Raw food er blevet en populær kostbevægelse. Især i udlandet, men også hjemme i Danmark. Selvom der er mange positive historier og anekdoter omkring raw food, er der også mange, der kritiserer det.
Vi forsøger at give et fuldt overblik over, hvad en raw food kost egentlig går ud på, hvilke ting man må spise, samt hvad fordelene og ulemperne er.
Hvad er en raw food kost?
En raw food kost er i sig selv super simpel. Man må kun spise rå fødevarer, altså mad der ikke er blevet opvarmet over 48 grader. Maden og drikkevarerne må heller ikke være pasteuriserede eller have været igennem anden form for rensningsproces.
Ofte forbindes en raw food kost med at være veganer, da man primært har frugt og grøntsager at vælge imellem, og da animalske produkter sjældent fungerer i en rå kost.
Derfor er der mange, der kalder sig rå veganere eller raw vegans, når de følger denne kostplan.
Dog er der en lille undergruppe, som spiser rå kød, hvilket i teorien også hører ind under en raw food kost.
Idéen bag en raw food kost er, at det ofte er skadeligt at opvarme fødevarer til ekstreme temperaturer, da mange naturlige enzymer går tabt.
Desværre er der mange begrænsninger i raw food, hvilket betyder, at det ikke er en realistisk mulighed for de fleste – i hvert fald ikke på lang sigt. Samtidig er der skepsis omkring, hvorvidt det egentlig er sundt. Raw food er dog interessant som idé, og nogle af de ting, der karakteriserer kosten, kan snildt inddrages i en mere balanceret kost og give glimrende resultater.
Disse ting kan du spise
Men hvis vi går ud fra, at du ønsker at følge en hel raw food kostplan, så er der selvfølgelig nogle ting, du godt kan spise, og nogle ting du ikke kan spise.
Generelt følger raw food entusiaster en livsstil, hvor nedenstående fødevarer er i centrum, og hvor de selvfølgelig ikke opvarmes over 48 grader:
- Frugter
- Grøntsager
- Nødder
- Frø
- Rå kornprodukter
- Koldpressede olier
- Visse fermenterede fødevarer
- Rå æg
- Rå mælk
- Rå fisk og kød (fx sushi)
Hvis man ydermere ønsker at være rå veganer, så skal de animalske produkter – det vil sige de sidste 3 ting – naturligvis sorteres fra.
Hvad må man imidlertid ikke spise?
Alt, hvad der er opvarmet. For eksempel kogte grøntsager, kød fra pande, ovn eller grill, alle former for bagværk, bordsalt, raffineret sukker, kaffe, te, alkohol, pasta, chips, pasteuriserede drikkevarer som mælk og juice fra supermarkedet.
Fordele ved at spise rå fødevarer
Det er nemt og simpelt. Du behøver aldrig at stå i køkkenet og lave mad i flere timer. Opvasken er også mere begrænset.
Samtidig ved du, at du får alle de naturlige næringsstoffer, som er i maden. Alle enzymer er bevaret i frugt og grønt, når det ikke bliver opvarmet.
Nogle fortalere for raw food mener, at man fjerner det, der hedder biophotoner ved at opvarme og tilberede maden. Tænk over det som med en kartoffel – hvis du planter den i jorden i sin naturlige form, vil du efter en periode få mange flere kartofler. Samme effekt sker dog ikke, hvis du planter en kogt kartoffel i jorden. I så fald er den død. Det samme gør sig gældende med mange andre fødevarer. Og idéen er så, at vi bør indtage ‘levende’ mad og at det gavner os bedre.
De fleste, som følger en raw food kost, indtager afsindigt mange frugter, grøntsager, nødder og frø. Det er lig med højt indtag af vitaminer, mineraler og antioxidanter, og det bringer uden tvivl fordele med sig. Sådan er det.
Ulemper ved kosten
Omvendt kan man komme til at mangle visse næringsstoffer. For eksempel B12-vitamin, der er enormt svært at finde fra ikke-animalske fødevarer. D-vitamin bliver også svært at få, men det kan man dog få fra solen. Omega 3 bliver også et problem. Derfor bør man som minimum supplere med B12 og Omega 3 i forbindelse med en langvarig rå kostplan.
