Grounding (også kendt som earthing og jordning) er en simpel øvelse, som handler om at placere fødderne direkte på jorden uden sko, strømper eller sandaler. Idéen er at få en forbindelse til jorden, og ifølge research bringer det faktisk mange fordele med sig.

Det lyder i den grad underligt, at noget så simpelt som at tage skoene af og gå barfodet på jorden kan give os energi og endda bekæmpe inflammation i kroppen. Men videnskaben siger, at der er noget om snakken. Mange mennesker har fået erfaringer med grounding, og der er faktisk lavet dokumentarfilm om det.

Hvad er grounding/earthing?

Grounding er et utroligt simpelt koncept. Det handler om at gå eller stå barfodet på jorden for at mærke en forbindelse til jorden. Tanken bag konceptet er, at vi kan få energi fra jorden – at vi opnår en elektrisk balance. Kontakt med jorden har vist sig at normalisere biorytmen og tilføre elektroner til kroppen, der fungerer som antioxidanter.

Igennem historien har det været almindeligt for mennesker at være i direkte kontakt med jorden, men det har ændret sig over de sidste par generationer. Vi er begyndt at gå med sko, og dem har vi på næsten hele tiden, når vi er ude. Derfor er vi aldrig i direkte kontakt med jorden længere – noget som vi ellers var i størstedelen af menneskets historie, og noget som alle dyr i øvrigt er.

Næsten ingen mennesker går barfodet rundt udendørs længere, måske med undtagelse af når vi er på stranden, hvilket kun er indimellem. Nogle mener, at det er en årsag til de mange kroniske sygdomme, som mennesker i dag lider af – de skyldes nemlig inflammation, hvilket grounding har vist sig at have en effekt på.

Jorden er en kæmpe kilde til energi, og jorden bliver konstant ramt af elektricitet, da lynnedslag altid rammer et eller andet sted. Det menes derfor, at vi ved kontakt med jorden kan absorbere denne energi. De fleste kalder det grounding, men det kaldes også for earthing. Du kan frit kalde det, hvad du vil.

Det er altså en af de nemmeste øvelser du overhovedet kan lave. Gå en tur rundt i haven, i en park eller på stranden uden sko og strømper. Alternativt kan du sidde på en stol udendørs med begge fødder placeret på jorden. Det fungerer også.

Fordele ved grounding

Umiddelbart er grounding blevet mest kendt for at reducere inflammation i kroppen takket være en del studier, som har sat fokus på dette. Det betyder for eksempel, at personer med visse lidelser potentielt kan få det bedre ved at begynde med grounding.

Samtidig har grounding vist sig at forbedre humøret, forbedre blodcirkulationen, reducere følelsesmæssig stress og forbedre immunforsvaret generelt. Bedre søvn er også ret almindeligt. Jordforbindelsen hjælper altså kroppen med at hele, og vi får det også bedre psykisk, når vi er i kontakt med elektronerne som kommer fra jordens overflade.

Samtidig er det en metode, der er langt nemmere at prøve end så mange andre ting. Hvis vi ser bort fra medicin, så eksisterer der en del naturlige metoder at forbedre helbredet på, og blandt disse må grounding siges at være en af de mest succesfulde. Eller i hvert fald: En af de metoder, der er bedst dokumenteret af den moderne videnskab.

Alle kan altså komme i gang med grounding, og det er en kæmpe fordel. Du skal bare træde udenfor uden sko på. Nemmere bliver det ikke.

En god bivirkning er, at grounding også giver adgang til mere solskin og mere frisk luft. Det er også nogle ting, som bringer fine fordele med sig.

Hvad siger videnskaben?

Undersøgelser viser, at mangel på direkte kontakt med jorden fører til fysiologiske problemer. Ved direkte berøring af jorden med huden kan vi optage elektroner, der fungerer som antioxidanter på nogenlunde samme måde som eksempelvis C- og E-vitaminer.

Studier har påvist, at mennesker oplever bedre søvn og reduceret smerte for kroniske sygdomme.

Grounding/earthing formodes derfor at styrke immunforsvaret, at kunne dæmpe inflammation og hjælpe kroppen med at hele sår hurtigere.

Vi henviser særligt til disse to undersøgelser som du kan læse mere om ved at klikke herunder:

The effects of grounding (earthing) on inflammation …

Earthing: Health implications of reconnecting the human body to the earth’s surface electrons

Bedste steder at gå

Hvor er det egentlig bedst at lave grounding? Svaret er ethvert udendørs sted.

Grounding fungerer ikke rigtigt indendørs, da vi har et gulv. Asfalt er også isolerende, så en gåtur rundt i byen på bare tæer fungerer desværre heller ikke.

LÆS DESUDEN: Negative ioner – Sådan kommer du i kontakt med dem

Vi skal ud i naturen for at grounding fungerer – og det kan som sagt måles. Hvis du står på græs, sand eller jord er du i gang med at grounde. Det er sådan set underordnet, hvilket sted du vælger, så længe der er en direkte forbindelse til jorden. De fleste har mulighed for at lave grounding i haven, men hvis du ikke har en have, så gå en tur på stranden eller i parken et par gange om ugen is stedet.

Hvor ofte bør man tage skoene af?

Jo mere, jo bedre – hvis vi skal tro på dem, der går op i grounding.

Det handler generelt om at finde en rutine, der passer dig. Hvis du har egen have, kan du måske gå lidt rundt barfodet hver eneste dag. Hvis du derimod skal på stranden eller i parken, så er det som sagt fint et par gange om ugen. Det er altid bedst at følge egne erfaringer – så se eventuelt, om du kan mærke en forskel ved grounding, og hvis du kan, så gør det så ofte, som du har lyst til.

Normalt siger man, at det tager 10 minutter at begynde at mærke fordelene. Denne guide anbefaler 2 x 20 minutter om dagen, men det kan også snildt være mere.

Grounding inde i hjemmet

Det er nemmest at få jordforbindelse, når vi er udendørs og går på jorden. Men via lidt smarte teknikker og lidt udstyr er det også muligt at oprette en jordforbindelse inde i hjemmet. For eksempel i sengen, hvilket har vist sig at have mange gode effekter. På den måde kan du mærke jordforbindelsen, mens du sover.

Det kan blandt andet fungere ved at opsætte et lagen med en sølvtråd, der leder uden for til jorden. På den måde kan du ligge på at lagen, der er jordet. Det er ikke noget, vi har stor erfaring med, så derfor henviser vi til QLiving, som sælger produkter, der giver mulighed for grounding inde i boligen.

Dokumentar om earthing

Se denne dokumentarfilm om grounding/earthing for flere informationer:

Forbehold

Det kan være en omvæltning at gå rundt med bare fødder i begyndelsen. Det kan føles underligt, og undersiden af foden kan blive mere hård, indtil du vænner dig til det. Derfor kan det være klogt at gå langsomt i gang med grounding.

Undgå generelt højt græs, da der er flere insekter her. Husk at nogle insekter bærer på bakterier og parasitter som kan smitte ved bid. Gå helst på meget lavt græs (fx i egen have eller i en park) eller på sand.

Konklusion

Grounding er et interessant koncept, som igennem undersøgelser har vist sig at styrke menneskers velvære og endda lindre på mange sygdomme og lidelser. Derfor håber vi på flere studier over de næste par år, så det bliver muligt at dele mere viden. Samtidig er det en praksis, som kunne være interessant at prøve, hvis du ønsker at inddrage en ny god sundhedsrutine.