Når det handler om sundhed, er der næsten altid fokus på de store ting, som vi kan gøre for at styrke vores helbred: At begynde til en sportsgren, at træne aktivt tre gange om ugen, eller at følge en kostplan til punkt og prikke.

Det er alt sammen meget fint, og det virker bestemt også – problemet opstår først, når motivationen begynder og falde, og det gør den for de fleste.

I stedet for motivation handler det altså om at sætte fokus på disciplin. Hvis du skaber små sunde vaner, som bliver ganske almindelige hverdagsting, og som reelt ikke er svære at udføre, kan du styrke dit helbred gevaldigt. Her er nogle nemme hverdagsvaner, som du bør overveje at tilføje til din livsstil.

Gå en tur hver dag

En gåtur er en god måde at bevæge kroppen på. Der er ikke tale om træning, men der er tale om bevægelse, og det er formentligt den mest naturlige bevægelse overhovedet.

Videnskaben har allerede sagt god for adskillige fordele ved at gå. Det gør dig sundere, og det giver faktisk også mental klarhed. Måske har du også oplevet, at det er nemt at have gode samtaler kørende, når du går en tur sammen med en anden person. Hvis du går alene, så er det en god måde at bearbejde dine tanker på.

Ikke alene får du motion, men også frisk luft – og måske endda lidt solskin. En gåtur er en glimrende vane, og selv hvis det ikke er hver dag, så i det mindste et par gange om ugen. Det behøver ikke at være en lang gåtur – 10 minutter er helt fint, hvis du ikke har tid til mere.

Stræk kroppen ud hver morgen

De fleste af os vågner op til vækkeuret, går i bad, skynder os at tage tøj på, og tager et morgenmåltid. Men vi glemmer noget vigtigt undervejs – at aktivere kroppen og at mærke vores muskler og led.

Derfor er det en glimrende idé at strække ud hver morgen. Det behøver ikke at vare længere end et minut eller to. Stræk armene, benene og ryggen. Ryst hovedet en smule, og mærk om alt er, som det skal være.

En super nem vane som alle kan begynde på og som på ingen måde er kompliceret eller stressende. Tværtimod: Du vil hurtigt opleve, at du får en bedre start på dagen, og at humøret endda også forbedres!

Brug musklerne

Gør det til en vane at aktivere dine muskler. Det behøver ikke at være ret meget, men bare en lille smule. Løft nogle ting, når du får mulighed for det. Spænd musklerne foran spejlet. Læg arm med dine venner. Gå hjem med bæreposen fra supermarkedet. Der er mange måder at aktivere musklerne på i hverdagen. Og det er skide sundt. Hvis du er super ambitiøs kan du begynde i fitness, men det er også ganske fint at starte i det små.

Selv hvis det kun er en lille smule, vil det nemlig få store effekter i længden. 10 armbøjninger om dagen er en god måde at holde overkroppen ved lige på – og det er ikke særligt svært, i hvert fald ikke når du vænner dig til det. Desuden tager det kun 10 sekunder!

Tag en smule C-vitamin

C-vitamin, også kendt som askorbinsyre, er det vigtigste vitamin overhovedet. I modsætning til mange dyr kan vi ikke danne vores egen C-vitamin, så vi er afhængige af kilder udefra. Blandt madvarer kan vi kun få det fra frugter og grøntsager – og selv her er mængder ganske små.

Der er blevet forsket meget i C-vitamin, og faktisk er vitaminet i stand til at holde mange sygdomme væk – især kroniske sygdomme og virale infektioner.

Nobelprisvinder Linus Pauling tog 3 gram om dagen. Mange sundhedseksperter og forskere tager endnu mere. Den ideelle mængde er formentligt omkring 5 gram dagligt, som bør tages i to forskellige doser – morgen og aften. Det er nemmest og billigst at tage C-vitamin i pulverform. Vær sikker på, at det pulver du køber er l-askorbinsyre som er den bedste og mest naturlige variant. Læs vores guide til C-vitamin her.

Lav vejrtrækningsøvelser i 5 minutter

Uden mad kan vi leve i adskillige uger. Uden vand kan vi leve i en håndfuld dage. Men uden vejrtrækning kan vi kun overleve i nogle få minutter.

Derfor er vores vejrtrækning utrolig vigtig. Normalt lægger vi ikke så meget vægt på det – de fleste ser deres vejrtrækning som noget automatisk.

Og det er da også ganske rart, at en sådan vigtig funktion nærmest er automatisk. Men nogle gange kan vi mærke store effekter ved at trække vejret aktivt og kontrolleret. Desuden er det vigtigt at trække vejret på den rette måde, hvilket du hurtigt lærer, når du regelmæssigt laver vejrtrækningsøvelser.

Der er mange metoder her. Du kan prøve Wim Hofs kendte vejrtrækningsøvelse. Eller du kan følge den danske dykker Stig Severinsen, der har flere interessante vejrtrækningsvideoer. “Breath of Fire” og “Box Breathing” er nogle interessante internationale metoder. Vælg én vejrtrækningsøvelse hver dag og udfør den i nogle få minutter. Det bringer glimrende resultater med sig.

Læs også vores artikel om, hvordan du trækker vejret korrekt.

Få noget solskin

Solskin bidrager voldsomt til vores energiniveau. Du har med garanti også oplevet, at du har mere energi om sommeren, hvor solen skinner meget.

I Danmark er der begrænset med solskin om efteråret og om vinteren, hvilket kan gøre det lidt svært at komme ud i solen. Men når vi har mulighed for det, bør vi også udnytte det. Solen er den vigtigste energikilde. Kom ud i solen, hver dag du har mulighed for det!

Læs mere om solskin og dets fordele i vores artikel om solbadning. Her får du også vigtige råd til at beskytte huden, når du opholder dig i solen. Det skal trods alt være sundt hele vejen igennem.