Det har altid været naturligt for mennesker at gå og vandre. I dag går vi generelt mindre end vores forfædre gjorde, men det kan stærkt anbefales at tage lidt flere gåture.

Der er nemlig rigtigt mange fordele ved at gå en tur, og her får du overblikket over de mest væsentlige af dem. Det inkluderer blandt andet bedre humør og et stærkere immunforsvar.

Hjælper mod stress og depression

Hvis du er stresset, eller bare gerne vil modvirke stress, så er det en fantastisk idé at gå en tur.

Når vi bevæger kroppen, selv hvis det bare er med almindelig gang, øges produktionen af feel-good hormoner i kroppen. Desuden viser forskning, at vi bliver gladere ved at tilbringer mere tid udendørs, så hvis du tager en rask gåtur, kan det også hjælpe på en mild depression.

Booster hjernefunktionen

Produktionen af hjerneceller stimuleres, når vi er ude at gå. Blodtilførslen til hjernen øges nemlig, når vi bevæger kroppen, og når vi får frisk luft, og det giver et solidt boost til hjernefunktionen.

Desuden kan du stimulere hjernen på andre måder ved at gå nye ruter hver gang du er ude, og dermed lære at finde vej, mens du samtidig opdager nye steder. Det gavner indlæringen såvel som hukommelsen.

Mere kreativitet

Du ved det sikkert allerede: Det er nemt at få gode idéer, når vi er ude at gå. Der sker bare et eller andet – måske er det reduceringen af depression samt forbedring af hjernefunktionen som gør det. Alt tyder i hvert fald på, at vi er mere kreative, når vi tager en gåtur, og det viser både historien og moderne forskning.

De gamle grækere var vilde med at gå, og filosofferne fik deres bedste idéer, når de diskuterede med deres følgere på en gåtur. Man har senere hen lavet studier, der angiver, at det er nemmere at få gode idéer, når kroppen er i bevægelse, sammenlignet med når man blot sidder ned.

Solskin og frisk luft

Ret åbenlyst, men alligevel en klar fordel.

Når vi er ude at gå, får vi som minimum frisk luft. Hvis vi er heldige, så får vi også solskin. Begge ting føles godt, og det giver os et bedre helbred.

Frisk luft byder på mange fordele helt for sig selv. Vi får mere ilt, end hvis vi sidder inde bag en lukket dør. Og hvis vi befinder os de rette steder, så er der også negative ioner i luften (som faktisk er positivt)!

Solskin er lige så vigtigt. Vi har brug for D-vitamin, og solens stråler giver energi til kroppen. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi ikke får for meget, men i Danmark er det kun en reel risiko om sommeren, og når vi tilbringer overdreven tid ude. Solen byder generelt på flere fordele end ulemper. Der er ingen tvivl om, at kroppen har brug for solskin for, at den kan fungere ordentligt.

En gåtur kan være social

Der er intet i vejen med at gå alene, og det giver rigtig meget tid til at tænke over livet, og til at gå de steder hen, som du selv synes om.

Men en gåtur kan også være social. Indimellem kan du tage med nogle andre ud at gå. For eksempel venner eller familie. Alternativt kan du finde andre gang-entusiaster og tage med dem. En anden mulighed er at hilse på folk, mens du går, og lave lidt small-talk med andre mennesker. Der kan altså sagtens være et socialt aspekt i at gå, og det er endnu en fordel.

Godt for hjertet

Motion er godt for hjertet. Det ved du med garanti allerede. Videnskaben ved udmærket, at hjertet har godt af regelmæssig motion, især når det gælder løb, cykling, svømning og lignende.

Men en gåtur byder også på fordele. Selvom pulsen ikke kommer nær så højt op som når vi løber, så er der alligevel lidt konditionsfordele ved at gå. Især hvis du tager en lang tur, eller hvis du går i et raskt tempo.

