Der er meget snak om, at alkaliske fødevarer er at foretrække frem for sure fødevarer på grund af den effekt, som de har i kroppen. Der mangler stadig videnskabelige undersøgelser, som kan vise, om det egentlig gør en forskel at have en alkalisk kost. Men rent anekdotisk er der mange mennesker, der oplever et bedre helbred ved at gøre kostplanen mere alkalisk.
Men hvilke fødevarer er egentlig alkaliske? Det er især frugter og grøntsager – for at gøre det nemt har vi lavet en oversigt over de 10 mest alkaliske ting du overhovedet kan spise.
Vandmelon
Vandmelon har en ekstremt høj score, når vi måler på pH-skalaen. Samtidig består vandmeloner af omtrent 95% vand, så det er en absolut ideel frugt at indtage for at holde kroppen frisk.
Der er en del næring i vandmeloner, da indholdet af både A- og C-vitamin er ret højt. Samtidig er der vigtige aminosyrer som l-citrullin og l-arginin.
Normalt er vandmeloner billige om sommeren (20-30 kroner) og dyre resten af året (40-50 kroner). Du får dog en del frugt for pengene, da vandmeloner vejer flere kilo og dermed giver bedre kiloprisværdi en mange andre frugter.
Vandmelon fungerer fint som dagens første måltid lige inden din morgenmad, samt som en god snack i løbet af dagen. Du kan også lave vandmelonjuice, hvis du har en juicemaskine.
Grønkål
Generelt er de meget grønne grøntsager ekstremt nærende og utroligt alkaliske.
Grønkål bliver ofte vurderet som den sundeste af alle grøntsager, og det er nemt at se hvorfor: Indholdet af vitaminer og mineraler er højt. Der er især meget A-, C-, og K-vitamin i grønkål, men også gode mineraler som calcium, magnesium og kobber. Glem heller ikke det vigtige stof klorofyl som grønkålen indeholder – det er netop kilden til den stærke grønne farve.
Den bedste grønkål fås om vinteren, og her er priserne som regel også bedst. Du kan dog købe grønkål hele året rundt. Frisk, økologisk grønkål er altid at foretrække – men til nød kan du købe det nedfrosset. Du kan lave retter med grønkålen, eller du kan lave juice eller smoothie i kombination med andet frugt og grønt.
Spinat
Spinat er et alternativ til grønkål. De har et lignende næringsindhold og er rige på mange af de samme ting. Spinat er også cirka lige så alkalisk som grønkål, vi finder igen mange vitaminer, mineraler – og ikke mindst det vigtige grønne stof klorofyl.
Spinat kan købes hele året rundt. Hold øje med tilbud. Normalt kan du købe omkring 250 gram spinat til omkring 20 kroner, og indimellem billigere.
Da spinat smager forholdsvis neutralt, kan du tilsætte det i salater, spise det ved siden af hovedmåltidet til aftensmaden, eller lave juice og smoothie med det.
Broccoli
Mange af de samme ting gør sig gældende for broccoli som for spinat og grønkål. Igen er der tale om en ret alkalisk fødevare som er rig på vitaminer, mineraler, antioxidanter, og aktive naturlige stoffer.
Broccoli egner sig bedst som tilbehør til aftensmaden, hvor du fint kan koge broccolien, men der er også mange andre måder at indtage det på.
Greens pulver
Greens pulver er ikke en reel fødevare, men derimod et tilskud du kan tage. Det er ideelt hvis du ikke bryder dig så meget om at spise grønkål eller spinat. Mange står også i den situation, at de køber en pose spinat eller grønkål, men ikke når at få det spist, inden det bliver for gammelt. I den situation er greens pulveret bedre, da det er et tilskud der kan stå længe i køkkenskabet, og så kan man tage det, når det ellers lige passer.
De fleste gode greens pulvere på markedet består af en kombination af pulveriserede grøntsager og planer. Især grønkål, spinat, broccoli, lucerne, spirulina og chlorella benyttes også i disse produkter.
Når du køber greens pulver, er det vigtigt at købe et produkt med så få kemikalier som muligt (gerne slet ingen) og uden tilsat sukker.
Vores favoritprodukt er Complete Greens fra Bulk som har alt, hvad man skal bruge og som er anerkendt på markedet.
