Der er meget snak om mørk chokolade i sundhedsmiljøet. Den almene holdning er, at det er sundt i små mængder, men usundt i store mængder. Superform.dk ser nærmere på situationen, og vi ser desuden på, hvad det er, der gør mørk chokolade sundt i små mængder.
Fakta om mørk chokolade
Mørk chokolade består typisk af kakaopulver, kakaosmør og sukker. I nogle former for mørk chokolade er der dog ikke tilsat sukker, men i så fald vil der ofte være et andet sødestof.
Definitionen ‘mørk chokolade’ fremgår som regel, når over chokoladen indeholder over 50% kakao. Det menes dog først, at mørk chokolade reelt er sundt, når mængden går over 70%.
De fleste typer mørk chokolade, som du kan købe i supermarkedet, indeholder også et sted mellem 50-80%. På internettet kan du købe chokoladeplader, der går over 90%, men det er naturligvis mere bittert at spise.
Chokolade med under 50% kakaoindhold kaldes ofte for lys chokolade eller mælke chokolade. Chokoladevarianter helt uden kakao kaldes for hvid chokolade.
Man producerer den mørke chokolade ved at omdanne kakaobønner til kakaomasse og kakaosmør, som er de vigtigste ingredienser i det færdige produkt. Kakaoindholdet nævnes i procent som den samlede del af kakao, der er i produktet – altså både kakaopulveret og kakaosmørret.
Er mørk chokolade sundt?
Kakaopulveret er sundt, men smørret er ikke. Derfor handler det om at finde et produkt med meget kakaopulver og ikke nær så meget kakaosmør.
Grunden til, at kakao er sundt, er simpelthen fordi der er mange antioxidanter. Blandt andet flavoider. I nogle studier er man kommet frem til, at det potentielt kan forbindes med en lavere risiko for hjertekarsygdomme. Mørk chokolade lader altså til at være godt for blodomløbet og for hjertehelbredet, men undersøgelserne er fortsat teoretiske – de tager udgangspunkt i antioxidanternes formodede effekt. Der er stadig ingen direkte evidens for at mørk chokolade er sundt for hjertet, men det kan fremtidige studier måske bevise.
Antioxidanterne gør altså mørk chokolade interessant. Men det betyder ikke, at det kun er godt. Der er nemlig også ulemper ved at indtage mørk chokolade.
Der er nemlig et forholdsvis højt cadmiumindhold i mørk chokolade. Cadmium er et tungmetal, som vi godt kan håndtere i ganske små mængder, men som kan give kroppen problemer, når vi får for meget. Det er derfor, at det kun anbefales at indtage små mængder mørk chokolade om dagen. En gennemsnitlig plade mørk chokolade – 100 gram som består af 70% kakao – vil indeholde omkring 20 mikrogram cadmium.
Det anbefales generelt, at du ikke spiser mere end 50 gram mørk chokolade om dagen. Hvis du vil optimere sundhedsfordelene – altså at du får fordelene ved at indtage antioxidanter, men samtidig små mængder cadmium – bør du indtage 10-20 gram om dagen, hvilket svarer til et eller to kvadrater, som du knækker af pladen. Én plade mørk chokolade á 100 gram vil altså holde i 5-10 dage.
Husk også på at de fleste dyr ikke tåler mørk chokolade – for eksempel bør du aldrig servere mørk chokolade eller andre former for kakao til din hund eller din kat. Det skyldes stoffet theobromin, der er et naturligt alkaloid som forekommer i kakaobønner. Mennesker kan godt tåle theobromin i små mængder, men mange dyr kan ikke. Man formoder, at theobromin er en af grundene til, at kakao har en stimulerende virkning på menneskets centralnervesystem. Chokoladeafhængighed menes dog ikke at være på grund af theobromin.
Hvad med lys chokolade?
Lys chokolade indeholder typisk mindre ren kakao, samt meget mere sukker og mælk end mørk chokolade gør. Af disse grunde kan lys chokolade (også kendt som mælkechokolade) ikke betragtes som sundt på samme måde som mørk chokolade kan. Små mængder lys chokolade bør dog være helt okay at indtage engang imellem – ikke for sundhedsmæssige grunde, men for hyggens skyld, og da det kan løfte humøret en smule.
Hvor meget bør man indtage?
Som sagt er det bedst at indtage omkring 10-20 gram mørk chokolade om dagen. Det er i hvert fald konklusionen blandt de, der har forstand på det.
Hos Superform.dk vil vi ikke anbefale noget specifikt, udover at holde mængden forholdsvis lav. Sundhedsmyndighederne nævner, at vi bør holde os under 50 gram mørk chokolade om dagen, og det virker som et godt råd at følge.
Bedste mørke chokolade
Ideelt bør du købe mørk chokolade med så høj en kakaoprocent som muligt – og uden tilsat sukker. I supermarkederne er det svært at finde en sådan mørk chokolade, om end det kan lade sig gøre enkelte steder. Mørk chokolade med små mængder sukker kan stadig være nogenlunde sundt i små mængder, så længe det ikke er for meget sukker.
Din bedste mulighed er dog at bestille en kvalitetschokolade på nettet. Det kan du sagtens gøre, for chokolade har en lang udløbsdato og holder både kvalitet, næring og smag ret længe. Potentielt kan du også spare penge på at købe det på nettet, og du kan købe rigeligt ind på én gang.
Hos Helsebixen kan du købe flere gode varianter af mørk chokolade.
Et glimrende eksempel er Cavalier chokolade, der indeholder 85% kakao og som er sødet med stevia i stedet for sukker. På alle måder et godt produkt, der skiller sig ud fra mængden.
Hvis du ønsker at købe økologisk, så er Panama chokolade et godt valg. Kakaoprocenten er dog lidt mindre her (80%), men det er stadig rigtigt godt. 100% af ingredienserne er i øvrigt fairtrade, og produktet smager godt, da der er en nøddeagtig aroma tilsat. Vanilje er en af ingredienserne, men naturligvis i en meget lille mængde. Kakaoindholdet i produktet kommer fra Panama, som navnet også angiver.
Du behøver dog ikke at købe på nettet – alle supermarkeder sælger også fine mørke chokolader. Det kan blot være praktisk at bestille online, hvis du leder efter et særligt produkt, eller hvis du gerne vil købe stort ind på én gang.
Konklusion
Mørk chokolade kan potentielt være rigtigt sundt i små mængder (10-20 gram). Det lader til at være den teoretiske konklusion fra videnskaben, om end vi stadig har brug for at lære mere. Desuden smager det enormt godt – den mening deler mange mennesker i hvert fald – så små mængder mørk chokolade kan formentligt være et godt alternativ til mere usunde snacks, som fx mælkechokolade, der har et højere sukkerindhold.