Poker er populært for tiden – virkelig populært – hvilket det har været lige siden den helt ukendte, amerikanske hobbyspiller Chris Moneymaker vandt hovedbegivenheden i World Poker Series.

Moneymaker kom fuldstændig uset ind fra højre med en indgangsbillet til the big league fra en meget lille satellitturnering, som han havde vundet. Ind kom han, og han strøg lige til tops i en spektakulær finale med nogle af de bedste i verden.

Siden da er poker for alvor blevet sat på dagsordenen, og i dag er mange af de topprofessionelle pokerspillere nærmest superstjerner. Siden de lever af at spille poker, og der faktisk ligger en hel del forberedelse bag, så kommer spørgsmålet ofte op, om poker overhovedet bare er et spil – eller er det mon nærmere en sport? Man kan jo sagtens argumentere for, at det er en tankesport på samme niveau som skak og computerspil, der jo allerede anses som sportsgrene.

Hvis du hænger med her, så får du vores bud på et muligt svar.

Den spæde begyndelse

New Orleans
Den farverige by New Orleans var startskuddet til hele pokerbevægelsen.

Vi starter lige med at skrue tiden tilbage – helt tilbage til starten af 1800-tallet hvor vi skal besøge byen New Orleans i den amerikanske delstat Louisiana. Efter afslutningen på den amerikanske borgerkrig mellem nord- og syd-regionerne begyndte der så småt at dukke spillesteder op. Her kunne folk mødes og spille kort eller andre spil.

Et af de spil, der blev spillet mest, var poker. Det var ganske givet ikke helt det samme spil, som vi kender det i dag, men en noget mere enkel udgave. Langsomt udviklede spillet sig i takt med, at det bredte sig til resten af USA, og inden længe begyndte folk at spille forskellige afarter af poker som for eksempel 5 Card Draw, Omaha, 7 Card Stud og Texas Hold’Em. Alle disse varianter af poker bliver stadig spillet i dag og især Texas Hold’Em (eller Hold’Em, som det populært også bare kaldes) er særdeles populært på grund af den hurtige og dynamiske spillestil.

Det var netop også et spil Hold’Em, som Chris Moneymaker vandt den helt store gevinst på tilbage i 2003. 

I dag er der en god håndfuld virkelig succesfulde pokerspillere, der nyder godt at deres gode evner ved de grønne borde. De lever af det, og de lever godt.

Men det er faktisk ikke let og lutter lagkage at være en professionel pokerspiller. Det kræver masser af hårdt arbejde og øvelse – på mange måder er det nemlig ikke anderledes end at være en topatlet. For at en professionel pokerspiller kan spille deres bedste spil, så skal de væres forberedt – både fysisk og psykisk. Den bedste måde at opnå det på er at spise sundt, motionere, sørge for at få nok væske og at få tilstrækkeligt med søvn

Det er alt sammen en del af det store arbejde, der foregår bag kulisserne, når en professionel pokerspiller forbereder sig til spillet. Derudover er der selvfølgelig også selve spillet. Det kræver evner, talent, øvelse, tålmodighed, og fokus at blive – og forblive – en god pokerspiller, og der er et par ideelle måder, hvorpå man kan blive bedre og forbedre sine evner. 

Standardvarianten af poker er Texas Hold’Em og det første, du kan gøre (samtidig med at du selvfølgelig spiller en masse), er at se de professionelle spille på Twitch og følge dem på de sociale medier.

Du skal studere deres træk, strategier og lære fra deres spillestil. Du skal selvfølgelig også selv spille en masse. Spil med venner i virkeligheden og spil på nettet, hvor du kan spille mod andre spillere fra hele verden som måske er bedre end dig. Studér dem og lær fra dem og fra dine egne fejltagelser. En god måde at øve sig på online er ved at spille Texas Hold’Em hos 888, hvor du kan spille i forskellige omgivelser, for eksempel live-turneringer, øvespil, og spil med forskellige puljer og buy ins.

Hvis du er helt ny i spillet, så kan du finde de vigtigste pokerregler lige her. 

