Sungazing er forholdsvis populært blandt sundhedsentusiaster i udlandet. Det handler kort sagt om at kigge på solen enten tidligt eller sent på dagen. Men hvilke fordele kan man få ud af det, og er der nogle negative bivirkninger? Det ser vi nærmere på her.

Denne artikel bør ikke ses som medicinsk vejledning. Undersøg selv emnet dybere inden du begynder. Vi beskriver blot metoden, fordelene og ulemperne ved det såkaldte ‘sungazing’. Superform.dk og sidens skribenter står ikke til ansvar for læsere og brugere, der kaster sig ud i det. Der er udelukkende tale om vidensdeling.

Hvad er sungazing?

Sungazing er en ganske simpel idé. Det handler om at kigge på solen.

De personer, der er aktive inden for sungazing, nævner blandt andet at det giver energi og positivitet. Traditionelt har det været en spirituel og nogle gange religiøs praksis.

I mere moderne regi blev sungazing udbredt af William Horatio Bates, en amerikansk læge der udviklede Bates-metoden, som havde til formålet at gøre folks syn bedre. Dengang manglede der dog videnskabelig dokumentation – hvilket der stadig gør. Sundhedsindustrien har ikke forsket ret meget i sungazing. Bates kaldte det ikke for sungazing, men derimod for “sunning”. Det førte ofte til negative effekter, da folk kiggede på solen for længe, og da de gjorde det på forkerte tidspunkter.

Siden hen er sungazing igen blevet udbredt – særligt i Indien, hvor guruen Hira Raten Manek er en stor fortaler. I visse private sundhedskredse i USA er det nu også populært, og du kan finde mange videoer på YouTube om sungazing.

Sådan gør du

Ifølge fortalere for idéen er det således, at du bør praktisere sungazing:

  • Du bør udelukkende solkigge ved solopgang og solnedgang. Her er solstrålerne ikke nær så stærke, og der er dermed ikke ret meget UV-stråling, der kan skade øjnene.
  • En tommelfingerregel er du skal gøre det inden for de første 30 minutter af solopgang, og inden for de sidste 30 minutter inden solnedgang.
  • Begyndere bør starte med 10 sekunder og langsomt tilføje mere tid. Erfarne solkiggere praktiserer i op til en halv time dagligt.
  • 2-5 minutter er hvad de fleste praktiserer.
  • Tænk positivt mens du kigger på solen.
  • Tag sko og strømper af: Få direkte kontakt med jorden, mens du kigger på solen. Det er bedst at stå på en græsoverflade eller på sand.

Fordele ved at kigge på solen

Efter sigende er der en del fordele ved at praktisere sungazing – solkigning. Superform.dk kan ikke verificere fordelene, da der ikke er lavet tilstrækkelige videnskabelige undersøgelser for at bevise dem. Fordelene er derfor taget direkte fra munden af folk der selv praktiserer det.

  • Optagelse af energi fra solen
  • Højere optagelse af D-vitamin
  • Historisk har mennesker opholdt sig meget mere udendørs, og det må formodes, at mennesker traditionelt har set de fleste solopgange og solnedgange
  • Mindre appetit – effektivt i forbindelse med vægttab
  • Spirituelle fordele, som fx bedre intuition
  • Større produktion af serotonin og melatonin

Forbehold og potentielle bivirkninger

Du bør tage visse forbehold, inden du overhovedet overvejer solkigning.

Hvis du har et dårligt syn, eller hvis personer i din familie har følsomme øjne, bør du altid snakke med en læge eller en optiker først.

Kig aldrig på solen, mens den er stærk. Sungazing bør – ifølge de folk der praktiserer det – kun gøres lige efter solopgang og lige inden solnedgang. Gerne inden for en halv time af begge.

Du bør kun kigge på solen i få minutter. Som begynder er det bedst at starte med omkring 10 sekunder, ifølge dem der anbefaler det.

Hvis du går med briller, så anbefales det tilsyneladende at tage dem af. Sollyset bør ikke blokeres af noget. Derfor – heller ikke solbriller.

Konklusion

Sungazing har mange fortalere, og efter sigende er der adskillige fordele. Samtidig rapporteres der om teoretiske negative effekter, så derfor bør sagen undersøges grundigt inden sungazing prøves. Omvendt – de fleste personer stirrer direkte ind i skærme hele dagen, hvad enten det er mobilen, computeren eller tv’et, selv læger og sundhedsfolk, og det er bestemt heller ikke sundt. Konklusion? Lær mere om sagen og beslut selv, hvad der er godt for dig.