For at indtage greens pulver skal du bare blande et par skefulde sammen med noget vand, enten i et glas eller i en flaske. Rør eller ryst indtil pulveret opløses i vandet, og drik derefter. Det smager ikke altid godt, men det gavner kroppen. En normal dosis er mellem 2-4 skefulde, men du kan tage det som det passer dig. Det er et naturligt pulver lavet på grøntsager, så man kan ikke rigtigt få for meget af det, dog bliver smagen rigtig fremtrædende, hvis du blander for meget i.
Greens pulver er en let kilde til fiber, vitaminer, mineraler, antioxidanter, og en nem måde at alkalisere kroppen på.
Agurk
Agurken er en frugt, der har rigtigt meget at byde på.
Det er en af de mest alkaliske frugter overhovedet. Ligesom vandmelonen har den et højt vandindhold på over 90%. Vitaminer som C og K er til stede i ret store mængder. Derfor er agurken rigtigt sund at spise, og vi kan nemt købe den når som helst. De bedste agurker er de friske, økologiske agurker vi selv kan dyrke i drivhuset. Ellers kan du bare købe dem i supermarkedet, hvor priserne svinger mellem 5 og 10 kroner. Det er generelt værd at bruge en krone eller to ekstra på at købe økologisk her, da de vigtigste næringsstoffer sidder i skrællen på agurken, og det er en klar fordel, hvis den ikke er blevet sprøjtet.
Agurken er en glimrende snack i løbet af dagen, men den kan også nemt bruges i salater og som tilbehør til mange retter. Tag et stykke agurk som det første, du spiser hver dag, for at starte en potential alkalisering af kroppen.
Avocado
Der er ingen tvivl om, at avocadoen er ekstrem sund. Det er en af de få frugter, der har et solidt fedtindhold – og endda sunde fedtsyrer.
Men vidste du, at avocadoen også har alkalisk effekt i kroppen? Det er måske ingen overraskelse, da det netop er en af de helt grønne fødevarer, som jo dominerer denne liste over alkaliske fødevarer. Derudover er der masser af god næring i avocadoen, heriblandt mange mineraler.
Den bedste sæson for avocadoer er i efteråret. Generelt er de dog ret dyre. De spisemodne avocadoer koster normalt omkring 10 kroner stykket i Danmark. I udlandet kan de fås meget billigere. Og der er heldigvis også kommet en tendens til, at man i Danmark kan få dem billigere, hvis bare man køber flere af gangen.
Det frarådes at købe avocadoer i de grønne net, da kvaliteten sjældent er høj. Køb de spisemodne, og gerne 2-3 af gangen. For at mærke, om en avocado er spiseklar, skal du trykke på den. Hvis du kan trykke fingeren 1-2 millimeter ned, så er den perfekt. Hvis den ikke giver sig, så er den ikke helt moden endnu. Og hvis den er for blød, så blød at du kan trykke langt ned i frugten, er den formentligt ikke god indeni.
Rødbede
Den klassiske rødbede. Utrolig populær hjemme, og med god grund. Rødbeder er nemme at dyrke, de er billige, og der er ekstremt sunde.
En rødbede er især rig på mineraler. Det er godt for blodomløbet at spise rødbeder engang imellem. Mange rødbedeprodukter i Danmark er dog tilsat sukker, hvilket ikke er godt, så vi anbefaler, at du selv er kreativ med rigtige rødbeder i din madlavning. Rødbedejuice smager faktisk overraskende godt og er virkelig gavnligt for helbredet!
Og du skal ikke være bange, hvis urinen får en rød farve, når du går på toilettet efter at have spist mange rødbeder eller drukket rødbedejuice. Det er helt normalt og simpelthen fordi der er så meget farvestof i rødbeden.
Ingefær
Ingefær er også alkalisk. Faktisk kan små mængder af denne lille grøntsag hjælpe med at genbalancere kroppen, hvis din balance er for syrlig.
Generelt fungerer ingefær rigtigt godt til at reducere inflammation. Det skyldes det aktive stof gingerol som ingefær er den absolut bedste kilde til.
Du kan lave retter med ingefær, og ofte er det helt fint med blot små mængder. Hvis du for alvor ønsker at blive sundere, så overvej at tage ingefærshots hver dag – det byder på rigtigt mange fordele.