Nu hvor vi har snakket lidt om, hvad poker egentlig er, så er det tid til at se på, hvad der skal til, for at et spil er en sport – og hvordan passer poker ind i den definition? 

Hvad definerer en sport? 

Løb er et klart eksempel på en sport.

Vi kan nok godt alle blive enige om, at kvinderne på billedet dyrker sport. De løber, de bruger sig selv fysisk, de deltager i en konkurrence. Alle disse er elementer, som de fleste nok vil mene skal være tilstede for at noget kan klassificeres som en sport. Og faktisk er det nok nogle af de elementer, der indgår i definitionen af sport. Denne definition siger nemlig følgende:

”For at noget kan være en sport, skal det have et klart konkurrencebetonet element. Det skal være en fysisk udfordring, og ligeledes så skal spillet være styret af et klart og utvetydigt regelsæt, som forvaltes af en eller flere upartiske dommere. Derudover skal disciplinen også være organiseret i en klar ramme af en dertil indrettet organisation eller institution.”

Det giver jo nogle spændende muligheder for fortolkning, og det lægger op til at flere ting muligvis kan indgå i dette regi. For eksempel diskuteres det ofte, om e-sport virkelig er en sport eller ”bare” et spil – og hvad med skak som jo er en anerkendt sportsgren? Det er ikke helt ligetil at gennemskue og hvor hører poker til i alt dette? Hvad kan vi kalde det, når Chris Moneymaker og Daniel Negreanu sidder rundt om bordet sammen med de andre sværvægtere i international poker i Las Vegas, Macau, eller Monte Carlo og med alvorlige miner kæmper om at vinde den til tider enorme pulje og ikke mindst æren? Er der ikke et helt klart konkurrenceelement? 

Er poker en sport?

Poker er en tankesport
Er det en sport, når de tunge drenge kæmper om pengene ved bordet?

Er poker en sport eller ej? Det er det helt store spørgsmål. For selvom det ikke er en anerkendt sportsgren, så vil mange nok stadig mene, at det er det. I hvert fald, når vi taler om de professionelle spillere. De tunge drenge der lever af deres evne til at holde deres kort til ind til kroppen og forudse modstanderens næste træk. Der er helt sikkert et klart og stærkt konkurrenceelement blandt spillerne. Det handler om at vinde og at være den, der står med armbåndet til sidst. 

Derudover er de professionelle pokerspil også organiseret i en struktur. Der er opstillet klare og tydelige rammer for spillet, og eksterne organisationer arrangerer turneringer og andre events. Poker har også sit eget verdensmesterskab, World Series of Poker. Til slut er der er også et klart og tydeligt regelsæt, der gælder for samtlige turneringer og er ens for alle spillere. 

Så langt så godt. Poker opfylder faktisk indtil videre samtlige kriterier for at blive klassificeret som en sport.

Der er bare lige spørgsmålet omkring den fysiske udfordring. For er poker nu også fysisk udfordrende? Tidligere talte vi om, at de fleste professionelle pokerspillere tager deres helbred og fysiske form meget seriøst. De spiser sundt og de motionerer, selvom vi sikkert hurtigt kan blive enige om, at poker ikke er lige så fysisk krævende eller udfordrende som for eksempel fodbold, svømning eller langdistanceløb.

Poker kræver dog alligevel et fysisk overskud at være i stand til at koncentrere sig i så lang tid ad gangen. De skal være i stand til at se muligheder, spillemønstre og at holde øje med modstanderne samt deres egne kort på bordet. Det kræver alt andet lige en relativt god form og et fysisk og psykisk overskud at kunne spille med ved de professionelle borde i mange timer af gangen. 

Det er ikke umiddelbart et emne, der kommer til at blive diskuteret færdigt indenfor den nærmeste fremtid, men vi mener, at der er et godt og stærkt argument for, at poker sagtens kan klassificeres som en sportsgren på lige fod med for eksempel skak og e-sport. Der er ingen grund til at det skulle være anderledes med poker, da tanker og taktiske beslutninger er en stor del af det.