En juicekur kan være en ganske fin måde at forbedre helbredet på. Metoden har fået mere og mere opmærksomhed i medierne, og flere sundhedseksperter siger god for fordelene ved at drikke frisk juice lavet på rigtige frugter og grøntsager.

I denne artikel får du en dybdegående guide til juicekur. Vi ser nærmere på, hvad det er, hvordan du laver en sund juice derhjemme, og hvilke fordele du kan få ud af at faste på juice. Samt meget mere!

Hvad er en juicekur?

En juicekur er en rensning af kroppen, hvor du tager en periode (typisk mellem 3 og 30 dage), og her drikker du kun friskpresset juice lavet på rigtige frugter og grøntsager. Du indtager ingen fast føde, og derfor er det altså som at faste – blot med den ene undtagelse, at du godt må drikke juice.

Konceptet har længe været populært i udlandet og nu har mange danskere efterhånden også prøvet en juicekur.

Målet er som sagt at udrense kroppen. Når vi faster, så skiller kroppen sig af med affaldsstoffer og reparerer interne problemer. Problemet ved almindelig faste er, at der ikke kommer ny næring til, men når du er på juicekur, får du stadig næring igennem din juice. Og her er fordøjelsesarbejdet minimalt, hvilket tillader kroppen at udrense.

En juicekur kan vare så længe, som du selv finder fornuftigt. Mange prøver 2 eller 3 dage ved første forsøg. Andre går på juicekur i helt op til en måned.

Hvordan laver man juice?

For at gå på juicekur har du enten brug for at købe en masse friskpresset juice forud, hvilket er dyrt – eller du kan lave det selv.

Hvis du selv vil lave din juice, så har du brug for en juicemaskine. Vi anbefaler Sandstrøm Slow Juicer som kan købes hos Elgiganten.

Herefter skal du simpelthen bare købe frugter og grøntsager og sende dem igennem juiceren. Det er ret nemt. Alle juicere er lette at benytte. Det værste er egentlig bare rengøringen, men hvis du har en opvaskemaskine, eller bare en balje, hvor komponenterne kan lægge i blød, så er selv rengøringen nemt nok.

For at lave gode juices er det klogt at følge nogle opskrifter. Vi har samlet vores 10 foretrukne juice opskrifter lige her.

Ellers er det bare i gang. Det kan også være sjovt at eksperimentere med egne opskrifter, når du får en smag for, hvordan de forskellige frugter og grøntsager kan blandes med hinanden.

Din juicemaskine kan selvfølgelig både bruges til en juicekur, hvor du laver masser af juice og faster på det – men den kan også bruges i hverdagen, hvis du bare ønsker en appelsinjuice til morgenmaden, eller hvis du vil lave sunde grønne juices til familien fra tid til anden.

Fordele ved at juicefaste

Kroppen får en gylden mulighed for at skille sig af med alle de affaldsstoffer, der ligger gemt i systemet.

Samtidig får du utroligt meget næring, da du kommer til at drikke rigtigt meget frugt- og grøntssagsjuice. Formentligt får du flere vitaminer, mineraler, antioxidanter og enzymer end du normalt gør. Og det er en god ting, da det styrker kroppen. Det bidrager til udrensningen, og det gør at kroppen kan opretholde alle sine almindelige funktioner, også selvom du ikke indtager fast føde.

Mange mennesker har oplevet, at deres symptomer på kroniske sygdomme minimeres under (og efter) en juicekur.

Der er som at nulstille systemet – eller i hvert fald tæt på. Kroppen er i stand til at regulere sig selv på mange måder, men det kræver, at vi giver den en chance. Og det får den, når vi kører juicekur.

Samtidig er det en mental udfordring at skulle holde sig fra fast føde over flere dage. De fleste af os er vante til at spise konstant. Du kan gøre dig mentalt stærkere ved at faste, for det kræver, at du er villig til at dedikere dig, og at du kan gå igennem noget, der måske kan føles hårdt, så du senere kan mærke de fremragende fordele. En lang juicekur giver en fornemmelse af at have opnået noget.