Chiafrø
Chia er nogle af de frø, som er alkaliske.
Derfor er det oplagt at spise flere af dem – dog helst i små mængder, da man også kan få for meget. Chia kan benyttes i bagværk, eller som tilbehør til for eksempel havregryn eller morgenmadsprodukter. Man kan også lave smoothies med chia som ingrediens, hvilket smager ganske glimrende.
Citron
Citronen er syrlig i sin naturlige form. Meget endda. Men når først den er i kroppen, er virkningen omvendt – her giver den faktisk en alkalisk effekt, selvom pH-værdien på selve citronen er lav. Det gør den ret interessant i denne forbindelse.
Du styrker altså kroppens indre balance ved at spise citron. Frisk økologisk citron er altid bedst. Du kan eventuelt drikke varmt vand med citron, give din salat et lille skvæt, eller simpelthen bare være kreativ i forbindelse med madlavningen og tilføje lidt citron når du kan.
Fordele ved at indtage alkaliske fødevarer
Alle ovenstående fødevarer er sunde – uanset om vi fokuserer på pH-værdier eller ej.
Men helt specifikt, så menes alkaliske fødevarer at have en positiv effekt på kroppens indre miljø. Vi har tidligere beskrevet terrænteorien, som er ret interessant at lære om. Mange patogener (altså skadelige bakterier og virusser) trives i et surt miljø, så nogle mener, at vi kan styrke kroppens eget forsvar igennem kosten og potentielt undgå de værste effekter af mange infektioner og holde sygdom væk i influenzasæsonen.
Generelt giver de alkaliske fødevarer en god fornemmelse af balance i kroppen. Der er en korrelation med at de fødevarer, der er alkaliske i pH-værdi, også er rige på vitaminer og mineraler. Og de hjælper med at opretholde de vigtigste funktioner i kroppen.
Det er muligt at måle kroppens pH-værdi ved at købe testpapir og lave en hurtig urintest. Det kan du gøre derhjemme, nemt og simpelt. Vi kan godt lide en videnskabelig tilgang, og det er faktisk ret sjovt at se, hvordan kosten har indflydelse på pH-niveauet. Du bør som udgangspunkt måle om morgenen, men du kan også måle på andre tidspunkter. Det vigtigste er, at du måler samme tidspunkt hver dag, hvis du vil sammenligne pH-niveauet over en længere periode, for eventuelt at se om kosten ændrer på noget.
Hvordan kan man spise mere alkalisk?
Det er ret simpelt. Spis flere frugter, grøntsager og sunde nødder i hverdagen. Jo grønnere, jo bedre.
Hvis du ikke bryder dig om smagen af grøntsager, kan du lave smoothies eller juice derhjemme. Læs for eksempel vores sunde juiceopskrifter her. Frugter bør dog være til at overkomme, da de fleste godt kan lide smagen af frugt. Hvor mange bør man spise om dagen? Mindst 6 stykker frugt og grønt, men gerne flere. Det bliver hundrede gange nemmere, hvis du laver juice eller smoothie. Den alkaliske effekt er særligt stærk, hvis du indtager frugt og grønt på en tom mave.
Når det så er sagt, har vi behov for både alkaliske og syreholdige fødevarer. Der skal være en balance. Derfor bør du ikke helt overse syreholdige fødevarer, selv hvis du generelt spiser alkalisk.
Kort overblik over sure fødevarer
Du kender de mest alkaliske fødevarer: Vi nævnte dem tidligere. Generelt er de fleste frugter og grøntsager alkaliske.
Men hvad med sure fødevarer? Altså alt det mad, der er syret og som har en forsurende virkning.
Rødt kød, fisk, æg, brød, gær, svampe, sodavand, alkoholholdige drikke, honning, kaffe, te, mælk, ost, yoghurt, m.v.
Derudover er der mange fødevarer, der ligger i midten – de har altså en baseværdi. Det gælder for eksempel bønner, de fleste olier, ris, nogle nødder samt nogle frugter (fx æbler og bananer).
Konklusion
De fleste frugter og grøntsager er på den alkaliske side af pH-skalaen. Nogle rangerer dog bedre end andre, og mange af disse er utroligt sunde for os. Enkelte tilskud, fx greens pulver, giver en alkalisk effekt. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så start gerne en diskussion herunder!