Samtidig er kosten begrænset, og udover mangel på nogle næringsstoffer som lige nævnt, kan det også gøre kosten kedelig i længden. I Danmark er vi glade for mad, og vi kan godt lide at spise veltilberedte retter. Med en rå kost kommer du til at spise mange af de samme ting igen og igen.
Som rå veganer er det primært mangel på enkelte næringsstoffer, samt mangel på nye ting at spise, der ender med at blive de største problemer.
Som generel raw fooder, der også spiser rå æg, drikker rå mælk og spiser rå fisk, kan der være andre problemer – for eksempel salmonella og andre bakterier og parasitter i maden. Derfor er de fleste raw food entusiaster også veganere, da der er betydelige risici i at følge en rå kost, som samtidig inkluderer animalske produkter.
Er det dyrt at følge en raw food kostplan?
Det kan godt gå hen at blive lidt dyrt, men det afhænger af dine spisevaner.
En person, som følger en raw food kostplan, skal stadig sørge for at få et tilstrækkeligt antal kalorier. Og det kræver ofte en del frugter og grøntsager, for eksempel. Til gengæld kan man inddrage nødder som har mange kalorier i sig.
Hvis du spiser rigtigt meget mad, så bliver det dyrt at følge en raw food kost. Hvis du spiser moderat eller lidt, så er der ikke den store forskel sammenlignet med en mere almindelig kost. Her vil priserne være nogenlunde ens.
Det afhænger dog også af kvaliteten på de produkter, du køber. Hvis du vil have, at alt skal være økologisk, bliver det naturligvis en del dyrere.
En enkelt person kan sagtens have en fin kostplan med rå fødevarer, der koster omkring 50 kroner om dagen. Det vil svare til et månedligt madbudget på 1.500 kroner, hvilket de fleste har råd til. Som familie kan det dog godt blive dyrt, da man er flere om det, men omvendt er det så også muligt at købe stort ind, hvilket kan give besparelser.
Generelt kan du holde øje med tilbud og slå til. Flere ture til grønthandleren frem for supermarkedet kan også give pote. Hvis du har egen have, så kan en raw food kost faktisk være utrolig billig, da du kan dyrke egne grøntsager og have frugttræer stående.
Balanceret er bedst
Hvis vi opvejer fordelene og ulemperne ved en raw food kostplan, så opdager vi hurtigt, at det nok ikke er den perfekte kost, da der er nogle essentielle begrænsninger, og da det vil blive rigtigt svært for den almindelige person at implementere kosten permanent.
Alligevel kan det være meget sjovt at gøre sig midlertidige erfaringer. Det er interessant at følge en ny kost i en bestemt periode, for eksempel i 2 uger eller en måned, og gøre sig nogle personlige erfaringer.
Generelt vil vi dog råde til en balanceret kost, hvor du spiser forskellige ting. Det vil altså både sige rå fødevarer som frugter, grøntsager, nødder, med videre; men også fødevarer, der er blevet tilberedt, som for eksempel kød, æg, mørkt brød, havre og lignende. En balanceret kost fungerer bedst for de fleste, og det er også nemmest at have med at gøre, når man er ude at spise hos andre.
Derfor kan man stadig tage inspiration i en raw food kostplan og inddrage flere rå frugter og grøntsager til kosten, mens man fortsætter med også at spise almindelige retter.
Lær mere om raw food
Hvis du ønsker at lære mere om raw food kosten og idéerne bag, så er der mange gode kilder på nettet. Du kan starte med at tjekke følgende YouTube-kanaler:
Konklusion
Raw food er en interessant idé, men der er tvivl om, hvorvidt det rent faktisk er en sund kostplan eller ej. Det er positivt, at man på en raw food kost får indtaget store mængder frugt, grønt og nødder, men samtidig er der visse andre begrænsninger, der potentielt kan give problemer. Tilskud vil derfor være nødvendigt for dem, der permanent vælger at følge denne kost, og vi råder generelt til at spise balanceret og blot inddrage en masse rå fødevarer i din kost frem for at begrænse sig fuldstændigt til dem.
Har du erfaringer med at følge en rå kostplan, eller er du sågar selv rå veganer? Skriv din mening herunder!