De fleste ved udmærket, at alkohol ikke er sundt, men alkohol er dog en vigtig del af vores kultur og vores samvær. Derfor drikker de fleste engang imellem – men hvilken effekt har alkoholindtaget, når vi dyrker motion?

Vi har set nærmere på sagen og fundet frem til nogle af de vigtigste ting, du bør vide om hvordan alkohol kan påvirke din træning. Både hvis du er atlet, men også hvis du simpelthen bare træner i center og gerne vil komme i bedre form.

Alkohol gør det svært at restituere

Alkohol har indflydelse på søvnen. Et let alkoholforbrug gør det nemmere at falde i søvn – sådan er der i hvert fald mange, der har det – men selve søvnen er dog af lavere kvalitet.

Der er nemlig risiko for, at søvnfaserne kan ændre sig, når du har alkohol i blodet. REM-fasen, som er den dybe søvn, bliver ofte forstyrret, hvis du har drukket alkohol. Det er både tilfældet ved moderate og høje mængder alkohol. Samtidig bliver kortisol, som er et stresshormon, ofte øget, når du sover efter at have drukket alkohol.

Dårlig søvn er lig med dårlig restitution, mentalt såvel som fysisk, og det gør din indsats værre over tid. Hvis du har en skade, og du er ved at genoptræne, kan det især få store konsekvenser at drikke alkohol regelmæssigt. Her er restitutionen nemlig særlig vigtig.

Alkohol kan føre til dehydrering

Alkohol dehydrerer kroppen, da ADH-funktionen hæmmes. Samtidig bliver man også dehydreret af at træne hårdt, og kombinationen af de to ting gør, at du skal lægge en særlig indsats i at blive hydreret igen.

Når du er dehydreret, vil du ofte opdage, at kroppen opererer på et lavere niveau end normalt, og at det er svært at koncentrere dig om ting. Samtidig øges risikoen for skader og almindelig krampe.

Hvis du regelmæssigt drikker alkohol, eller hvis du har været i byen dagen inden din træning, så er der en risiko for, at du er dehydreret dagen efter.r

Heldigvis er der fine måder at blive hydreret på igen.

Den bedste måde er at drikke kokosvand, som indeholder naturlige elektrolytter, og som styrker kroppen. Andre kilder til elektrolytter kan også overvejes. Dernæst kan du spise en morgenmad eller frokost rig på mineraler og efterfølgende drikke en masse almindelig vand. De ting bør sikre, at kroppen hurtigt bliver velhydreret igen.

Sportspræstation kan blive væsentligt dårligere

Der er en grund til, at mange af verdens bedste sportsudøvere – eksempelvis Cristiano Ronaldo – holder sig helt og holdent fra alkohol.

Det gør nemlig præstationen væsentligt dårligere, og det er der faktisk flere årsager til.

De to faktorer, som vi nævnte tidligere – at alkohol gør det svært at restituere, og at det kan føre til dehydrering – er nogle er årsagerne. Men din koordination forværres også, da regelmæssigt alkoholindtag har en negativ indflydelse på antallet af hjerneceller. Det kan få indflydelse på koncentrationsniveauet såvel som på din indlærte teknik.

Da de fleste sportsgrene kræver koordination og teknik, er det altså en klar ulempe at drikke alkohol for ofte, eller lige op til en kamp eller et stævne. Dermed ikke sagt, at man aldrig bør drikke alkohol – det skal blot planlægges, tilpasses eller gøres med måde, præcis som du også ville strukturere din kost, hvis du har ambitioner om den bedst mulige præstation, mens du stadig nyder livet.

Skal jeg træne hvis jeg har drukket alkohol dagen inden?

Alkohol påvirker helt klart din træning, og alkohol menes at svække musklerne i kroppen dagen efter. Det er også svært at træne med alvorlige tømmermænd – måske har du allerede prøvet det!

Når det så er sagt, er det stadig oplagt at træne alligevel, så du kan følge din rutine. Her henviser vi især til styrketræning. Det er vigtigt at holde tingene kørende og møde op – især hvis du følger et program eller lignende. Det afhænger også af, hvor meget du har drukket. Har du drukket 5 øl? Så bør du stadig kunne have en rigtig god træning. Er du gået helt amok med 10 shots, 5 øl og en masse andre ting, du ikke kunne huske? Tja, så bliver træningen nok ikke den bedste, men du kan overveje at løfte lidt alligevel.

Der er dog én overraskende fordel ved alkohol: I vores research læste vi os frem til, at et serbisk studie viste, at stofskiftet faktisk ikke ændres, hvis du har drukket alkohol dagen før. Hvis dit mål er at tabe dig, fx ved at udøve cardio, kan du altså godt mærke fordele ved at køre din træning som almindeligt – selv hvis du har været til en vild fest aftenen før.