Et hyppigt sundhedsspørgsmål er, hvor meget vand man skal drikke om dagen. Det er svært at komme med et præcist bud, men generelt er det en god idé at indtage mindst to liter væske om dagen.

Det afhænger dog af flere faktorer – heriblandt alder, motionsniveau og generelle kostvaner.

Kroppen består af omkring 60% vand, så det er forholdsvis vigtigt at holde os hydrerede. Det er også noget, der kan mærkes: Vi har det generelt bedre, både fysisk og psykisk, når vi er velhydrerede. Hele kroppen har behov for vand. Da vi udskiller en del vand i løbet af dagen – fx igennem sved, udånding og toiletbesøg – er det vigtigt, at vi også indtager tilstrækkelige mængder vand.

Sundhedsmyndighederne anbefaler generelt, at vi drikker mindst to liter vand om dagen. Hos Superform.dk mener vi også, at det er et fornuftigt mål at gå efter. Nogle eksperter mener, at vi bør indtage omkring 40 ml vand pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis du vejer 70 kg, hvilket er en ret almindelig kropsvægt for danskere, skal du altså indtage 2,8 liter om dagen.

Men igen: Det er vidt forskelligt, og det afhænger af forskellige ting. Hvis du har en kost, der er rig på frugt og grønt, behøver du ikke at drikke nær så meget vand. Frugt og grønt indeholder nemlig væske, der forsyner kroppen når du spiser. Hvis du spiser den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen (5-10 stykker), kan du formentligt holde dig omkring 1 liter vand om dagen uden at behøve at drikke mere.

Omvendt – hvis du har en kost, der er rig på salt og på tørre eller syrerige madvarer, er det en god idé at drikke lidt mere. Lyt til din egen krop – når du er tørstig, bør du selvfølgelig drikke.

Hvis du dyrker meget motion, og du regelmæssigt sveder når du træner, har du formentligt også brug for et større vandindtag end hvis du ikke trænede.

Kan man drikke for meget vand?

Ja, det kan man faktisk godt. Der er eksempler på folk, der har drukket alt for meget vand og oplevet negative effekter heraf.

Generelt bør du ikke drikke mere end 5 liter om dagen, medmindre du har helt særlige behov – som i så fald vil være værd at få en lægekonsultation omkring.

Når vi drikker for meget vand, kan der ske den effekt, at kroppen simpelthen skyller for mange ting med ud – her taler vi om vitaminer og mineraler i kroppen.

Desuden er det ikke sjovt at gå på toilettet hele dagen.

Hvis du drikker et sted mellem 2-5 liter vand om dagen, bør du samtidig fordele det udover hele dagen. Om aftenen kan det være en god idé at holde lidt igen, så du ikke vågner midt om natten for at gå på toilettet.

Tips til at drikke nok vand

Det er en god idé at måle, hvor meget vand du drikker – i hvert fald i begyndelsen, når du vil gøre det til en vane med at drikke vand.

For at gøre drikkeoplevelsen bedre, kan du overveje at sætte vandet på køl i en kande i køleskabet. Isterninger er også altid gode at have parate.

Andre former for væske kan godt erstatte vand. Så hvis du drikker kokosvand, juice eller te i stedet for, tæller det altså på samme måde som med vand.

Hvis du sigter efter at være ekstra sund, kan du overveje at drikke vand med elektrolytter – her er der tale om vand med naturlige salte, som er elektrisk ladede, og som derfor forsyner kroppen. Det er nemlig ikke kun vandet i sig selv, der gør at vi slukker tørsten: Det er også de mineraler og næringsstoffer, der er i vandet.

Har du spørgsmål om at drikke vand? Skriv herunder!