige skatte ved hans næsten intakte gravsted, er det et solidt bevis for, at sortkommen var meget værdsat af den egyptiske elite. Samtidig mente man, at Cleopatra benyttede sortkommenolie på huden.

I dag har sortkommen bredt sig til hele verden, og i Danmark har vi rigtigt gode muligheder for at købe nigellafrøolie. De bedste olier produceres stadig i Nordafrika og i Mellemøsten. Men der er mange olier på markedet, så det handler i høj grad om at finde den rette.

Her kan du købe den

Vi anbefaler især én variant af olien som fungerer rigtigt godt og som sælges flere steder i Danmark.

Der er tale om den økologiske nigellafrøolie fra Naturdrogeriet. Det er en 100% ren olie som udelukkende består af økologisk nigellafrøolie. Den er koldpresset af rene sortkommenfrø. Smagen er krydret og pikant, den kan benyttes både indvortes og udvortes, og den modtager gode anmeldelser af forbrugerne.

Vi har selv testet den igennem og der er tale om et kvalitetsprodukt.

Den bedste forhandler at købe hos er Med24, da pris, service og leveringstid ikke kan slås af andre forhandlere.

Gå til deres webshop og køb olien lige her!

Det er dog muligt at købe Naturdrogeriets nigellafrøolie i en Matas butik, dog til en højere pris.

100 ml nigellafrøolie koster normalt omkring 130 kroner. 100 ml holder dog ikke ret meget længere end et par uger, hvis du både indtager en daglig skefuld og bruger den på huden. Derfor anbefaler vi at købe et par flasker af gangen, så du ikke løber tør.

Fordele ved nigellafrøolie

Nigellafrøolie indeholder mange næringsstoffer og andre aktive stoffer, og det er primært på grund af disse, at olien er så sundt.

Thymoquinone er den primære fytokemiske forbindelse som menes at være årsag til de mange effekter. Denne forbindelse separeres ofte og benyttes til medicinske produkter. Nigellone er en anden kemisk forbindelse i olien, og derudover er der sunde fedtsyrer samt diverse antioxidanter.

Her er de fordele, som hyppigst ses ved regelmæssig brug af nigellafrøolie:

Hudpleje

Hudpleje er det, som nigellafrøolien alleroftest bruges til. Næringsstofferne i olien er til stor gavn for huden og har cellefornyende effekter. Derfor benyttes olien og dens aktive stoffer hyppigt inden for kosmetikbranchen.

Den kan dog også benyttes til særlige lidelser og problemer med huden.

Studier viser blandt andet, at nigellafrøolie er lovende i forbindelse med behandling af eksem, akne og psoriasis.

Hvis du vil bruge olien til hudpleje, behøver du blot at påføre en smule olie på huden og massere rundt. Det kan du passende gøre 2-3 gange om ugen.

Allergilindrende

Der er også tegn på, at nigellafrøolie kan lindre på allergier – især høfeber. Olien er kendt for at reducere kløe, nys og vejrtrækningsproblemer. Det skyldes formentligt den rengørende effekt, som nigellafrø har på luftvejene efter indtagelse.

Kræftbehandling

Her bliver det for alvor interessant. Thymoquinone, den primære komponent i nigellafrøolie, er i stand til at nedbryde visse former for kræftceller.

Derfor forskes der i, hvorvidt man kan isolere dette stof og aktivt benytte det i kræftbehandling. Indtil videre tager de fleste studier udgangspunkt i cancelceller uden for menneskekroppen, så der er stadig et stykke vej endnu. Men det ser positivt ud – kræftramte personer kan eventuelt prøve at tale med egen læge og høre, om indtagelse af nigellafrøolie måske kan være et kompliment til den primære behandling.

Her er en videnskabelig artikel som beskriver anti-cancer effekten af nigellafrø.

