Du kender garanteret ribben fra gymnastikhallen. De fleste danskere bliver introduceret for ribber i en tidlig alder, da de ofte bruges i idrætsundervisningen i folkeskolen. Dog er der ikke ret mange, der træner med ribber som voksne – og det er lidt en skam. En ribbe åbner nemlig op for mange gode øvelser og fylder næsten ingenting, da den står op af væggen.

Hvis du overvejer at få en ribbe til væggen derhjemme, så læs denne guide. Vi anbefaler de bedste ribber på markedet, vi guider dig igennem monteringen, og du får forslag til øvelser du kan lave på din ribbe. Lad os komme i gang!

Bedste ribber til væggen

Vi vil først og fremmest fastslå, at de fleste ribber minder om hinanden, og forskellen ikke er nær så stor blandt produkterne som ved andet fitnessudstyr. Derfor kan du ofte slippe af sted med at vælge en billig ribbe til væggen. Men der er dog alligevel nogle produkter, som vi foretrækker frem for andre.

Her kommer anmeldelserne!

Abilica Wallbar ECO

Hvorfor ikke købe en god og billig ribbe, som samtidig er miljøvenlig?

Denne wallbar fra Abilica er lavet af bøg og leveres ubehandlet. Den er simpel og god, præcis som en ribbe skal være. I alt er der 9 ribber. Den øverste af dem er skudt en smule frem, så der er plads til at hænge med armene og lave øvelser.

Ribberne i denne wallbar er rigtigt gode at holde fast i. Den ovale form gør det nemt at få hånden omkring. Desuden kan den sættes solidt fast til væggen ved at skrue den fast på seks forskellige punkter.

Det bedste af det hele – den er ret billig. Prisen er 1.879 kroner, hvilket er særdeles prisvenligt for et så godt produkt. Abilicas træribbe er vores primære anbefaling, hvis du gerne vil have en fin miljøvenlig ribbe.

Køb Abilica Wallbar ECO her!

Metalribbe med bænk

Hvis du foretrækker metal frem for træ, så kan du også få en metalribbe. Den er dyrere, men har til gengæld også et mere professionelt look. Vi mener, at den bedste metalribbe også er den, som Abilica producerer. Her får du i øvrigt en træningsbænk med, hvilket åbner op for, at du kan lave endnu flere øvelser – især når det gælder mavetræning.

Ribben har en højde på 220 centimeter. Den har et flot sort design, som giver et moderne og råt udseende. Maksimal vægtbelastning er 120 kg. Der er 12 meder i alt, hvoraf den øverste er skubbet en del ud, hvilket gør det nemt at lave øvelser som push-ups og chin-ups.

Bænken, der følger med, er behagelig at ligge på og kan monteres og fjernes som ønsket. Du kan altså også bruge den medfølgende bænk til øvelser separat fra selve ribben.

Dette er ikke den slags ribbe, du sætter op i gangen eller i stuen. Det er en ribbe, der bør bruges i et dedikeret træningsrum. Hvis du køber udstyr ind på vegne af et fitnesscenter eller en sportsklub, så er denne ribbe nok det ideelle valg.

Prisen er 4.995 kroner. Vi anbefaler, at du køber den direkte fra Abilicas egen webshop.

Køb metalribbe med bænk her!

FitWood Upplyft Mini

mini ribbe til væg

Du har også mulighed for at få en miniribbe som er perfekt til værelser. Den har samme kvalitet som de lidt større ribber, men den er cirka 30 centimeter lavere. Det gør den oplagt, hvis der er kort til loftet, eller hvis den for eksempel skal sættes ind på et børneværelse.

Der er en dybde på 12 centimeter ved alle ribber, undtagen den øverste som stikker 30 centimeter ud fra væggen. Den kan holde til en brugervægt på helt op til 150 kg. FitWoods ribbe er lavet af birk og kommer i mange forskellige farver – den lyse træfarve er den mest naturlige, men den fås også i sort, hvid og pink.