Giver stabilt blodsukker

Når du går en tur, forbrænder kroppen hurtigere glukosen i kroppen. Det er med til at gøre blodsukkeret mere stabilt. Ofte stiger blodsukkeret efter et måltid med kulhydrater, så det giver fin mening at gå en tur (eller motionere på en anden måde) bagefter. Det kan potentielt hjælpe dig med at holde visse livsstilssygdomme væk.

En skånsom måde at motionere

Hvis vi går så langt som at kalde en gåtur for motion – og det gør vi – så kan vi samtidig fastslå, at det er en af de mest skånsomme måder at motionere på.

Skader forekommer ekstremt sjældent på almindelige gåture – det er mere almindeligt at få skader fra løb, styrketræning, sport og andre former for motion. Samtidig kan en gåtur være en fin idé, hvis du er ved at genoptræne nogle muskler.

Hvis du gerne vil motionere skånsomt, så er en gåtur vejen frem. Derfor er det især noget, som ældre kan få gavn af, men generelt har alle mennesker godt af at gå mere. Hvis du kræver mere motion end bare gåturen, så er der intet, der forhindrer dig i at træne endnu mere bagefter!

Gåtur kan føre til bedre søvn

Ved at gå en tur falder man til ro. Stress og bekymringer bliver dæmpede en smule. Det gør det lettere at sove bagefter.

Samtidig har hormonerne indflydelse. Du danner som sagt nogle gode hormoner, når du motionerer let og får frisk luft. Samtidig balanceres de dårlige hormoner. Ved at være ude om eftermiddagen/aftenen og se solnedgangen, får man en naturlig lyst til at sove.

Desuden er det nemt at blive udmattet efter en lang gåtur, og det fører al sammen til, at mange mennesker sover bedre, når de har været ude at gå sidst på dagen.

Længere levetid

Fysisk aktivitet gør os generelt sundere og derfor formodes det, at vi lever længere, hvis vi har en daglig udendørs gåtur.

Kroppen har godt af at bevæge sig, og det er ikke klogt at sidde stille for længe. Selv en hurtig gåtur er bedre end ingen gåtur – men hvis du har tid til nogle lange ture, så tag dem endelig. Frisk luft og motion kan forlænge vores levetid, så hav det med i tankerne i hverdagen. Selv indendørs kan du overveje at gå mere. Undgå elevatoren eller rulletrappen – tag de almindelige trapper, og gå rundt til dine ærinder.

Sådan kan du gå flere ture

At gå flere ture er noget, man skal vænne sig til. Du kan dog hurtigt gøre det til en vane. Det gode ved at gå er netop, at du kan gøre det uanset hvor du befinder dig, og at det ikke koster dig en øre.

Det skal altså bare gøres til en rutine. For eksempel kan du gå en morgentur eller en aftentur hver dag. Du finder simpelthen bare et tidspunkt, hvor det passer dig at gå. Det bedste er selvfølgelig at finde et tidspunkt, hvor du ikke er på arbejde eller i skole. Men hvis du har rigeligt med fritid, så kan du bare vælge det tidspunkt på dagen, der passer dig bedst. Mange foretrækker en aftentur, men der er bestemt også fordele ved at gå om morgenen og midt på dagen!

Som sagt, så koster det naturligvis ingenting at gå. Men det er alligevel rart med et par behagelige sko, så hvis du ikke er tilfreds med dine nuværende sko, vil vi anbefale, at du køber et par gode løbesko fra Nike. Ja, der er tale om løbesko, men de er også ekstremt gode til almindelig gang.

Hvis du går udendørs, når det er mørkt, kan du også overveje at gå med reflekser af sikkerhedsårsager. Bare sådan biler og cyklister kan se dig, hvis du går tæt langs vejen, eller hvis du krydser vejen.

Såfremt du foretrækker at gå om morgenen, kan du også medbringe en termokande med lidt kaffe. Det er en rigtig god måde at starte dagen på. Ellers er en flaske vand en god idé, især hvis du går om sommeren.

Kender du til flere fordele ved at gå, eller har du noget andet at tilføje? Skriv herunder!