Stabilt blodsukker

Nigellafrøolie er også i stand til at stabilisere blodsukkeret. Det er sådan set noget, vi alle sammen kan få gavn af, men det er særligt relevant for personer med diabetes.

Fertilitet

Det er videnskabeligt bevist at nigellafrøolie kan gøre en forskel på fertiliteten hos mænd, der har nedsat sædkvalitet.

En undersøgelse viste nemlig, at en daglig dose på 5 ml nigellafrøolie over 2 måneder forbedrede sædkvaliteten hos mænd, der ellers tidligere havde vist sig at være infertile.

Du kan overveje at kombinere nigellafrøolien med mineralet zink, hvis du for alvor vil øge din fertilitet. Læs vores artikel om zink her.

Fjerner slim

En sidste fordel er at nigellafrøolie har en forbavsende evne til at fjerne slim fra kroppen. Både luftvejen og lungerne føles renere, og det menes at thymoquinone fungerer godt til at fjerne de affaldsstoffer, som kroppen ikke har brug for – for eksempel overskud af slim. Det betyder også, at nigellafrøolie kan være et udmærket middel til at lindre på symptomerne under en forkølelse.

Sådan bruger du olien

Nigellafrøolie kan både bruges indvortes og udvortes. Du kan altså både drikke den og bruge den på huden og i håret. Det åbner op for flere måder at bruge den på.

Hvis du vil indtage olien indvortes, anbefales det normalt at tage 1 teskefuld 1-2 gange om dagen. Helst ikke mere end det, da man også kan få for meget. Olien indeholder ren fedt og har flere aktive stoffer i sig. Det er disse stoffer, der gør, at den har sine fremragende fordele, men man kan også få for meget.

Olien kan drikkes rent uden fortynding. Mange vælger dog alligevel at fortynde, da smagen kan være ret stærk. Fortynding kan blandt andet foregå ved at blande med olivenolie eller avocadoolie. Du kan også bare tilsætte din nigellafrøolie til en smoothie eller juice og indtage olien på den måde.

På huden er der som sådan ingen begrænsninger for, hvad du kan bruge på huden. Generelt kommer du dog langt med små mængder. Hvis du bare vil bruge den på udvalgte områder, som fx på halsen eller på kinderne, er få dråber helt tilstrækkeligt. Du kan massere olien rundt med cirkulære bevægelser.

Forbehold

Enkelte personer er allergiske over for nigellafrøolie. Du kan selv teste ved at bruge få dråber af olien på armen og se, om der kommer en allergisk reaktion. Det er meget få, der er allergiske, men det er værd at teste – bare for at være sikker.

Ved indvortes brug er der i meget få tilfælde personer der oplever at skulle oftere på toilettet. En mere seriøs bivirkning der ses ved overdreven brug er smerte i nyrerne. Derfor er det vigtigt at tage olien i fornuftige mængder. I begyndelsen rådes du især til at være konservativ.

Du bør altid købe en 100% ren og økologisk nigellafrøolie. Følg vores produktanbefaling højere oppe hvis du er i tvivl. De fleste personer, der mærker dårlige effekter fra nigellafrøolie, oplever dem fordi de indtager et produkt af lav kvalitet.

Der kan potentielt være flere forbehold du skal tage. Det afhænger af det individuelle produkt og af din individuelle situation. Derfor anbefaler vi, at du læser på emballagen af det produkt, du har købt, inden du begynder at bruge olien. Hvis du har en fysisk lidelse eller hvis du er gravid, kan det være en god idé at konsultere med læge inden brug af nye olier og tilskud.

Konklusion

Nigellafrøolie byder på mange formål, så det er blevet en afsindigt populær olie blandt danskerne. Den er nem at få fat på, og prisen er overkommelig. Vi håber, at du er blevet klogere efter at have læst denne artikel – vi har i hvert fald forsøgt at dække alt det vigtigste.

Hvis du har spørgsmål, eller hvis du selv har mere information at tilføje, så er du naturligvis velkommen til at skrive herunder!