Prisen på 3.000 kroner er højere end gennemsnittet for en ribbe på denne størrelse, men hvis fleksibilitet, udseende, sikkerhed og træningsmuligheder al sammen skal optimeres, og hvis du leder efter en god ribbe til hjemmebrug (især til børneværelset) så er den alle pengene værd.

Køb FitWood Upplyst Mini her!

Montering af ribbe

Det er ret nemt at montere en træningsribbe.

Langt de fleste ribber skal nemlig bare sættes fast til væggen med nogle skruer. Så find boremaskinen frem, når du modtager din ribbe, og find gerne nogle lidt tykke skruer frem, så ribben sidder ordentligt fast og kan holde til en god mængde vægt, når du eller andre skal bruge den til træning. Nogle gange følger skruer med i købet.

Du skal selvfølgelig finde det rette sted at opsætte ribben. Gerne en væg, der er stærk – du kan lave en testboring og se om der er ordentligt bid, når du borer en skrue ind. Samtidig skal der selvfølgelig være plads i rummet. Hvis du har et træningsrum, så er det nok der, at ribben skal stå. Men en ribbe kan også fint sættes op i en gang, i en stue, eller i et børneværelse, såfremt indretningen tillader det.

Øvelser på træningsribbe

Du kan faktisk lave en del øvelser ved hjælp af en træningsribbe.

Den mest praktiske øvelse er selvfølgelig at strække ud. Du kan hænge i toppen, og strække hele kroppen hvilket er perfekt som opvarmning til en længere træning. Det føles også godt morgen og aften. Du kan teste din egen udholdenhed ved at se, hvor længe du kan blive hængende på ribben.

Dernæst kan du lave chin-ups på din ribbe. Chin-ups (og pull-ups/kropshævninger) er blandt de allerbedste rygøvelser, især hvis du ønsker en bred og stærk ryg.

Ribbe er perfekte til træning med elastikbånd. Ofte skal et elastikbånd jo vikles om noget, så man har et modstandspunkt. Her er ribben perfekt, da du både kan vikle træningselastikken på lavt og højt, så det giver utallige muligheder for varians, når du vil træne med elastik.

Det er også populært at lave maveøvelser via ribben. For eksempel kan du lægge en måtte helt hen til ribben, placere fødderne i bunden og dermed få en låst position, når du laver dine mavebøjninger, hvilket er rart og effektivt.

Træner du gymnastik, så er det muligt at lave en del forskelligt på ribben.

Du kan se denne video for at få mere inspiration til, hvordan du kan træne på ribben. Nogle af øvelserne i videoen er ret avancerede, men det giver en idé om mulighederne:

Fordele ved at træne på ribbe

At træne på en ribbe er særdeles effektivt. Det åbner op for mange øvelser – de mest væsentlige af dem er selvfølgelig muligheden for at hænge, samt pull-ups og chin-ups. Det er dog kun fantasien, der sætter grænserne, og der er et hav af øvelser du kan foretage på din træningsribbe.

Det er også sjovt. Det er en underholdende måde at træne på. Og det kan være lidt anderledes end den almindelige træning. Hvis du normalt bare træner med vægte, eller hvis du normalt bare træner kondition, så giver ribben dig mulighed for at prøve noget andet. Du kan passende inddrage ribbetræning et par dage om ugen, så ribben holder sig interessant, og så du kombinerer det med andet udstyr.

Hvis du har børn, så vil de med garanti også være glad for at få en ribbe i hjemmet. Det er nemlig en rigtig god introduktion til børn som ønsker at træne, og det er også derfor ribbe bruges så ofte i idræt i skolen.

En ribbe fylder i øvrigt meget lidt i forhold til andet træningsudstyr. Den monteres op af en væg, så det er ikke ligesom en træningsmaskine der står og fylder ude på gulvet. Du skal kun afgive få centimeters plads til ribben, og den falder derfor naturligt ind de fleste steder. Især hvis det er en ribbe lavet af kvalitetstræ.

Konklusion

Det kan være utroligt praktisk at have en ribbe på væggen. Det giver nemlig flere træningsmuligheder, og det er altid rart.

Tag et kig på produktanbefalingerne højere oppe, hvis du skal ud at købe en ribbe. Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med træningen.