Cykling er en populær aktivitet blandt danskerne. Vi cykler generelt mere end folk gør i de andre lande – både af praktiske årsager, men også fordi vi nyder det. Men hvad er de specifikke fordele ved at cykle, og hvad er det helt præcist, vi får ud af det? Få overblikket her.

Måske ved du allerede, at cykling giver et godt helbred, at det er en kilde til frisk luft, og at det er godt for miljøet. Men der er også mange andre fordele, og de kræver alle sammen lidt forklaring. Læs med herunder for at lære mere om, hvorfor du bør cykle til og fra arbejde, eller i det mindste inddrage lidt motionscykling i hverdagen.

Cykling giver et bedre helbred

Ifølge flere undersøgelser lader det til, at cykling giver et bedre helbred.

Især lungerne og hjertet ser ud til at blive sundere hos folk, der cykler meget.

Det skyldes formentligt den friske luft, samt at kroppen aktiveres ofte, da den kommer i bevægelse.

Generelt er cykling altså en af de sundeste aktiviteter, du overhovedet kan inddrage i hverdagen, og det er et væsentligt argument for at cykle mere.

Cykling er godt for konditionen

Cykling er en form for træning, og hvis du bruger bare et kvarter på cyklen hver dag, vil du hurtigt opleve gode effekter på konditionen.

Du får nemlig pulsen op, når du cykler. Blodomløbet sættes i gang, og der sker noget bevægelse. Det er sundt, og hver gang du cykler, holder du dit konditionsniveau ved lige – cykler du langt, så forbedrer du det endda.

Det er netop derfor, at mange inddrager cykling i deres træningsrutine. En af de mange fordele ved cykling er jo, at det fungerer lige så godt som så mange andre øvelser og bevægelser, når du ønsker at udføre konditionstræning.

En kilde til frisk luft

Når du cykler, får du masser af frisk luft. Det gør du ikke, når du sidder i bil, bus eller tog.

Frisk luft betyder faktisk utroligt meget. Det styrker humøret, det styrker vores lunger, og det føles generelt bare godt.

En anden måde at få frisk luft på er ved at tage en god gammeldags gåtur. Men uanset om du foretrækker at cykle, at løbe eller at gå, så kan du med sikkerhed få en ordentlig omgang frisk luft!

Godt for miljøet

Hvis du er glad for jorden og går meget op i klimaets velvære, så bør du helt klart cykle mere. Cykling er nemlig rigtigt godt for miljøet, da du undgår mere forurenende transportmetoder.

Ved at cykle til arbejdet i stedet for at køre i bil, efterlader du intet forbrug. Du bruger egne kræfter hele vejen igennem, så det er intet CO2-udslip og du benytter heller ingen ressourcer, som fx olie. Bus og tog er naturligvis mere miljøvenlige løsninger end at køre i bil, og selvom du ikke selv forurener ved at bruge offentlig transport, så forurener selve transportmetoden.

Den eneste forurening, der kommer ud af at cykle, er produktionen af selve cyklen og dens udstyr. Men det er ret minimalt, og hvis flere begyndte at cykle, ville det bestemt ikke være skidt for planeten.

Cykling letter trafikken

Det er altid skide irriterende, når trafikken er proppet. Især inde midt i byerne. Det skyldes en stor mængde biler, og jo flere der er, jo sværere bliver det at komme rundt på kort tid.

En stor mængde cyklister har du ikke samme effekt. Cykler fylder væsentligt mindre, og derfor gør det bestemt ikke noget, når flere begynder at tage cyklen frem for bilen.

Det gør i hvert fald trafikken lettere, og det er både en fordel for én selv, men også for alle andre, som skal fra ét sted til et andet.

En praktisk måde at rejse på

Nu hvor vi alligevel er inde på at rejse fra ét sted til et andet: Så er cykling en super praktisk måde at rejse på.

Ikke når det gælder længere distancer, men for korte distancer er cykling ideelt. Det tager ikke ret lang tid at cykle fem kilometer, og da det er helt gratis, hvis bare du har en cykel, så er det en oplagt transportmetode.

I flere hverdagssituationer er det hundrede gange nemmere at tage cyklen end at tage andre transportmidler. Det er nok også derfor, at det er så populært blandt danskere at cykle i skole, cykle til arbejdet, eller cykle over til fritidsaktiviteterne.

