De fleste af os interesserer os for den ene eller den anden sport. Der er noget fascinerende over sportens verden, og der er især noget fascinerende over de atleter, der flytter grænserne til det umulige og sætter rekord efter rekord.

Men hvem er egentlig de bedste sportsfolk nogensinde? Det er et spørgsmål, der er svært at svare på, da det er så godt som umuligt at sammenligne talent, når det er på tværs af vidt forskellige discipliner. Alligevel vil Superform.dk gøre forsøget. Både for underholdningens skyld, da det er sjovt at lave lister som disse – men også for inspirationens skyld. Det er altid nyttigt at læse om store talenter, der gør en forskel inden for sportens verden.

For at gøre listen over de 10 bedste sportsfolk varieret, har vi valgt, at vi kun må vælge én atlet fra hver sportsgren. På den måde bliver der plads til flere typer af atleter.

Lad os komme i gang – læs med herunder!

10. Michael Phelps

Land: USA
Sport: Svømning
Bedrifter: 28 OL-medaljer (heraf 23 guld), rekord i 100 og 200 meter butterfly, adskillige andre verdensrekorder i svømning

Phelps debuterede som OL-svømmer i en alder af bare 15 år. Siden har han vundet 28 medaljer og har dermed rekorden for at være den mest succesfulde person ved OL nogensinde.

De fleste svømmeeksperter betragter Phelps som den bedste svømmer i historien, og statistikkerne taler bestemt også til amerikanernes fordel. Han har haft succes gennem hele karrieren, og hans vanvittige præstationer betyder, at han bestemt hører til blandt de bedste atleter i verden. Phelps afsluttede sin karriere i 2016, men arbejder fortsat med at promovere svømning.

9. Peyton Manning

Land: USA
Sport: Amerikansk fodbold
Bedrifter: Kåret til NFL’s vigtigste spiller fem gange (rekord), flest kastede yards og touchdowns i en sæson (rekorder) og 2 Super Bowl-sejre

Peyton Manning er muligvis den klogeste atlet i historien. Han var en utrolig leder på banen (hans kaldenavn var Sheriffen) og han studerede spillet til en grad, som kun få andre har gjort. Taktisk var ingen anden spiller lige så god som ham, når først de var på banen. At have Manning spillende som quarterback var ligesom at have en træner med inde på selve banen.

I de første mange år af karrieren spillede Manning for Indianapolis Colts. De valgte ham som den første spiller i 1998-draften, og han fik stor succes med Colts. Det blev til 4 MVP-titler og 1 Super Bowl-sejr. Efter en nakkeskade holdt ham ude i hele 2011-sæsonen, valgte Colts at gå videre med en ny quarterback i 2012, hvorefter Manning frit kunne vælge nyt hold.

Han tog til Denver Broncos, hvor han spillede fire sæsoner. I de første tre sæsoner hos Broncos var han formentligt NFL’s bedste spiller. I 2013 satte han rekorder for flest kastede yards og touchdowns i en sæson, og de rekorder står stadig. Mannings niveau faldt en del i den sidste sæson for Broncos, men båret af et stærkt forsvar lykkedes det for holdet at vinde Super Bowl 50 – Mannings sidste kamp.

8. Roger Federer

Land: Schweiz
Sport: Tennis
Bedrifter: 20 Grand Slams, 8 Wimbledon-sejre, længste periode som nummer et på verdensranglisten

Vi lever i en gylden periode for tennis. Med profiler som Federer, Nadal og Djokovic alle aktive på samme tid, har vi formentligt aldrig set nogen bedre tid for sporten. Federer er ikke længere dominerende inden for sin sportsgren, men han er den mest succesfulde tennisspiller igennem tiderne og er med længder den mest aktive.

Federers rekord for flest Wimbledon-sejre og flest Grand Slams taler den grad i hans favør. Det er muligt at argumentere for, at Rafael Nadal også fortjener at blive nævnt blandt de bedste sportsudøvere nogensinde, da vi i mere end et årti har haft jævnbyrdig konkurrence mellem de to. Det er dog Federer, der har opnået mest, og som konstant har været på verdensranglistens top 10 i så mange år, at det næsten er svært at tælle. Derfor fortjener han bestemt at blive nævnt blandt de bedste sportsfolk nogensinde – som en af bare tre aktive atleter på denne liste.

7. Tiger Woods

Land: USA
Sport: Golf
Bedrifter: 81 PGA Tours, 41 European Tours, adskillige rekorder og andre turneringssejre

Der kan ikke være nogen tvivl om, hvem der er den bedste golfspiller nogensinde. Tiger Woods blev professionel som 20-årig og begyndte med det samme at imponere.

