For de fleste mennesker lyder det skørt at sove på gulvet. Hvorfor skulle man gøre det, når man har en behagelig seng? Alligevel er der dog flere fordele ved at sove på et hårdt underlag, da vi ikke er biologisk designede til at ligge og være komfortable hver nat.

Mange oplever bedre velvære ved at sove på gulvet. Det øger den mentale disciplin at tilbringe natten på gulvet, og det giver faktisk også en bedre fysik. Men lad os se lidt nærmere på hver de tre specifikke fordele, der er ved at ignorere sengen og lægge dig til rette på gulvet.

Få en ret ryg

De fleste mennesker har i dag en ret dårlig ryg. Det kan der være mange grunde til, men det er i sjældnere grad på grund af overarbejde, som det var i gamle dage.

Nu er det nærmere fordi vi vænner også til at sidde og ligge i positioner, som ikke er naturlige – og fordi underlaget ikke er naturligt.

Under almindelige omstændigheder ville vi sove på en forholdsvis hård overflade. Det forholder sig dog sådan, at vi i vesten sover i bløde senge, og at flere og flere mennesker døjer med rygproblemer. Samme problemer ses sjældent hos folk, der bor udendørs – fx befolkningsgrupper i Afrika og Sydamerika. Japanerne er i øvrigt kendte for at sove på en futon på gulvet, og det er måske et eksempel, som er meget godt at følge. De har nemlig langt færre rygproblemer end vi har i Danmark og andre europæiske lande.

Det lader til, at når kroppen ligger på en hård overflade, tilbydes der god stabilitet til ryggen. Samtidig vender vi os mere på en hård overflade, hvilket øger cirkulationen i kroppen i løbet af natten. I en blød seng er du komfortabel, og her er det meget normalt at blive i samme positioner i flere timer. Derfor sker der ikke samme cirkulation, som der gør, hvis du ligger mindre blødt og tættere på gulvet.

Ryggen kan ligge helt ret, når du vælger at sove på gulvet. Det vænner dig til at have en god kropspositur. En almindelig “bivirkning” ved at sove på gulvet er, at små smerter i ryggen og i lænden ofte forsvinder.

Vågn udhvilet op

Mange mennesker, som prøver at sove på gulvet, vågner mere udhvilede op. Det skyldes nogle af de ting, som vi nævnte tidligere – især på grund af den øgede cirkulation i kroppen.

Der er en tendens til at falde i søvn hurtigere, når først du har vænnet dig til at sove på gulvet. Når du lægger dig på din måtte, din gulvmadras eller bare direkte på gulvet, så er det typisk for at sove og ikke for noget som helst andet. Det står i kontrast til den store, bløde dobbeltseng, hvor det er fristende at ligge og se en halv times tv eller læse lidt i en bog først.

Når du kommer ind i rutinen med at sove på gulvet, er der altså gode chancer for at vågne mere udhvilet op, når natten er forbi. Nogle mennesker nyder endda at sove på et lidt hårdere underlag – spørg for eksempel naturfolk der tager på teltture og lignende – og den mentale holdning ved at være glad for det sted, hvor du sover, hjælper også en hel del, når det kommer til at føle dig udhvilet efter søvnen.

LÆS DESUDEN: 11 tips til bedre søvn

Simplicitet i hverdagen

Der er ingen tvivl om, at det giver simplicitet i hverdagen, når du ligger dig på gulvet. Det giver også mere ydmyghed, hvilket heller aldrig skader.

For det første behøver du ikke at købe en dyr seng. For det andet behøver du ikke at flytte rundt på den, hvis du selv skal flytte videre til en ny lejlighed eller et nyt hus.

Men det åbner også sindet op for andre simple vaner. Når du sover på gulvet, tilføjer du en af de simpleste vaner til din livsstil, og det gør, at du også får motivation til at prøve andre ting, som muligvis er ukonventionelle i nutidens Danmark. Det kunne for eksempel være at stoppe med at se fjernsyn, at træne oftere, eller at give afkald på andre ting, som du tidligere troede var nødvendige, men som reelt ikke er det.

Det at sove på gulvet har også den simple effekt, at du kommer til at stå meget hurtigere op om morgenen. Vi kender alle følelsen af at vågne op i sengen, ligge godt og have svært ved at komme op. Det er til gengæld en sjældenhed, når du har tilbragt natten på gulvet. Her kommer du automatisk til at stå hurtigt op, fordi der ikke er den store pointe i at blive liggende. Det er altså meget nemmere at komme i gang med dagen, hvilket også bringer fine fordele med sig.

Sådan sover du på gulvet

Hvis du har et hårdt gulv, skal du selvfølgelig ikke ligge direkte på det. Følger vi den naturlige vinkel, så ville vores forfædre tidligere have ligget på græs eller lignende.

Den bedste simulering af dette ville være et købe en yogamåtte. En tykkelse på 4-6 mm fungerer fint. Derudover kan du have et tæppe. Når du sover på gulvet, giver det ikke mening at have en hovedpude. Det vil igen føre til en unaturlig position, hvilket er det, som netop bør undgås i forbindelse med at sove på gulvet. I begyndelsen kan en hovedpude dog hjælpe med at komme ind i rytmen. med at sove på gulvet.

Tilbage til yogamåtten – vi anbefaler denne fra GetBig.dk som har den helt rette tykkelse til formålet (4 mm). Den koster kun 79 kroner, så det er en billig og god investering, hvis du har lyst til at prøve det.

Et alternativ er også at fjerne topmadrassen fra sengen og lægge den på gulvet. Det bør dog være en midlertidig løsning, da en madras nemt bliver beskidt på gulvet.

Hvis du er klar til en lidt større investering, kan du købe en japansk futon, som nærmest er beregnet til formålet – og den er hård nok til at fordelene træder i kraft, præcis som hvis du sov direkte på gulvet.

Der er en tilvænningsperiode, når du skal til at sove på gulvet. De første par nætter er det måske ikke så nemt at falde i søvn, og der kan godt gå et par uger før du mærker de positivt effekter. Det vigtigste er ikke at give op, bare fordi den første nat er ukomfortabel. Giv det en realistisk tidshorisont og se, hvordan du har det bagefter.

En ting, der ikke burde være nødvendig at nævne, men som vi alligevel føler os nødsagne til, er at du selvfølgelig skal holde gulvet rent. Hvis du sover på gulvet, giver det mening at støvsuge og vaske gulvet lidt oftere. Hold også øje med edderkopper og andre kryb i løbet af dagen, hvis du føler dig utilpas med den slags om natten.

Inspiration

Du kan høre andre fortælle om at sove på gulvet. De taler gerne ud om fordele og erfaringer. Herunder er et par gode eksempler.

Har du prøvet at sove på gulvet over en længere periode, og hvad synes du om det? Kommentér herunder!