Gælder det en længere rejse, så er cykling selvfølgelig mindre oplagt, da det kræver en ordentlig mængde energi. Men cykelrejser bliver mere og mere populære, og muligheden er bestemt værd at overveje.

Godt for humøret

Ifølge Videnskab.dk, CyclingWeekly.com og mange andre kilder, så er cykling rigtigt godt for humøret. Det er også noget, som mange mærker helt personligt, når de begynder at cykle regelmæssigt.

Det giver nemlig godt humør og et godt mentalt velvære, når vi får lidt motion. Og cykling kan bestemt kategoriseres som motion. Du har måske hørt om “runner’s high” – den entusiastiske følelse, som mange løbere har, når de lige har trænet. Det samme gør sig også gældende for mange hobbycyklistere, der føler sig rigtigt godt tilpasse efter de har været ude at træde lidt i pedalerne.

British Medical Journal of Sports Medicine er kommet frem til, at vi desuden kan undgå demens ved at cykle meget, og forbedre vores mentale sundhed. Faktisk vil vi mene, at det er en af de mest væsentlige årsager til at tage cyklen. Sundhedet er det vigtigste, vi har.

Øger chancen for vægttab

Præcis som når du løber eller laver anden form for motion, så har du mulighed for at tabe dig i vægt.

Du forbrænder nemlig kalorier, mens du cykler. En cykeltur på en halv time gør, at du forbrænder et sted mellem 200 og 500 kalorier, alt efter hvor hurtigt du har cyklet og hvor mange kræfter du har lagt i det. Det er altså en rigtig fin vane, hvis du har planer om at tabe dig i vægt. Hvis du er tilfreds med din vægt, giver det dig i stedet mulighed for at snuppe et ekstra måltid. Win-win for alle.

Husk dog på, at de bedste vægttabsstrategier starter i køkkenet, og at din kost er absolut essentiel, hvis du ønsker at tabe dig.

Cykling bygger muskelmassen i benene

Ikke nok med at du kan smide fedtet ved at cykle meget – du kan også øge din muskelmasse. Især i benene, som jo bruges mest, når du cykler.

Muskelvækst blandt cyklister ses især i lårene og ved lægmusklerne. Lægmusklen er svær at træne med traditionelle fitnessøvelser, da det er en muskel, der responderer bedst til mange repetitioner eller længerevarende belastning. Her er cykling perfekt.

Desuden er der ting, der tyder på, at cykling også kan hjælpe med at definere mavemusklerne. Det kræver dog, at du spænder mavemusklerne, mens du cykler, men det sker naturligt for mange hobbycyklister, når de træder til for at komme op i fart.

Få mulighed for at nyde omgivelserne

Når du cykler, får du set omgivelserne. Cykling går sjældent super hurtigt, så du har tid til at kigge dig omkring. Det er en stor fordel ved at have cykling som hobby.

Både inde i selve byerne er der meget at se, og måske opdager du noget helt nyt, da du via cykling tilbringer mere tid udendørs. Ude på landevejen kan det være, at du kommer til at se nogle smukke landskaber, hvilket bestemt er lige så imponerende som de seværdigheder, der kan være inde i byerne.

Bedre navigationsfærdigheder

I en verden der er præget af GPS, navigationssystemer, Google Maps og meget andet, er der flere af os der glemmer, hvordan vi egentlig finder rundt på egen hånd. Især når vi skal nye steder hen.

Men en af fordelene ved cykling er netop, at du forbedre dine navigationsevner. Det er der i hvert fald undersøgelser, der tyder på. Du lærer at genkende veje, omgivelser og mønstre. Det er en rigtig fin fordel, og den kommer dig også til gode, når du går rundt eller kører i bil.

Derfor anbefaler vi også, at du cykler uden at bruge GPS eller lignende. I hvert fald når det gælder korte distancer. Ved længere distancer, som for eksempel på cykelferier, giver det naturligvis mening med GPS, hvis du aldrig har været der før.

Konklusion: Fordele ved at cykle

Der er mange fordele ved at cykle. Det er ret tydeligt. Lige fra et bedre helbred til et bedre mentalt velvære – det er to af de fordele, som du selv kan mærke på ganske kort tid. Derudover er der de fordele, som alle andre også kan mærke – miljøvenlighed, en lettere trafik, samt flere andre fordele.

Cyklen er et fantastisk transportmiddel, og cykling er en glimrende hobby. Vi anbefaler det klart, så køb dig en god cykel, hvis du ikke allerede har én!