Det er livsændrende for mange mennesker at meditere. Meditation er en gammel tradition, der styrker helbredet og modvirker stress. Jo mere du mediterer, jo større er fordelene.

Mange ved dog ikke helt, hvor de skal starte. Hvis du er begynder inden for feltet, så frygt ikke – i denne artikel forklarer vi, hvordan du lærer at mediterer, og vi fortæller samtidig lidt om fordelene.

Hvad betyder det at meditere?

Ordet “meditation” kommer fra de latinske ord “meditor” og “meditatio” som reelt betyder at øve eller forberede sig til noget. Det kan også betyde at overveje noget. Det er altså en bred betegnelse for en mental aktivitet.

Historisk er der dog mere at fortælle om konceptet meditation. Det er til stede i en eller anden form i de fleste kulturer og religioner, og især i Østen er der stor tradition for at meditere. Man har altid set det som en måde at opnå personlig velvære, men også en måde at styrke det åndelige og vokse spirituelt. I Europa har meditation typisk været det at tænke og overveje visse emner, for eksempel fra et filosofisk perspektiv, mens det i Østen har handlet mere om at opnå indre balance og kontrollere tankerne.

Der findes mange måder at meditere på, og de forskellige metoder har hver især deres egne fordele og er inspirerede af den kultur, de kommer fra. Der er dog også nogle almene meditationsteknikker, som dækker bredt og som er nemme at forholde sig til, uanset kulturel eller religiøs tilknytning.

De fleste mennesker i dag forbinder ordet meditation med at dykke ind i sindet og udforske vores indre, så vi kan opnå ro og velvære, mens vi undgår stress og balancerer vores energi og spændinger.

Sådan gør du

Det er forholdsvis nemt at meditere. Vær opmærksom på, at der er mange måder at gøre det på, men herunder vil vi beskrive den generelle metode, som er bedst for begyndere, og som du selv kan bygge videre på med tiden.

Først sætter du dig godt til rette. Mange mediterer, mens de sidder på jorden eller på gulvet, med benene på kryds. Det er en fin måde at gøre det på, men du kan også sidde på en anden måde, eller endda ligge ned, hvis det er mere behageligt for dig.

Derefter lukker du øjnene og fokuserer på vejrtrækningen. Langsomt og dybt ned i bunden af lungerne, og langsomt ud igen.

Fokusér på det rene ingenting.

Glem tanker og bekymringer.

Vær i øjeblikket – glem fortiden og ignorér fremtiden.

Lad sindet være helt tomt.

Det er dog ekstremt svært, og du vil formentligt opdage, at visse tanker begynder at blusse op. Det er helt almindeligt, at det sker. Lad tankerne passere forbi, bland umiddelbart ikke de passerende tanker med følelser. Hvis du absolut mangler noget at fokusere på, så fokusér på vejrtrækningen.

Bliv med så længe, som du har lyst. En meditation kan vare 5 minutter, men den kan også vare flere timer. Vi anbefaler, at du starter ved et kvarter og selv finder den tid, du synes er passende.

Det er den generelle måde at meditere på.

Senere kan du viderebygge på flere måder – eksempelvis ved at meditere med fokus på noget bestemt. Meditation kan krydres med en følelse. I stedet for at sidde og lade sindet være helt tomt, kan du meditere med en følelse af kærlighed, med en følelse af taknemmelighed, eller noget helt tredje.

Fordele ved at meditere

Det er ganske normalt at føle ekstrem klarhed efter en meditation er forbi. Det mindsker stress, bekymring og tankemylder.

En langtidsfordel ved at meditere er, at du bliver i stand til at holde sindet roligt, når der er bekymringer på færde. Det er vigtigt i mange situationer. Når du har lært at gøre dit sind stille på kommando, vil det være nyttigt i utroligt mange hverdagssituationer.

En enkelt meditation kan i sig selv bringe stress og bekymringer ned, men fordelene bliver endnu større med tiden, hvis du mediterer regelmæssigt. Det er nemlig en god vane, og du bliver samtidig bedre til det med tiden. Ja, meditation er nemlig noget, man kan blive god til!

Samtidig kan der være sociale fordele i at meditere. Man kan blive en del af et fællesskab. Der er mange grupper og klasser med meditation, hvor du kan møde ligesindede. Du vælger selvfølgelig selv, om du bare vil meditere derhjemme, eller om du vil gøre det sammen med andre og samtidig modtage undervisning. Pointen er egentlig bare, at man sagtens kan være social ved at meditere!

Hvis vi skal tage den lidt længere, og samtidig inddrage nogle spirituelle fordele, så er meditation i tusindvis af år blevet brugt til at transmutere kroppens indre energi. Også kendt som qi / chi. Det er især relevant for mænd, men også for kvinder. Det kræver dog en del fokus og erfaring, for det kræver, at man virkelig mærker efter i kroppens indre og rent faktisk har noget tilstrækkelig energi at transmutere.

Hvor ofte og hvor længe bør man meditere?

Det er faktisk helt op til dig selv.

Hvis du er typen, der ikke er super disciplineret, så gå med i en gruppe, der handler om meditation. På den måde er der fastsat tidspunkter, og det bliver nemmere til en vane.

Men hvis du selv mediterer på egen hånd og med eget initiativ, så styrer du det helt selv. Jo mere du mediterer, jo bedre. Du kan starte med at prøve 15 minutter hver anden dag eller noget i den dur. Senere kan du prøve med længere sessioner, og alt efter hvor travl din hverdag er, kan det enten blive til en daglig vane, eller noget som du bare gør en gang imellem. Du styrer det selv!

Generelt får man meget ud af at meditere tidligt på dagen, da det giver plads til fokus efterfølgende. Du kan dog meditere på et hvilket som helst tidspunkt af dagen. Teknikken med at lade tanker passere kan implementeres ret godt, når du prøver at sove. Man kan altså også meditere om aftenen. Mange meditationsentusiaster oplever, at det bliver nemmere at falde i søvn efterfølgende.

Udstyr til meditation

Du behøver reelt ikke noget udstyr for at meditere. Det er en kæmpe fordel. Du kan gøre det hvor som helst uden overhovedet at skulle investere i noget.

Dog kan det være en meget god idé at have en yogamåtte, så du kan sidde fint på gulvet. Det er en investering, som ikke koster ret meget, men som mange ender med at være super glade for. Denne yogamåtte fungerer fint til formålet: Skridsikker, tyk, behagelig og flot.

Samtidig kan du bruge en app på mobilen, der tager tid. For eksempel hvis du har et bestemt mål med din meditation, eller hvis du skal nå noget senere og gerne vil være opmærksom på, når tiden er gået. Vi anbefaler at du bruger din almindelige alarm + stopur på telefonen. På den måde skal du ikke ud at købe noget, og det fungerer skam helt fint. Der er også meditationsapps du kan downloade, selvom det dog sjældent er nødvendigt.

Konklusion

Meditation har eksisteret i tusindvis af år og fortsætter med at være populært, da det simpelthen byder på et hav af fordele. Stort set alle mennesker kan nyde godt af at inddrage et par meditationsteknikker i hverdagen, for det giver ro og velvære i sind og krop.

Del gerne artiklen med dine venner, hvis du gerne vil have, at de lærer mere om meditation og alt, hvad der hører sig til!