Juicefaste vs almindelig faste

Den eneste forskel mellem en juicefaste og en almindelig faste er, at du må drikke juice, når du kører juicefaste/juicekur.

Mange af fordelene er de samme. Kroppen kan få lov at udrense, og fordøjelsessystemet får sig en pause.

En juicefaste er en del nemmere end en almindelig faste, da du ikke bliver nær så sulten. Selvom juice er flydende og ikke kræver ret meget fordøjelse, så er der stadig kalorier og næring, og det kan man snildt mærke.

Mange mennesker har det fx svært ved at holde en almindelig faste kørende i mere end 3 dage, mens en juicekur kan opretholdes meget længere før man føler sig sulten.

Køb af juicekur

I flere af landets byer er der et juicebarer, som lader dig købe friskpresset juice, og de kan fint bruges til en juicekur.

Alternativt kan du bestille dine juices på nettet. Her er der blandt andet Living Superfood som leverer juiceflasker, og hvor du kan købe efter hvor mange dage du har tænkt dig at være på kur. Hos Restart Juice er konceptet det samme, og du kan med garanti også finde flere andre steder at købe frisk juice.

Problemet ved at købe en hel juicekur er, at leverandørerne ofte fokuserer mest på frugtjuice frem for grøntsagsjuice. Den helt store fordel ved at lave juicen derhjemme er, at du selv kan vælge ingrediensfordelingen, hvilket ofte gør det muligt at lave sundere og mere velsmagende juice.

Forbehold

Der er mange fordele ved at drikke juice, men der er også nogle forbehold.

Vi anbefaler at du primært drikker grøntsagsjuice, da sukkerindholdet er lavere end frugtjuice. Når det så er sagt, kan du snildt drikke frugtjuice hver dag, så længe det holdes i en moderat mængde.

Samtidig bør du kende dine allergener. Hvis du er allergisk over for visse frugter eller grøntsager, så bør du selvfølgelig ikke drikke juice med dem. For eksempel er der mange, der er allergiske over for selleri.

Ellers bør du selv eksperimentere dig frem, men i begyndelsen er det rigtigt klogt at følge anvisninger fra manualen til din juicemaskine, samt følge opskrifter, som sikrer, at du indtager sunde juices.

Forbeholdene bliver lidt vigtigere, hvis du vil faste på juice. En juicefaste kan bringe enormt gavnlige resultater med sig, men du skal planlægge forløbet ordentligt. Vælg fra start den periode, du gerne vil faste i. Det kan for eksempel være i 3 dage. Hav flasker klar og lav din juice lidt forud, så du ikke skal stå at arbejde med maskinen hele dagen. Det er vigtigt at drikke rigeligt med juice, når du juicefaster. Mindst 2 liter om dagen, og gerne mere. Du må gerne supplere med vand. Hvis du får det dårligt undervejs, så spis noget let og afbryd fasten. Det er en god idé at lave din juicefaste sammen med en anden, eller i det mindste have en person, der tjekker op på, om du har det godt, hvis du har tænkt dig at faste i en lang periode (+1 uge).

Lige før og lige efter en juicefaste bør du spise lette og sunde produkter. Det kan nemlig belaste kroppen, hvis du går direkte tilbage til sukkerholdige fødevarer uden fiber, fødevarer med højt fedtindhold, mælkeprodukter eller lignende. Det er normalt en god idé at forberede dig til din faste ved at spise frugt, nødder, frø, magert kød eller noget andet, som kroppen snildt kan arbejde med.

Konklusion

Friskpresset juice er super sundt, og vi anbefaler helt klart, at du begynder at drikke mere af det. Frugt og grønt har vi alle sammen godt af, og juice er en nem måde at indtage det på.

Hvis du er nysgerrig omkring endnu flere ting, der relaterer sig til juice, kost og sundhed, så kan du læse nogle af de øvrige artiker, som ligger gemt i arkivet her på Superform.dk.