Igennem karrieren er det blev til hundredevis af sejre. Woods har haft sine nedture og er måske ikke den mest succesfulde mand udenfor banen – men når det kommer til golf, så kan man ikke betvivle ham og hans talenter. Han fortjener at blive kategoriseret som en af de bedste sportsfolk nogensinde.

Woods er den yngste spiller nogensinde til at vinde en karriere Grand Slam. Han er blevet kåret til PGA’s bedste golfspiller hele 11 gange. Woods har desuden 18 verdensmesterskaber bag sig og er den mest vindende aktive golfspiller.

6. Rocky Marciano

Land: USA
Sport: Boksning
Bedrifter: Ubesejret heavyweight bokser, 43 knockouts

Historien om Rocky Marciano er legendarisk. Han kom sent ind i sporten som professionel, men var fuldstændig uovervindelig efter han fik sin officielle debut.

Marciano kæmpede 49 kampe i heavyweight boksning og vandt dem alle. Hans hårde næver, stærke forsvar og utrolige udholdenhed var vejen til alle disse sejre. Marciano ønskede dog kun at vinde på knockout, og skulle han vinde en kamp på point, ville han invitere modstanderen til endnu en kamp indtil det ville lykkes at vinde med knockout. Som resultat vandt han 43 af sine 49 kampe på knockout – en helt utrolig bedrift.

Marciano er langt fra den eneste bokser i historien, der ville fortjene at være på denne liste. Muhammad Ali er bestemt også værdig til det – og var tæt på at blive valgt i stedet for Marciano – men da vi kun holder os til én atlet fra hver sportsgren, blev det Marciano, der løb med titlen. Simpelthen som følge af hans vanvittige resultater og indstilling til kampene. Marciano var inspiration til Rocky-filmene, der blev lavet i 1970’erne, lidt over to årtier efter Marcianos egen storhedstid.

5. Ayrton Senna

Land: Brasilien
Sport: Formel 1
Bedrifter: 3 verdensmesterskaber, 65 pole positions, 41 sejre

Ayrton Senna er den bedste racerkører i historien. Han kørte i Formel 1’s storhedstid i 1980’erne og 1990’erne, hvor andre stjerner som Alain Prost, Nigel Mansell, Nelson Piquet og en ung Michael Schumacher også var til stede. Konkurrenterne var alle enige om, at Senna var den største af dem alle, hvilket siger en del. Han kørte for legendariske hold som Lotus, McLaren og Williams. De fleste af hans bedrifter var i perioden med McLaren.

Brasilianeren har meget få rekorder tilbage i sporten. Efter en tidlig død under San Marinos Grand Prix i 1994 blev Sennas statistiske rekordmuligheder begrænset. Det må dog forventes, at han i den dominerende Williams-racer ville have vundet verdensmesterskaberne i 1994, 1995, 1996 og 1997, hvis det ikke havde været for ulykken. Det ville have placeret ham som syvdobbelt verdensmester, hvilket i så fald ville være en rekord. Havde han kørt for Williams til og med 1997 ville han formentligt også sætte over 100 pole positions, hvilket nok aldrig ville være muligt for en anden kører at overgå.

Han var den første Formel 1-kører, der for alvor tog fitness og kondition alvorligt. Det var formentligt en af grundene til hans store succes i bilen.

4. Cristiano Ronaldo

Land: Portugal
Sport: Fodbold
Bedrifter: 311 mål for Real Madrid, 85 mål for Portugal, 84 mål for Manchester United, 5 Ballon d’Or-titler, EM-vinder, 28 trofæer (heriblandt 5 Champions League)

I godt et årti har der været heftig debat om, hvilken fodboldspiller der er den bedste – Ronaldo eller Messi. Andre bejlere til titlen er Pelé, Diego Maradona og Johan Cruyff. Vi vælger dog at komme med den påstand, at Cristiano Ronaldo er den bedste fodboldspiller i historien og den tredjebedste sportsmand nogensinde.

Ronaldo kan det hele. Han er stærk med både højre fod, venstre fod og med hovedet. Hans fysik er i en klasse for sig selv. Han kan skabe chancer såvel som at afslutte dem. Han er en dygtig leder og har haft succes med adskillige hold. Det skiller sig ud fra Lionel Messi, der muligvis har opnået mere og som ofte ligner en større trussel på banen, men som er en mindre komplet spiller, idet han kun er stærk med én fod, har en væsentligt dårligere fysik, og kun har opnået succes med et enkelt hold.

