Svømning er en populær aktivitet blandt danskerne og med god grund: Det er både sjovt og sundt at svømme. Faktisk er det så sundt for kroppen, at du bør svømme så ofte, som du kan. Her får du overblikket over alle de bedste fordele.

Fakta om svømning

Du ved naturligvis godt, hvad svømning går ud på, men lad os alligevel komme med lidt hurtige facts om svømning.

Svømning er betegnelsen for at bevæge sig rundt i vand. Det er noget, som alle mennesker kan lære, men som vi ikke automatisk kan fra fødslen. Det er dog relativt nemt at lære, og de fleste danskere lærer det i en tidlig alder. Både på grund af svømmeundervisning i skolen samt på grund af generel interesse for svømning og svømmetræning. I Danmark er svømning den tredjemest populære sportsgren.

Det handler om at koordinere bevægelserne korrekt, når vi svømmer. Derfor findes der også flere forskellige måder at svømme på. Der er fire officielle stilarter, og de kaldes crawl, rygcrawl, brystsvømning og butterfly. De kan blandes, og her bliver det til varianten medley. Udover er officielle måder at svømme på er der også lidt andre metoder, som er mindre effektive, og som mest kommer fra en intuitiv tilgang. Du har med sikkerhed set folk i svømmehallen, der reelt svømmer, men med lidt utraditionelle teknikker – oftest til stor morskab.

Svømning er populært i hele verden, men især i Europa, Nordamerika samt visse asiatiske lande.

De bedste fordele ved svømmetræning

Først og fremmest er det en god idé at kunne svømme, da det mindsker risikoen for drukning – desuden giver det dig mulighed for at hjælpe, hvis du ser andre, der har problemer i vandet.

Men udover denne åbenlyse fordel, så er der selvfølgelig også mange fordele der simpelthen bare relaterer sig til at svømme ofte.

Svømmetræning fører nemlig meget godt med sig. Der er både fysiske og mentale fordele ved svømning.

Først og fremmest er svømning en rigtig god form for motion. Du kan øge din kondition og forbrænde en del kalorier ved at tage ud at svømme. Desuden styrker det også musklerne, og hele kroppen trænes faktisk til en vis grad. Der er en grund til, at en “svømmekrop” er så attraktiv!

Der skal bruges meget ilt, mens du svømmer, så dit iltindtag bliver hurtigt meget større, når du svømmer regelmæssigt og når du virkelig giver den hele armen. Det betyder også, at hjernen får mere ilt, og det kan føre til positive effekter for dit koncentrationsniveau i hverdagen, samt dine reaktionstider.

Derudover er svømning forfriskende for nervesystemet, og nogle undersøgelser viser, at svømning potentielt kan reducere stress. Det er ikke overraskende da mange andre motionsformer (som fx løb og cykling) gør det samme. Svømning er en naturlig antidepressiv aktivitet som kan hjælpe dig i bedre humør, når du er stresset eller deprimeret.

Sådan kommer du i gang med svømning

De fleste danskere kan allerede svømme, så hvis det inkluderer dig, skal du naturligvis bare tage i svømmehallen lidt oftere og få rørt kroppen.

Her kan du enten bare købe en billet en gang eller to om ugen og svømme frit for at få lidt motion. Men du kan også tilmelde dig en svømmeklub – og nej, det behøver ikke nødvendigvis at relatere sig til konkurrencesvømning og være dybt seriøst. Der er mange i Danmark, der er med i svømmeklub, men som simpelthen bare gør det for underholdningens skyld og for at mærke det sociale element. Så det kan klart anbefales. På den måde sparer du nok også penge i længden, i stedet for at skulle betale for en tur i svømmehallen hver eneste gang, du har lyst til at svømme.

Hvis du ikke kan svømme, så skal du selvfølgelig først have lært det. Der er ingen skam over ikke at kunne svømme – men det er en rigtig god idé at lære det. Både fordi det er sjovt, når først du kommer i gang, men også fordi det er rigtigt rart at kunne.

Når du ikke på forhånd kan svømme, er det ikke altid en god idé at tage i svømmehallen alene. Tag af sted sammen med en ven eller et familiemedlem som kan finde ud af det – også kan vedkommende lære dig det på kort tid. Du kan også tilmelde dig et svømmekursus for begyndere, hvor en instruktør vil lære dig at svømme. Kurser kan desuden hjælpe med at slippe af med vandskræk, hvilket jo er vigtigt for mange begyndere. Hvis du ikke har lært at svømme før, så bør du altid starte med at lære det i en svømmehal, hvor der ikke er nogen strøm, og hvor der er folk, der nemt kan holde øje. Start ikke med at svømme i havet – vent med det til du har vænnet dig til at være i vandet.

Svømmeudstyr

Der er lidt generelt svømmeudstyr, du har brug for, når du vil ud at svømme. Måske har du det allerede, og i så fald er det jo perfekt – men hvis ikke, så får du nogle anbefalinger her!

Først og fremmest skal du have noget godt badetøj, der sidder godt og føles behageligt. For drenge og mænd drejer det sig om badebukser, og for kvinder og piger drejer det sig om en badedragt eller bikini. Blandt de bedste mærker har vi Speedo og Arena, der er kendte som de sikre valg.

Svømmebriller er også gode at have. På den måde kan du lettere se, når du svømmer, og øjnene undgår at blive generede. Alle, der svømmer ofte, bør have et par gode svømmebriller!

Andet udstyr kan også anbefales, alt efter hvor seriøs du er. Men det er altid sjovt med mere udstyr, så de fleste kan faktisk bruge det. Svømmefødder er gode at have, og en svømmeplade kan også bidrage til underholdningen. En badehætte hjælper også.

Generelt er der meget at se nærmere på, men ovenstående ting er klart de mest interessante. Hvis du leder efter svømmeudstyr, så er Watery.dk det bedste sted at kigge.

Konklusion

Svømning er en rigtig god fritidsaktivitet. Det er nemlig en af de bedste former for motion, og alle har godt af at svømme.

Vi håber, at denne artikel har givet dig lidt inspiration. Ellers håber vi bare, at du skærper dine svømmeevner og kommer ud i vandet regelmæssigt. Der er rigtigt mange fordele ved at være god til svømning og ved at svømme ofte, og det er noget, som næsten alle sundhedseksperter vil anbefale!