Ronaldo startede ud for Sporting CP i Portugal. Herefter tog han til Manchester United, hvor det blev til flere triumfer. Mod slutningen af United-tiden var han allerede anset som verdens bedste fodboldspiller. Efter næsten et årti i Real Madrid satte han adskillige klubrekorder og vandt en stor håndfuld titler. Ronaldo vandt desuden EM med Portugal og har adskillige portugisiske landsholdsrekorder (flest kampe og mål). Han er godt på vej mod også at få succes med Juventus. 5 Ballon d’Or – titlen for bedste fodboldspiller i løbet af et år – er kronen på værket.

Ser vi på Ronaldos historie er den også utrolig. Han er gået fra at være en fattig fodbolddreng, der blev drillet af holdkammeraterne i Lissabon, til at blive den største nogensinde. Ingen kan matche hans disciplin eller arbejdsmoral. Ronaldo har aldrig drukket alkohol i sit liv, han har en vanvittig træningsrutine, og da han som 33-årig var til lægetjek hos Juventus blev hans krop målt til fysisk at være som en 19-årig.

3. Michael Jordan

Land: USA
Sport: Basketball
Bedrifter: 6 NBA-titler, 5 gange kåret som NBA’s værdifulde spiller, All-Star 14 gange, 32.292 point scoret

Jordan anses som den bedste basketballspiller nogensinde, og det er ikke engang tæt. Han var en fantastisk atlet, der dominerede i NBA i 1990’erne og hvis navn altid vil blive forbundet med basketball.

Han vandt 6 NBA-titler og blev kåret som den bedste spiller i samtlige af disse NBA-finaler. Titlen som mest værdifulde spiller fik han tildelt 5 gange, og han satte adskillige rekorder igennem karrieren.

Som et forbillede for millioner af atleter i verden er det svært at undlade Jordan fra top 3, når vi taler om de største sportsfolk nogensinde. Han fortjener en rangering helt i top.

2. Wayne Gretzky

Land: Canada
Sport: Ishockey
Bedrifter: 9 Hart Trophies, topscorer i 10 NHL-sæsoner, topscorer i NHL’s historie, indehaver af 61 NHL-rekorder

Den mest dominerende spiller i NHL nogensinde er canadiske Wayne Gretzsky, der sidder på en stor del af ishockeyligaens rekorder. Han er den mest scorende spiller nogensinde og har flere assists end nogen anden spiller har mål. Han var aktiv spiller i 21 år og navnet Gretzky er så godt som synonym for ishockey i Canada og USA.

Gretzky var hverken stor eller hurtig, og mange mente at han fysisk ikke burde være i stand til at spille på et så højt niveau. Men Gretzky var klog og kunne læse spillet bedre end nogen anden. Han var fremragende til at træffe de rette beslutninger og vidste konstant, hvor han skulle være på banen. Han var så vigtig for holdet, at han ville have sin egen bodyguard (goon) med inde på banen, når han spillede.

Han blev omgående optaget i Hockey Hall of Fame, og ingen må spille med hans nummer (99) i NHL længere – det er reserveret kun til Gretzky.

1. Eddy Merckx

Land: Belgien
Sport: Cykling
Bedrifter: 5 Tour de France-sejre, 5 Giro d’Italia-sejre, 1 Vuelta a España-sejr, 7 Milano-San Remo, 3 Paris-Roubaix, 5 Liège-Bastogne-Liège

Eddy Merckx’ bedrifter på racercyklen er utrolige. Han ville vinde de fleste af de løb, han stillede op til, og han var eksperter i alle de forskellige discipliner.

Mens cykelryttere i dag specialiserer sig i noget bestemt fordi det er svært at være dygtig til det hele, var der ingen begrænsninger hos Merckx. Han var bedst i bjergene, bakkerne og på brosten. En komplet all-rounder, der har masser af resultater, der taler for sig. 5 Tour de France-sejre (delt rekord) og 5 Giro d’Italia-sejre (også delt rekord) er nok til at han er manden med flest Grand Tours i historien. Tilføj en masse klassikere til CV’et, også ser det endnu bedre ud.

Det er utvivlsomt at nogen som helst anden person i historien ville kunne efterligne Merckx’ bedrifter. De øvrige atleter på denne liste – om end alle fantastiske – kan potentielt blive overgået af fremtidige konkurrenter, men det er utvivlsomt at en anden cykelrytter nogensinde vil kunne matche Merckx. Derfor rangerer han som nummer et her.